Volatilizarea teroristilor din decembrie 1989 nu poate fi comparata cu asasinarea presedintelui Kennedy decat daca vrem sa atestam teoria conspiratiei. Sau sa sugeram implicarea serviciilor secrete. "Agenturili" invocate de Ceausescu. Vrand sa se scu
Volatilizarea teroristilor din decembrie 1989 nu poate fi comparata cu asasinarea presedintelui Kennedy decat daca vrem sa atestam teoria conspiratiei. Sau sa sugeram implicarea serviciilor secrete. "Agenturili" invocate de Ceausescu. Vrand sa se scuze, domnul Iliescu nu face decat sa se acuze comparand misterul eliminarii lui Kennedy cu actiunea neidentificata zisa terorista din decembrie 1989. Dupa ce a aparut de atatea ori la televizor si le-a comunicat romanilor sa aiba grija ca teroristii sunt peste tot, sunt extrem de periculosi, trag din toate pozitiile, Ion Iliescu a inceput sa vorbeasca despre reconcilierea nationala - fara sa precizeze intre cine si cine, dar cuvantul reconciliere a avut efect de parola, din moment ce, in scurt timp, am fost anuntati ca teroristii s-au predat si au fost arestati cu sutele. Dupa care au fost eliberati si nu s-a mai pomenit de ei. Ulterior, s-a spus ca au fost erori si confuzii, care au dus la arestari aberante. Si la ucideri provocate de psihoza indusa cu privire la teroristi.
Este inadmisibil ca, nici dupa 18 ani, sa nu stim ca popor cine au fost cei numiti teroristi, daca au existat sau, in caz contrar, cine si de ce i-a inventat. Reafirm opinia conform careia teroristii au fost o diversiune prin care Ion Iliescu si rezerva de cadre din structuri au preluat puterea pe spatele revolutiei insangerate. Confiscata si deturnata. Pentru ca FSN sa fie prezentat ca emanatie a revolutiei. Din pacate, atat la nivel politic, cat si civic, parem ca ne-am resemnat cu teoria misterului revolutiei, emanata de domnul Iliescu, desi ea este sfidatoare. Teroristii au fost substanta de contrast prin care s-a realizat poza cu Ion Iliescu salvator national. Teroristi, reconciliati, arestati, eliberati, volatilizati. Inexistenti. Sau agenti.
Tot o sfidare este si clasificarea pentru 50 de ani a cazului jurnalistilor romani rapiti in Irak, a caror eliberare si intoarcere triumfala i-au conferit presedintelui Traian Basescu aura de salvator national. Societatea civila a acceptat cu o pasivitate uluitoare anuntul ca rapirea si eliberarea jurnalistilor romani raman invaluite in mister pentru aproape doua generatii. Tot cu pasivitate a fost primita si scandaloasa plecare din tara a lui Hayssam Omar, condamnat la 20 de ani ca terorist, cu drept de apel. Procurorul care l-a eliberat, Ciprian Nastasiu, a purtat apoi convorbiri telefonice colocviale cu teroristul, pentru care s-a gasit justificarea ca ar fi avut ca scop localizarea fugitivului. Dar care afirma ca nu a fugit, ci a plecat ca un domn. Daca se voia, Hayssam putea fi localizat si ridicat, dupa telefoanele interminabile date in direct pe la televiziuni romanesti.
Parchetul General nu s-a sesizat in legatura cu procurorul Nastasiu si nu a dat semne de mirare privind calitatea de ofiter acoperit a unui procuror anchetator. Nici referitor la faptul ca un condamnat pentru terorism si anchetatorul lui vorbesc codificat despre un anume "profesor", a carui identitate se impunea pana acum devoalata. Iar presedintele Basescu nu a suflat nici un cuvant. Dosarul jurnalistilor rapiti in Irak trebuie declasificat. Clasificarea din motive de securitate nationala e un pretext rasuflat. La solicitarea Congresului SUA, s-au declasificat, dupa doar patru ani, documentele furnizate Casei Albe de fostul sef al CIA, George Tenet, privind interventia militara in Irak.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.