Draga Mos Craciun,
A trecut mai bine de 30 de ani de cand ti-am scris prima mea scrisoare... Imi amintesc... parca ar fi fost ieri... Iti amintesti si tu de-acele vremuri? In Ajunul de Craciun il asteptam pe Mos Gerila care din povestile bun
Draga Mos Craciun,
A trecut mai bine de 30 de ani de cand ti-am scris prima mea scrisoare... Imi amintesc... parca ar fi fost ieri... Iti amintesti si tu de-acele vremuri? In Ajunul de Craciun il asteptam pe Mos Gerila care din povestile bunicilor stiam ca vine cu un sac mare, plin de cadouri, pentru toti copiii cuminti. Mos Gerila avea o sanie de aur si doi cai argintii cu care zbura printre stele si ducea daruri la copiii din toata lumea.
Pe-atunci locuiam in casa bunicilor, intr-un frumos sat cu dealuri si paduri din judetul Salaj.
Inainte cu mai multe zile de Craciun, bunica facea curatenie in casa. Spala stergurile din etamina sau panza alba de in pe care erau cusute flori si motive si motive populare specifice zonei, acestea erau puse deasupra farfuriilor de lut pictate, pe pereti, si impodobeau casa.
Toate stergurile si fetele de masa, dupa ce le spala, le punea la uscat apoi le calca cu fierul de calcat in interiorul caruia punea carbuni incinsi din soba.
In camere, pe jos punea presuri tesute la razboi de ea, iar pe paturi punea cuverturi tesute din lana divers vopsita.
Agatata de-un cui, intr-o oglinda, era o lampa mare deasupra mesei. Semana cu lampa fermecata din poveste. Avea culoarea argintie, deasupra avea o cupola de protelan pictata cu flori. Lampa era sustinuta de cinci lanturi mici cu niste modele metalice aplicate pe ele, unite la mijloc cu o agatatoare. Bunica o stergea cu atentie, apoi o punea la locul ei. Cand toata casa era curata si aranjata, bunica pregatea covata(un fel de vanita din lemn cu doua manere, im ambele capete, in care se framanta aluatul pentru paine) si tot ce era necesar pentru aluatul de paine si cel de cozonaci.
Facea bunica niste cozonaci gustosi, paine alba si pufoasa, cornulete umplute cu silvoita (dulceata de prune) si o mancare buna de-ti lasa gura apa...
Inainte cu o zi de Ajunul Craciunului pregatea raciturile din carne de porc si pirostele (sarmale) pe care le fierbea in oala de lut in seara de Ajun. Asa era obiceiul.
Pentru mine, totul era fascinant. Aveam vreo 3-4 ani cand i-am scris prima scrisoare Mosului, niste heroglife pe care nici Mos Gerila nu le-a inteles, de-aia nu mi-a adus papusa pe care mi-am dorit-o. In acele vremuri, copiii nu stiau cum arata portocalele sau bananele, bomboanele de pom se gaseau rar, la oras, iar jucariile erau cadouri mai mult pentru copiii bogati...
Odata, in oras, am vazut o fetita care avea o papusa mare cat ea. Mi-am dorit si eu de la Mos Gerila o papusa la fel, dar n-am primit-o niciodata; am primit doar papusi mici, poate si pentru ca si eu eram o fetita mica...
Ce frumoase erau odata iernile si Craciunul... Omatul (zapada) era mare, iar colindele atat de frumoase...
Colindatorii veneau pe prispa casei si colindau la geam. Bunicii ii primeau in casa, le umpleau traistutele cu nuci, mere, colacei si felii de cozonac, apoi erau serviti cu cate un pahar de must sau vin de struguri, fiert cu zahar si scortisoara. Dupa ce se incalzeau putin, colindatorii plecau mai departe, de la o casa la alta pana in zori de zi cand, ragusiti de-atata colindat si obositi de-atata umblat, mergea fiecare pe la casele lui cu traistele pline de bunatati.
