Fosta republica iugoslava Slovenia a preluat, la 1 ianuarie, presedintia semestriala a Uniunii Europene, la mai putin de patru ani de la aderarea la UE si la 16 ani de la declararea independentei. Slovenia este si prima republica din fostul lagar com
Fosta republica iugoslava Slovenia a preluat, la 1 ianuarie, presedintia semestriala a Uniunii Europene, la mai putin de patru ani de la aderarea la UE si la 16 ani de la declararea independentei. Slovenia este si prima republica din fostul lagar comunist care preia sefia Uniunii Europene. Liderii de la Ljubliana s-au arata dispusi sa actioneze ca mediatori in diversele conflicte din Balcani, in special in dosarul Kosovo. Seful diplomatiei slovene, Dimitrij Rupel, a afirmat ca doreste ca situatia provinciei sarbe sa fie rezolvata pana la sfarsitul mandatului Sloveniei la sefia UE, in luna iunie.
Ministrul sloven pentru Afaceri Europene, Janez Lenarcic, a declarat ca Slovenia va depune toate eforturile pentru a grabi aderarea la Uniunea Europeana a tuturor fostelor republici iugoslave (Croatia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Macedonia si Serbia). "Europa ar trebui sa depuna mai multe eforturi pentru a ajuta aceste tari", a spus Lenarcic.
Slovenia va mai avea si misiunea de a convinge statele UE sa ratifice Tratatul de la Lisabona, o misiune considerata dificila de catre analistii politici in conditiile in care aparatul diplomatic al Sloveniei este destul de mic.

Pe plan intern, Slovenia se confrunta cu o scadere a popularitatii Partidului Democrat, aflat la putere, formatiunea premierului Janez Jansa nereusind sa castige alegerile prezidentiale in octombrie anul trecut.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.