Razboiul dintre sindicatele din invatamant si ministrul Cristian Adomnitei (foto) a ajuns la Cotroceni, profesorii din orga-nizatia FSLI "Spiru Haret" cerandu-i ieri presedintelui Traian Basescu sa medieze conflictul declansat intre cele doua parti l
Razboiul dintre sindicatele din invatamant si ministrul Cristian Adomnitei (foto) a ajuns la Cotroceni, profesorii din orga-nizatia FSLI "Spiru Haret" cerandu-i ieri presedintelui Traian Basescu sa medieze conflictul declansat intre cele doua parti la sfarsitul anului trecut.
Trebuie sa spunem insa, din start, ca pana atunci FSLI l-a sustinut constant pe Adomnitei in promovarea pachetului de legi privind educatia, spre deosebire de Federatia Educatiei Nationale - consecventa in atitudinea critica fata de ministru. Iata de ce revolta sindicalistilor de la "Spiru Haret" este cu atat mai mare acum, amenintand sa atinga cotele unei greve nationale, pe care profesorii au mai trait-o chiar la inceputul actualei guvernari.
Nemultumiti de salarii si buget
"Pe 17 decembrie am declansat o greva de avertisment de doua ore in toate organizatiile noastre din tara, inclusiv Bucuresti, si am pichetat Ministerul de Finante si cel al Educatiei, fiind nemultumiti de neinceperea negocierilor privind cresterile salariale in 2008 si, bineinteles, de neacordarea tichetelor-cadou, a salariului pe decembrie si a celui de-al XIII-lea salariu. Ministrul Adomnitei si reprezentantii Guvernului - ma refer la ministrul de Finante - au fost total indiferenti la aceste actiuni de protest. Am asteptat cu nerabdare inceperea noului an, sperand ca vor demara in regim de urgenta negocierile amintite, si, mai mult decat atat, negocierea unui proiect de lege a salarizarii tuturor salariatilor din invatamant. Am constatat ca ministrul Educatiei a fost preocupat cu plimbarile prin Marea Britanie, unde a prezentat modul in care se implementeaza in Romania programele IT si cat de repede vor creste la gradinitele si bazinele de inot in anii care vor urma. Organizatia noastra a decis ca singura solutie este sa ne adresam institutiei prezidentiale. Presedintele Traian Basescu, in calitatea pe care o are poate media conflictul de munca deschis intre Federatia "Spiru Haret" si Ministerul Educatiei, respectiv Guvernul Romaniei", ne-a declarat ieri Marius Nistor, presedintele executiv al FSLI "Spiru Haret".
Minciuni de ministri
La intrebarea noastra daca nu se va da o conotatie politica gestului de a apela la serviciile sefului statului, stiindu-se bine conflictul existent intre premier si presedinte, Nistor ne-a declarat ca isi asuma acest "pericol": "Pe mine ma lasa rece conflictul dintre cele doua institutii. Eu stiu ca am un premier - Calin Popescu Tariceanu -, si nu ma intereseaza carui partid apartine. Prin reprezentantii domniei sale in Guvern, trebuia sa respecte regulile parteneriatului social. Trebuia sa-si respecte angajamentele si sa demareze negocierile privind cresterile salariale. Cum nu au tinut cont de acest lucru absolut normal, am luat decizia sa ne adresam presedintelui Romaniei. Nu ma intereseaza din ce partid politic a facut parte domnia-sa, eu il cunosc doar in aceasta calitate, si ii solicit medierea", ne-a mai spus Nistor. Liderul federatiei "Spiru Haret" se considera pacalit si mintit de ministrul Educatiei pentru faptul ca a promis inceperea negocierilor salariale imediat dupa lansarea pachetului de legi privind educatia, la care au contribuit si reprezentantii sindicatului. Imediat ce s-a vazut cu sacii in caruta, Adomnitei a evitat orice discutie cu reprezentantii profesorilor.
Greva generala, la orizont
Marius Nistor considera ca medierea conflictului de catre seful statului reprezinta ultimul pas inainte de declansarea unor forme extreme de lupta sindicala. "Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei au avut tot timpul necesar sa-si faca toate calculele si sa vina cu propuneri corespunzatoare. Dupa medierea presedintelui Traian Basescu, daca nu se va rezolva nimic, va fi greva generala. Dl. Tariceanu si-a inceput mandatul de premier cu greva organizata de cadrele didactice in anul 2005. Cu aceasta ocazie - si, bineinteles, in urma interventiei Presedintiei - am obtinut incheierea acelui acord referitor la un miliard de euro investitii in infrastructura sistemului de invatamant.
Elevii, fentati la tezele unice
"Ministrul Educatiei a emis Metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic fara consultarea federatiilor sindicale si fara aprobarea ei in Comisia de Dialog Social de la nivelul ministerului, incalcand astfel regulile dialogului social", sustine Marius Nistor. Potrivit art. 18 din document, elevii cu note peste 9,51 nu pot face, practic, contestatii, pentru ca nu pot beneficia de majorarea notei. "In conditiile in care media generala obtinuta la tezele cu subiect unic constituie unul dintre criteriile pentru admiterea in licee si in invatamantul profesional de stat, iar aceasta medie se calculeaza ca medie aritmetica, cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele obtinute la tezele cu subiect unic conform Ordinului nr. 1868/2007, foarte multi elevi vor fi in imposibilitatea de a frecventa cursurile unui liceu pe care il doresc si la care
au dreptul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.