In lumina galbena a lumanarilor de ceara si flacara ce palpaia in lampa, ingerii parca se desprindeau din icoanele vechi de pe pereti, veneau la patul meu si ma leganau, iar eu adormeam cu gandul la Mos Gerila, care intotdeauna venea tarziu in noapte.
Dimineata de Craciun era plina de bucurie. De cum ma trezeam fugeam in camera alaturata, unde Mos Gerila imi adusese un bradut adevarat, impodobit cu mere si bomboane invelite in hartie alba ca zapada. Sub brad era cadoul meu. Atunci eram cea mai fericita fetita din lume.
Ziua ne adunam toti copiii de pe ulita satului (la sanius) in varful dealului, de unde porneam cu saniile la vale strigand de bucurie. Parca zburam deasupra zapezii cu saniile, iar daca ar fi fost sa ne luam la intrecere cu lupii, nici aceia nu ne-ar fi ajuns.
Baietii mai mari isi cioplisera schiuri de lemn pe care ni le imprumutau si noua, fetitelor, dar, pentru noi, tot saniutele erau mai bune.
Intr-o zi, bunicul imi construise in zapada un castel unde ma jucam impreuna cu catelul si prietenii mei. Omatul era mai mare decat gardul, iar pe drum abia mergeau caii cu zurgalai si clopotei la gat, care trageau dupa ei saniile de lemn.
Gerul ingheta zapada ce scartaia sub picioarele copiilor. Ningea cu stelute mari, argintii. Seara, ulita devenea pustie, iar in linistea noptii se auzea suieratul vantului.
In casa era cald si bine, camara era plina cu de toate, lemnele mocneau in soba, iar mamica, mama-buna si tata-bun (bunicii mei, Ileana si Octavian) ma iubeau foarte mult. Din familie lipsea tatal, care a plecat intr-o zi departe si nu s-a mai intors niciodata inapoi.
Mos Craciun, a trecut mult timp de cand n-ai mai venit la mine...
Niciodata nu ti-am vazut fata, dar eu stiu cum arati din povestile mamei si ale bunicilor care mi-au spus multe lucruri frumoase despre tine. Stiu ca esti un batran cu barba alba, care iubesti copiii cuminti si le aduci daruri pe care le lasi sub bradut in Noaptea de Ajun.
Stiu ca dorinta mea nu o poti indeplini... Daca ai fi un magician te-as ruga sa faci o magie pentru o clipa si sa ma duci in trecut in satul copilariei mele, sa caut in podul casei jucariile pe care le-am lasat in lada de zestre, sa stau in bratele bunicii la gura sobei, sa ma invete colinde, cantece si sa-mi spuna povesti pana adorm...
As vrea sa ii revad pe toti cei dragi din copilaria mea, sa le spun cat de mult au insemnat pentru mine si cat de mult ii iubesc...
Din pacate, tu nu esti magician, trecutul e prea departe, iar eu nu pot sa ma intorc inapoi...
Mos Craciun tu poti sa ma faci in fiecare an, in Ajun sa-mi amintesc de povestile frumoase din iernile copilariei mele. As vrea, cat traiesc pe acest pamant, sa ma bucur de aceasta sarbatoare si te rog ca in fiecare an sa vii la baietelul meu, Denis, care crede in tine si te iubeste mult.
Draga Mos Craciun, inchei aici scrisoarea mea si iti doresc si tie "Sarbatori Fericite, Sanatate", sa poti merge la toti copiii cuminti!
Cu drag Vandana Ciobaniuc
9.12.2007





