Dupa cum ne-a obisnuit in cele opt luni la Ministerul Educatiei, Cristian Adomnitei reuseste sa incurce lucrurile in asa fel incat elevii sa nu mai inteleaga nimic. Proaspat intors de la Londra, ministrul turist a anuntat, joi, programul sesiunii spe
Dupa cum ne-a obisnuit in cele opt luni la Ministerul Educatiei, Cristian Adomnitei reuseste sa incurce lucrurile in asa fel incat elevii sa nu mai inteleaga nimic. Proaspat intors de la Londra, ministrul turist a anuntat, joi, programul sesiunii speciale a Testelor nationale, examen pe care la inceputul anului scolar l-a eliminat din calendarul absolventilor clasei a VIII-a. Sesiunea organizata in intervalul 4-7 februarie constituie, in opinia ministrului, "ultima sansa" pentru cei care nu au reusit, in anii trecuti, indiferent de anul in care au terminat cursurile, sa obtina o diploma. De fapt, Adomnitei este dator sa nu faca discriminare intre generatiile de absolventi de acum doi ani si cei de anul trecut, ultimii avand la dispozitie doar sesiunile din iunie si august 2007.
Acesti elevi nu vor putea fi admisi la liceu pe baza tezelor unice, pentru simplul motiv ca "experimentul" in cauza a fost lansat abia in ultimul semestru al anului scolar 2006-2007.
Adomnitei cere "o promovare agresiva"
Asteptandu-se la o prezenta scazuta la aceste ultime Teste nationale, Adomnitei le-a cerut inspectorilor scolari generali sa "promoveze agresiv" aceasta sesiune. Daca e sa ne referim insa la semnificatia semantica a expresiei, putem spune ca ministrul le sugereaza profesorilor corectori "sa-i treaca" pe candidati. Chiar daca in nota transmisa inspectoratelor nu se specifica in mod clar acest lucru, Cristian Adomnitei le cere, totusi, sa se ocupe de cazarea candidatilor pe durata examenului, in internate cu cantine si chiar sa asigure transportul si masa celor care locuiesc la distanta mari de centrele de examen. Ministerul Educatiei va aloca fondurile necesare. Pe de alta parte, directorii scolilor trebuie sa faca publice toate detaliile legate de examen, "corect si la timp, prin afisarea documentelor specifice in scoli, dar si prin organizarea de intalniri cu dirigintii, profesorii si elevii sau sedinte cu parintii". Insa cum inscrierile se fac peste o saptamana, Adomnitei dovedeste ca s-a mobilizat si in acest caz mult prea tarziu.
Profesorii, amenintati degeaba
In fine, Adomnitei a avertizat ca profesorii care supraevalueaza sau subevalueaza cu mai mult de 0,50 de puncte lucrarile de la sesiunea speciala, ori dezvaluie informatii confidentiale, risca sa fie aspru pedepsiti, sanctiunile mergand de la avertismente pana la desfacerea contractului de munca. Cu siguranta, declaratia are mai mult rol de sperietoare, intrucat pana acum nu a fost concediat nici un profesor dintre cei prinsi ca au supraevaluat notele chiar si cu 4 puncte, daca e sa ne amintim de celebrele cazuri prezentate de Ministerul Educatiei in vara lui 2006.
50.000 de posibili candidati
Datele centralizate la Ministerul Educatiei arata ca aproximativ 50.000 de elevi ar fi fi terminat clasa a VIII-a dar nu au diploma de absolvire, fie pentru ca nu au promovat testele nationale, fie pentru ca nu s-au prezentat la examen. Reamintim ca, prin Ordinul emis pe 31 august 2007, ministrul Adomnitei a eliminat Testele nationale care reprezentau examenul de admitere la liceu a absolventilor clasei a VIII-a. Dupa o luna si jumatate, ministrul a constatat ca nu le-a mai acordat a doua sansa elevilor picati la sesiunile anterioare. Ca sa dreaga busuiocul, el a emis pe 22 octombrie Ordinul 2436, prin care a instituit organizarea unei sesiuni speciale a Testelor nationale, pentru absolventii gimnaziului de pana in anul 2007.
Calendarul examenului
Inscrierile au loc intre 21-25 ianuarie, la secretariatele scolilor de provenienta. Subiectele vor fi extrase din variantele valabile pentru sesiunea din anul 2007 a testelor nationale, publicate la www.subiecte2007.edu.ro. In 4 februarie va avea loc proba scrisa la Limba si literatura romana, in 5 februarie se va desfasura examenul scris la Limba si literatura materna, iar in 6 februarie la Matematica. In 7 februarie, elevii vor sustine proba scrisa la Istoria romanilor sau Geografia Romaniei, iar in 9 februarie va avea loc prima afisare a rezultatelor (pana la ora 16.00) si depunerea contestatiilor (intre orele 16.00 si 20.00). Rezolvarea acestora este prevazuta pentru data de 10 februarie, iar rezultatele finale vor fi afisate in 11 februarie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.