Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat ieri ca valoarea punctului de pensie se va majora, de la 1 ianuarie, cu 7,4%. Astfel, punctul de pensie va creste de la 541 lei la 581,3 lei, iar valoarea acestuia va ajunge la 37,5% din salariul mediu, ca
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat ieri ca valoarea punctului de pensie se va majora, de la 1 ianuarie, cu 7,4%. Astfel, punctul de pensie va creste de la 541 lei la 581,3 lei, iar valoarea acestuia va ajunge la 37,5% din salariul mediu, care este prognozat sa creasca la 1.550 lei in 2008. Un total de peste 5,5 milioane de persoane vårstnice, atåt din sistemul public de pensie, cåt si din agricultura, vor beneficia de la 1 ianuarie de aceasta majorare de 7,4%. Cresterea programata pentru 1 ianuarie 2008 vine ca urmare a adoptarii Legii 250/2007, de majorare a pensiilor, initiata la jumatatea anului 2007. Desi initial proiectul de lege prevedea ca punctul de pensie sa ajunga la 45% din salariul mediu pe economie din 2008, in urma dezbaterilor din Parlament s-a hotaråt ca valoarea punctului sa reprezinte 37,5% din salariul mediu, incepånd cu 1 ianuarie 2008, urmånd sa ajunga la 45% de la 1 ianuarie 2009.

Razboiul dintre Palatele Victoria si Cotroceni, lupta pentru asumarea paternitatii Legii de majorare a pensiilor, precum si aviditatea partidelor de a castiga voturile varstnicilor au tinut pe jar 5,5 milioane de pensionari, care au asteptat toata vara lui 2007 deznodamantul filmului majorarii.
Scandalul politic din jurul majorarii pensiilor a izbucnit la jumatatea lunii iunie, cand PSD, care avea in Parlament un proiect de modificare a Legii pensiilor, potrivit caruia valoarea punctului de pensie urma sa creasca la 45%, sau chiar 55% din salariul mediu de la 1 ianuarie 2008, a amenintat cu retragerea sprijinului tacit pe care il acorda celui de-al doilea Cabinet Tariceanu - minoritar din aprilie. Amenintarile PSD au mers pana la motiunea de cenzura la adresa Cabinetului, care, asa cum s-a intamplat in mai multe randuri, nu a mai fost depusa, arata o analiza realizata de NewsIn.
Daca la inceput PNL a sustinut ca initiativa partidului de opozitie nu poate fi pusa in practica din considerente bugetare, in timp, pe masura ce evenimentele din jurul „scandalului pensiilor“ se succedau ca episoadele unui soap-opera, partidul premierului Tariceanu a cedat „santajului PSD“, dupa cum a recunoscut un lider al opozitiei, deputatul Marian Sarbu. Daca ar fi cautat in programul de guvernare al destramatei Aliante DA, Guvernul ar fi observat mai devreme ca marirea punctului de pensie facea parte din promisiunile electorale ale PNL si PD din campania anului 2004, asumate mai apoi in program.

PSD spune ca se poate, Guvernul il contrazice, dar cedeaza
Argumentul PSD la majorarea pensiilor a fost o „obligatie de solidaritate“, iar presedintele partidului, Mircea Geoana, a venit si cu sursele de finantare. Era vorba despre introducerea unei cote minime de 5% din veniturile realizate din productia petroliera, din comercializarea si productia de tutun si de alcool, din jocurile de noroc si din pariuri sau din veniturile Imprimeriei Nationale si ale Loteriei Nationale. Totodata, PSD propunea ca, in cazul in care Fondul Proprietatea devenea functional, 50% din venituri sa mearga tot catre majorarea pensiilor.
In ziua urmatoare, ministrul muncii, Paul Pacuraru, cataloga promisiunile partidului de opozitie ca fiind „demagogice“, ii acuza pe PSD-isti ca „vand promisiuni celei mai lovite categorii din Romania“ si sustinea ca solutia propusa este „nerealista“. Cu toate acestea, premierul Tariceanu, impreuna cu ministrul muncii, este dispus sa discute cu liderii PSD despre modificarea propusa, dar, dupa mai multe intalniri, recunoaste ca bugetul nu va putea suporta majorarea, lasa proiectul PSD la mana Parlamentului si acuza partidul lui Geoana ca prin promovarea acestei modificari doreste sa castige capital politic. In acest context, motiunea de cenzura itita la inceputul scandalului se contureaza din ce in ce mai mult in randul membrilor partidului de opozitie. La doua zile de la declaratiile care luau in calcul o eventuala motiune, se contureaza o prima victorie a PSD-ului, ministrul muncii, Paul Pacuaru, anuntand o majorare substantiala, din septembrie, a pensiilor agricultorilor. Si discursul membrilor PSD se mai indulceste, acestia anuntand ca ar putea fi de acord si cu o majorare a pensiilor in doua etape.
La zece zile de la declansarea isteriei pe marginea majorarii pensiilor, timp in care liderii politici „s-au batut“ in declaratii, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, anunta ca, din calculele Guvernului, punctul de pensie ar putea ajunge la 37,5% din salariul mediu pe economie, din 2008, atingerea valorii de 45% din aceeasi suma fiind posibila abia in 2009 sau 2010. Premierul Tariceanu invoca buna colectare a impozitelor ca baza pentru majorare, iar deputatii din Comisia de Munca cad de acord ca punctul sa ajunga la 37,5% din salariul mediu, de la 1 ianuarie 2008, si la 45%, din 2009.
Odata decizia batuta in cuie si banii din care urma sa fie platita majorarea gasiti in vistierie, intuind ca majorarea pensiilor face bine la imagine si atrage un important segment de alegatori, mai multe partide revendica paternitatea legii.

Basescu, ingrijorat ca nu exista bani pentru a sustine majorarea


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.