Comentatorii par sa fie de acord ca alegatorii care voteaza pentru Obama si Huckabee simt ca resping o stare de fapt. Pentru a lasa in urma pasii gresiti aparent au votat pentru candidatii despre care stiau cel mai putin. Insa exact ce stare de fapt
Comentatorii par sa fie de acord ca alegatorii care voteaza pentru Obama si Huckabee simt ca resping o stare de fapt. Pentru a lasa in urma pasii gresiti aparent au votat pentru candidatii despre care stiau cel mai putin. Insa exact ce stare de fapt si-au imaginat ca au respins? La o privire atenta "politica obisnuita" pe care au incercat sa o respinga pare nebuloasa. In mod repetat Obama a legat-o pe Hillary Clinton de gandirea dominanta la Washington intre 2001-2007. (...)
Ne putem intreba daca starea de fapt respinsa de alegatorii lui Obama si Huckabee include deteriorarea relatiilor americano-europene in timpul presedintiei lui George W. Bush. Pana la urma, denigrarea de catre Administratia actuala a "vechii Europe" nu a fost doar o figura retorica, ci un element central al abordarii politicii externe. De aceea orice rupere serioasa de mostenirea dezastruoasa a lui Bush trebuie sa inceapa cu regandirea si reconstruirea Aliantei Atlantice. Insa este indoielnic ca un atlanticism reinnoit ar fi o prioritate pentru Obama sau Huckabee.
Relatiile dintre SUA si Europa au trecut aproape nementionate in dezbaterile prezidentiale. (...) De ce conteaza Europa pentru Statele Unite? Cinci motive ies la iveala. In primul rand Europa este o regiune de frontiera in razboiul impotriva terorismului asa cum a fost in timpul Razboiului Rece (...). Al doilea: doar capacitatile lingvistice ale europenilor si cunostintele lor culturale pot aduce contributii indispensabile securitatii americane (...). Al treilea: americanii si europenii au in comun stilul de viata si angajamentul cultural pentru un individualism tolerant (...). Al patrulea: NATO nu doar poate aduce capacitati militare importante ci si ofera un vehicul plauzibil pentru un multilateralism serios in politica externa (...). Al cincilea, si probabil cel mai important: psihologia elementara ne invata ca indivizii care resping contactele cu altii au o slaba perceptie asupra realitatii. Indivizii care nu sunt criticati de cei in care au incredere au dificultati in a ramane echilibrati din punct de vedere mental. Acelasi lucru este valabil pentru natiuni. (...)
Deoarece 60% din voturile lui Huckabee din Iowa au venit de la evanghelici, inca pare probabil ca nominalizatul republican sa fie Mitt Romney, John McCain sau Rudi Giuliani. Toti sunt suporteri ai politicii externe belicoase a lui Bush si vor merge pe premisa ca "frica" are un impact emotional mai mare asupra electoratului american decat "speranta". S-ar putea sa aiba dreptate.
In mod evident, Obama este un politician talentat, care, daca va fi ales presedinte, probabil va intrerupe sau va incerca sa intrerupa anumite politici americane frustrant de inflexibile, mai ales asupra Israelului. Insa alti candidati, mai ales Hillary Clinton, mult mai probabil vor incerca sa duca o politica externa atlanticista, punand accent pe reconstruirea aliantei Americii cu acele tari prospere cel mai bine pozitionate pentru a ajuta SUA sa faca fata provocarilor la stabilitatea globala.
Copyright: Project Syndicate, 2008.
www.project-syndicate


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.