Scrisoare pentru Mos Craciun

Mos Craciun imi cer iertare,
Sper ca nu va fi tarziu,
Dar de cand m-am facut mare,
Nu am vreme sa-ti mai scriu.

Te-am avut mereu in minte
Si in suflet te-am ascuns.
Promitand sa fiu cuminte,
Pe o lacrima de plans.

Papusica de la tine,
Inca o mai am, si stii
Atunci cand eram, eu, mica
Nu prea erau jucarii.

Nu stiu cum de ai gasit-o,
Cred ca te-a costat cam mult.
As fi vrut sa-ti pastrezi banii,
Ca sa-ti schimbi paltonul rupt.

Acum porti hainuta groasa,
Nu-ti mai intra frigu-n oase.
Ce te mai durea mijlocul!
Mergand la atatea case.

Mos Craciun, stii ca sunt oameni
Care sufera-n tacere?
Nu se plang si nu asteapta.
Lor sa le aduci "PUTERE".

Pe orfanii fara nume
Chiar de nu au fost cuminti,
Fa-i sa creada in iubire
Si ca au si ei parinti.

Pentru cei bolnaiv la suflet
Si viata-ntoarsa pe dos,
Pune-le sub bradul verde.
O icoana cu Hristos.

Mosule, stiu ca nu-i timpul
De tristeti coplesitoare.
Dar mai sunt batranii singuri
Care nu mai au rabdare.

Lor sa le aduci prieteni,
Pentur zilele ramase.
Nici nu vor sa mai manance
Si ies tot mai rar din case.

Iar daca, si pe la mine,
Te-ai gandit sa treci, as vrea
Sa vii cu zapada multa
Ca-n copilaria mea.
Rodica Lazar, 34 ani. Bucuresti. 7 Decembrie 2007





Draga Mos Craciun,
Bine ai venit in lumea si in inima noastra, cu vestea minunata a Nasterii Mantuitorului nostru, Iisus Hristos. Pe fulgi de nea, cu aroma de carnati pentru oricare bun crestin, cu sfintele colinzi ale neamului romanesc. Pentru mine, cand eram copil in Apuseni, tu veneai pe cal alb de zapada din povestile bunicii aˆ’ precum Avramut odata, zicea ea aˆ’, pe bota cu colaci cand umblam cu corinda sau viflaimul, pe flori dalbe de mar in miezul iernii, apoi la scoala am aflat ca esti Mos Gerila doar, dar noi sarbatoream doar Craciunul, caci asa spunea tata si bunica si tot satul. Acum aflu ca undeva la Soare Apune esti confundat cu Mos Niculai, ca multe povesti si daruri se fac De Saint Claus aˆ’ ce blasfemie aˆ’, care n-are de-a face cu Nasterea Domnului si ???????reruteaza?????? sau manipuleaza o sfanta sarbatoare crestina. Fenomenul Craciun este locul si timpul Nasterii lui Hristos, nu opulenta si festivismul, dar bucuria, da, Bucurati-va!, oameni buni, caci Mos Craciun nu este nici ateu, nici comunist, nici capitalist, nici american, nici evreu, nici rus, nici roman aˆ’ el este crestin, este alesul lui Dumnezeu!! cand ne amintim de: O ce veste minunata, de pastori se intalnira... de Crescut-o, nascutu... de: Colo sus pe dupa luna, de: Ce-i mirelu tinerelu... de: Corindita, corindita... aˆ’ si alte colinzi-psalmi cristice, ce mi-au fermecat copilaria si pe care nici bolsevismul, nici internationalismul proletar sau... globalizarea pseudodemocratica nu le vor putea distruge, anihila, manipula, deturna... Pentru Mos Craciun ne rastignim o data cu Iisus, caci renastem cu totii de Craciun, de Nasterea Dumnezeului nostru!
Ioan Craciun, Timisoara

Draga Mos Craciun,
Ma numesc Ciochina Mihai Cristian, sunt elev in clasa a II-a la Liceul Teoretic Osica de Sus, judetul Olt.
Eu sunt un copil cuminte si tin sa te anunt ca eu nu am preferinte, dar sunt dispus incepand cu data de astazi sa primesc orice cadou precum: dulciuri, jucarii, obiecte de imbracaminte si altele.
Ciochina Mihai Cristian, Olt. 11.12.2007








