Sosirea presedintelui rus, Vladimir Putin, in Capitala bulgara se dovedeste a fi de rau augur pentru ambitiile europene de a pune capat dependentei de hidrocarburile rusesti.
Tinut in sah pana in ultimul moment de gazdele sofiote, oaspetele
Sosirea presedintelui rus, Vladimir Putin, in Capitala bulgara se dovedeste a fi de rau augur pentru ambitiile europene de a pune capat dependentei de hidrocarburile rusesti.
Tinut in sah pana in ultimul moment de gazdele sofiote, oaspetele moscovit a bifat, ieri, obiectivul de a semna acordul privind construirea gazoductului ruso-italian South Stream, ce rivalizeaza cu proiectul european Nabucco, urmand sa aduca in Europa gazele naturale rusesti pe sub Marea Neagra, via Burgas. Desi in ajunul primirii oficialului rus la Sofia autoritatile bulgare se anuntau indecise in privinta South Stream, premierul Serghei Stanisev declarand chiar ca "nu trebuie semnate acorduri cu orice pret", Vladimir Putin si Gheorghi Parvanov au semnat, ieri, acordul privind participarea Bulgariei la proiectul ruso-italian, in valoare de 10 miliarde de euro. Acordul, care a facut obiectul unei reuniuni extraordinare a Executivului de la Sofia, a fost incheiat in urma negocierilor din ultima clipa si "gratie interventiei domnului Putin", a declarat premierului Stanisev, precizand ca segmentul bulgar al South Stream va costa 1,4 miliarde de euro. Desi in prima faza negocierile pe marginea proiectului propus de gigantul energetic rus Gazprom si compania italiana Eni se anuntau departe de un compromis, pe fondul unor divergente legate de dreptul de proprietate asupra sectorului bulgar al conductei, impasul se pare ca a fost depasit joi, in prima zi a vizitei lui Putin la sud de Dunare, Bulgaria si Rusia urmand sa detina cate 50% din conducta de gaze care va tranzita teritoriul bulgaresc. Considerat a fi o alternativa la proiectul Nabucco, sprijinit de UE, gazoductul South Stream ar urma sa transporte anual, incepand cu 2013, aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz in Europa. In prezent, conducta dispune de mai multe variante de traseu. Astfel, gazoductul ar urma sa aiba un tronson subacvatic, care sa lege Rusia de Bulgaria, pentru ca odata ajuns in portul Burgas, sa plece spre Italia prin nord, fie pe traseul Romania-Ungaria-Slovenia, cu posibilitatea realizarii unei ramificatii din Ungaria spre Austria, fie pe ruta Serbia-Croatia sau Serbia-Ungaria cu posibilitatea lipirii la conducta Drujba. Ramificatia sudica a South Stream ar urma sa ajunga in Italia prin Grecia.
Semnarea acordului ruso-bulgar cu privire la realizarea South Stream a fost urmata de parafarea unui al doilea document, vizand o noua colaborare energetica intre cele doua state. Presedintii rus, Vladimir Putin, si bulgar, Gheorghi Parvanov, au semnat, ieri, la Sofia, un contract in valoare de patru miliarde euro referitor la constructia unei centrale nucleare de conceptie ruseasca la Belene. Parafarea documentului a fost insotita si de o propunere de finantare din partea oaspetelui rus, liderul moscovit anuntand ca Rusia este dispusa sa ofere Bulgariei un imprumut de 3,8 miliarde de euro. "Am rezervat, in bugetul Federatiei Ruse, 3,8 miliarde de euro pentru necesarul centralei Belene si suntem dispusi sa disponibilizam fondurile, daca este necesar", a precizat Putin, in urma unei intrevederi cu Parvanov. In baza contractului semnat de cei doi, compania de stat rusa Atomstroiexport va proiecta si produce, pentru inceput, doua reactoare de 1000 MW pentru centrala de la Belene. Constructia celor doua unitati urmeaza sa inceapa in cea de-a doua jumatate a anului, o prima estimare pentru termenul de finalizare fiind 2014-2015. Pana in vara acestui an, operatorul retelei bulgare de distributie a energiei NEK, care va detine 51% din actiuni, trebuie sa selecteze institutia bancara care va face aranjamentele pentru finantarea constructiei centralei. Pentru moment, costurile sunt acoperite de un credit de 250 de milioane de euro de la BNP Paribas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.