Consiliul a decis suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat in Jurnalul Oficial ieri, urmand sa intre in vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie. Taxele sunt suspendate pana la sfarsitul anul
Consiliul a decis suspendarea taxelor de import la cereale pe 20 decembrie, iar regulamentul a fost publicat in Jurnalul Oficial ieri, urmand sa intre in vigoare la 7 zile de la publicare, pe 11 ianuarie. Taxele sunt suspendate pana la sfarsitul anului comercial 2007-2008, adica pana la 30 iunie 2008. Comisia poate insa sa reintroduca taxele, in cazul in care pretul FOB (n.r. - Free on Board - "liber la bord" este pretul marfii la iesirea din tara exportatoare, care include cheltuielile si taxele de transport) din porturile comunitare, al unuia sau mai multor produse, va scadea sub un anumit prag, se arata in regulamentul Consiliului.
Masura de suspendare a taxelor de import, propusa de CE in luna noiembrie a anului trecut, este un raspuns la situatia dificila de pe piata europeana si mondiala a cerealelor.
Seceta din acest an a redus productia de cereale a UE cu 3,5% fata de 2006. Productia a scazut intr-un moment in care stocurile UE se situau deja la un nivel redus, iar Uniunea va avea nevoie de mai multe importuri in anul comercial iulie 2007 - iunie 2008 decat in anul precedent. Eliminarea taxelor vamale la importurile de cereale va avea efecte si in Romania. Aceasta masura ar putea limita cresterea pretului la paine, prin reducerea costurilor producatorilor si facilitarea accesului la noi piete pentru aprovizionarea cu grau de panificatie, potrivit producatorilor din domeniu. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.