Draga Mos Craciune,
Ma numesc Oprea Mihai si sunt elev in clasa a III-a B, la Scoala cu clasele I-VIII "Nestor Ureche" din Busteni, judetul Prahova.
Aflati draga Mos Craciune ca la Busteni ma aflu in plasament familial, fiindca parintii m-au parasit si nici macar nu tin legatura cu mine.
Mie mi-e dor de mama mea de la Bucov si mi-ar fi drag s-o vad si sa ma vada. O sa aiba surpriza ca am crescut mare. Au trecut trei ani! Acum stiu sa scriu si sa citesc.
N-am uitat invataturile mamei: credinta in Dumnezeu, politetea si cinstea.
Aici, cu toate eforturile asistentei maternale, draga Mos Craciune, sunt inca un strain!
Dar eu cred in tot ce e frumos, IN TINE, Mos Craciune!
Te iubesc, Mos Craciune, ca pe tatal meu!
Nu e putin lucru sa ai un tata de Craciun!
Astept un semn ca ma iubesti sau macar un pupic.
Oprea Mihai, Poiana Tapului, Prahova.




Draga Mos Craciun
Sunt Carla, fetita blonda cu ochi albastri, de 7 1/2 ani, care te asteapta nerabdatoare sa vii incarcat cu daruri multe.
Mos Nicolae a pregatit si a anuntat venirea ta. Am primit pachetele cu dulciuri (ciocolata, bomboane, figurine de zahar), dulciuri ce semnifica dragostea mosului pentru noi, copiii cuminti. Am sa-ti scriu o poezie pe care am invatat-o pentru Mos Nicolae:
"Sunt cuminte, invat bine
Si n-o spun doar pentru tine.
Spun: taticul si mamica
O spune chiar si pisica.
Si daca pe ei nu-i crezi
Pe bunica poti s-o crezi.
Si frumos eu m-am purtat
Batul cel promis in ghete
Cred ca poate sa astepte.
Dar te rog inca o data,
Da-mi un bat de ciocolata!"
Mami mi-a spus ca in intreaga lume, Craciunul este cea mai indragita sarbatoare. De Craciun, fiecare trebuie sa incerce sa fie mai bun, sa lase la o parte toate supararile si nemultumirile si sa petrecem toti cateva zile de dragoste si armonie in familie. Ce poate fi mai furmos decat seara de Craciun, cand feeria ne invaluie, ascultam colinde, servim traditionala cina festiva, iar zarva noastra, a copiilor, umple casa, in timp ce emotionati si bucurosi desfacem cadourile de sub brad.
"Dragi copii din tara asta
Va mirati voi cum se poate
Mos Craciun din cer, de-acolo,
Sa le stie toate, toate!
Iata ce va spune Mosul:
Noaptea, iarna, pe zapada
El trimite cate-un inger
La fereastra sa va vada.
Ingerul se uita-n casa
Cu-n condei de-argint el scrie
Ce copil si ce purtare
Si de-acolo Mosul stie
Ca-i siret... nevoie mare!"
Draga Mos Craciun, eu imi doresc multa sanatate pentru mine, pentru mami, pentru tati si bunica si pentru toti copiii din lume!
Te iubesc mult si te astept cu drag.
Rusciac Sava Carla, 7 ani si jumatate. Oltenita, Calarasi




Pentru Mos Craciun,
Draga Mosule, ma numesc Adriana si sunt eleva in clasa a II-a, sunt cuminte si invat foarte bine.
Eu imi ascult parintii si nu fac prostii. Eu am un fratior mai mic pe care il cheama Claudiu. Suntem foarte cuminti si ne jucam impreuna. Eu am grija de fratele meu si il invat numai lucruri bune. Mosule, sa stii ca sunt frumoasa si desteapta.
Eu nu imi doresc prea multe de la tine, doar cateva carti cu povesti si pentru fratele meu o masinuta. Eu imi petrec seara de Craciun cu familia.
Iti multumesc pentru ca imi citesti scrisoarea si promit sa fiu cuminte si sa invat.
Cu drag Adriana!
Joita Adriana, Osica de Sus, Olt. 10.12.2007



Draga Mos Craciun,
E iarasi decembrie, iar pentru mine e luna cea mai frumoasa, pentru ca acum vii tu, Mosule. Iti scriu ca de fiecare data, dar de data asta pe o alta adresa. Stiu ca stai la Polul Nord, pe Strada Zapezii, la numarul Sperantei, dar mami mi-a spus ca anul acesta Jurnalul National iti va da personal scrisorile de la copiii din Romania. Fratele tau a venit deja, mi-am sters ghetutele, iar el a venit la mine si la fratiorul meu, Darius, cu multe dulciuri.
Mosule, de anul trecut de cand ti-am scris s-au intamplat multe lucruri frumoase, dar si mai putin frumoase. Ai primit scrisoarea mea, nu-i asa? Stiu ca ai un spiridus care ne vede mereu, Ralfy il cheama, asa am auzit. Ti-a spus ca am luat premiul I si am trecut in clasa a-III-a? Stii, Mosule, ca m-am operat de apendicita, mi-a fost foarte frica, dar acum nu mai am nimic, sunt sanatos si sunt foarte, foarte fericit ca o sa vii iarasi pe la mine.
Orasul meu, Campulung-Muscel, s-a imbracat de sarbatoare in asteptarea ta. E minunat ca tu sa il observi din sania ta fermecata, iar eu abia astept sa impodobesc bradul. O sa facem serbare la scoala, o sa ii spun doamnei invatatoare sa te invite ca in fiecare an.
Mi-ar placea foarte mult ca anul acesta sa vii si cu zapada de Craciun. Te rog sa nu uiti. O sa te astept in noaptea de Ajun langa brad cu familia mea. Stiu ca nu ma vei dezamagi si vei veni cu multe daruri. Sper ca nu vei veni asa de tarziu ca anul trecut, vreau sa iti cant un colind.
Mosule, te rog sa imi aduci o sanie, caci abia astept sa cada primii fulgi de nea. Sania mea e veche si vreau sa alerge pe derdelus ca altadata. Dar sa nu uiti de Darius, fratiorul meu, care se va bucura de venirea ta pentru prima data, caci anul trecut era prea mic ca sa inteleaga.
Lui mami si lui tati sa le aduci ce vrei tu. Ei au spus ca vor sanatate, poti sa le aduci tu? Stiu ca poti!
Tot sanatate vor si buni cu tataie, sa aduci mai multa, ca sa le dau si lor.
Stii adresa mea, eu te voi astepta, sper ca vei primi scrisoarea mea.
Cu mult drag, Mosule! Narcis.
Acui Narcis George. Comuna Schitu-Golesti, Arges. 10.12.2007




Draga Mos Craciun,
Ma numesc Ursulean Berty-Daniel si sunt un copil din Bucovina din clasa a V-a B de la Scoala Speciala din Radauti, judetul Suceava si am 11 ani. Familia mea are o situatie financiara grea, parintii nu au serviciu, ei prestand munci ocazionale, si mai am sase frati. Din aceasta cauza nu m-am bucurat de o copilarie fericita. Mereu ne-am dorit sa avem si noi mai multe jucarii si dulciuri de sarbatori, asa cum au alti copii din cartierul nostru.
Mie imi place cel mai mult iarna cu sarbatorile sale. Privesc copacii ce s-au invelit in mantale albe si stralucitoare. Gerul cumplit a pus flori de gheata la ferestre. Brazii fosnesc usor, razele lunii tremura, e atata pace peste tot si mister. Fulgii pufosi zboara intr-un joc zglobiu si se astern intr-un covoras stralucitor. Stii, draga mosule, ca Sarbatoarea Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos se apropie. Numar zilele si orele pana cand voi putea canta alaturi de fratii si de colegii mei colinde precum: "Mos Craciun cu plete dalbe", "Deschide usa, crestine!", "Cerul si pamantul" si "O, ce veste minunata!".
Sunt tare nerabdator. Abia astept noaptea de Craciun, ca tu, Mosule darnic si bun, sa vii pe la copiii cuminti si sa le aduci cadouri. Eu sunt un baietel bun, harnic, cu note mari, care-si asculta parintii si-i ajuta la treburile casei, si te-as ruga sa-mi aduci o sanie noua, caci cea veche a fost distrusa de frati din neatentie.
Inchid ochii, draga Mosule, si imi imaginez prezenta ta pe cer in noaptea de 24 decembrie. Cred ca vei aparea ca in felicitarile si filmele despre tine, drept un batran cu privirea blanda, imbracat intr-o mantie rosie cu blana mare, alba, si intr-o sanie trasa de sapte reni calatorind pe cer vegheati de lumina lunii.
Eu, draga Mosule, impreuna cu familia mea am imodobit un brad mic, daruit de niste vecini inimosi, cu ghirlande de hartie colorata realizate de mine, cu globuri vechi si multa voie buna. Te voi astepta cu bucate, cu luminite si cu multa bucurie. In preajma acestor Sfinte Sarbatori nu trebuie sa existe nepasare si rautate in lume, ci trebuie sa-i ajutam pe cei mai putin fericiti ca noi, pe cei singuri, bolnavi si suferinzi.
Eu o ajut mult pe bunica mea, care este batrana si bolnava, si o iubesc mult. As dori, Mosule, sa nu uiti pe cei batrani si suferinzi, care au atata nevoie de ajutor si mangaiere.
Te informez ca la noi, in localitate se continua a se pastra obiceiurile si datinile de Sfintele Sarbatori de iarna: colindatul, umblatul cu steaua, cu plugusorul, cu sorcova, sfintirea casei de Boboteaza si a apei la biserica. Eu sunt un copil credincios, merg la biserica catolica des pentru a-i multumi bunului Dumnezeu ca parintii si fratii mei sunt sanatosi si pentru insanatosirea bunicii.
Sa stii, draga Mosule, ca am participat la un carnaval de Sf. Nicolae la scoala mea si eu am fost un inger. Pentru serbarea de Craciun de pe 20 decembrie am invatat la ora de limba romana mai multe poezii, ca: "Mos Craciun" de Elena Farago si "Colindatorii" de G. Cosbuc, si rolul unui mag in sceneta "Nasterea Domnului".
La scoala sunt un copil cuminte, un elev silitor, mic de statura, dar cu o minte agera, respectuos cu colegii si cu profesorii si plin de voie buna. Mai am un frate in clasa a IV-a si unul in clasa a VII-a, tot la Scoala Speciala din Radauti, si alti frati mai mici. Imi plac matematica, desenul, muzica, sportul, desenele animate, basmele lui Andersen, ale Fratilor Grimm. Pentru Sarbatorile de iarna am contribuit si eu la decorarea clasei mele cu ingeri, braduti, mosi, ghirlande din hartie colorata si poliester de care am agatat baloane.
Te rog, Mosule, citeste si scrisoarea mea si pune-ma si pe mine la acest concurs.
Te astept cu nerabdare,
Ursulean Berty-Daniel. Radauti, judetul Suceava. 8 Decembrie 2007
Dana   Draga Mos Craciun,
Daca iti mai amintesti, eu sunt Octavia Zegrean din Tg. Mures, iar in data de 18 decembrie implinesc 7 ani. Sunt in clasa I, iar in carnet am numai F.B.
Mos Craciun iubit si bun, te astept si anul acesta sa vii. Sper ca ai cu ce, sper ca sania nu iti e la reparat, iar Rudolf sper ca e sanatos. Dupa cum poate stii, nu am fost nici mai rea si nici mai buna decat alti copii. Sunt un copil obisnuit, si cu bune si cu rele.
Nu vreau sa fiu obraznica, insa stiind ca timpul tau e pretios, ar fi cazul sa iti spun ce imi doresc de Craciun. Anul acesta imi doresc foarte mult o pereche de patine, pentru ca cele vechi mi-au ramas mici. Mi-ar trebui si niste papucei, chiar si o papusa. Insa cel mai mult, mama si cu mine ne dorim un calculator.
Draga Mosule, sper ca nu ti-am cerut prea mult, dar poti fi sigur ca ma voi bucura de orice.
Te pup de mii de ori,
Cu drag,
Octavia
Draga Mos Craciun,
Poate ca nici o alta sarbatoare nu este atat de mare ca aceea care ne copleseste in preajma Craciunului. Dintre toate sarbatorile din an, Craciunul este cu adevarat cea mai deosebita. Sarbatoare de capatai, fara de care toate ar fi pe lumea asta cenusii.
Craciunul este marea Sarbatoare.
Cand eram mica, Craciunul insemna vacanta de iarna. Vacanta asta era intaia rasplata pentru notele bune din timpul trimestriului. Imi doream atat de mult vacanta cu zapada si cu Craciun, incat, daca nu ningea, ma uitam de un milion de ori pe cer, doar-doar o sa vad eu primul fulg si sa-mi anunt prietenele de la bloc. Cand am mai crescut, ai mei mi-au povestit despre Nasterea Domnului, si Craciunul incepea cu mersul la biserica, imbracat frumos. Bunicii dezlegau in preajma Craciunului sacul cu amintiri din copilarie, iar eu, fetita blonda, grasuta, cuminte, premianta si bineinteles rasfatata, ma minunam de copiii cu traistute si cojocele si de ispravile lor. Si nu stiu cum se facea ca ei aveau intotdeauna zapada, iar in casele lor mirosea a gutui, placinte si cozonaci.
La ei venea numai Mos Craciun si stiau tot felul de cantece si colinde. La scoala, vorbeam numai de Mos Gerila, iar acasa de Mos Craciun (mi-am pus, fireste, si problema daca n-ar fi mai bine sa vina amandoi, ca aveam loc sub bradut).
Din adolescenta numesc ce primesc din sacul Mosului: de Craciun le spun "daruri", in restul anului "cadouri". Cum sa nu te bucure mai mult si mai altfel decat ce primesti in restul anului, cand stii ca sunt undeva in casa, ascunse cu grija, ca trebuie sa rezisti tentatiei de a rascoli dupa ele, pentru ca le aduce "Mosul"?! Darurile de Craciun sunt mai frumoase atunci cand sunt impachetate traditional, neaparat cu ceva rosu, ele devin cele mai importante pentru ca sunt asezate langa brad. De fapt, cum sa vorbesti despre mirajul Craciunului, fara sa amintesti de brad?!
Cand eram mica, pandeam cand se "bagau" brazi in piata si-mi era o ciuda teribila daca ai mei nu apucau atunci. Mi-era frica: daca o sa ramanem fara pomulet? Daca brazii frumosi s-au vandut? Si tin minte momentul unic al sosirii bradutului in casa. Mama sau bunicul, triumfatori, intrau cu trofeul, mandri ca au apucat bradul si anul acesta, iar in hol incepea sa miroasa a cetina verde si-a rasina.
Pana la Craciun il vizitam in balcon de 5-6 ori pe zi, ma uitam la sarma cu care era strans si verificam daca mai este nisipul uscat ca sa putem pune apa si sa-l mentinem in forma, fara sa-i pice acele din crengute si sa nu se usuce pana la trecerea sarbatorilor.
Craciunul se asociaza in mintea mea si cu alte mirosuri: cu cel de cozonaci si cu mirosul de mere, portocale si mandarine. Cu cozonacul era o poveste intreaga: drojdia era alarma de gradul zero. Bunica pandea pe la alimentara, mama facea schimb de informatii cu colegele, in sfarsit, cubul pretios isi gaseste locul in frigider, astupat sa nu intre aerul. Iar cand se framanta cozonacul, o regula era clara: imi iau tot ce-mi trebuie de la bucatarie, ca sa nu ma fatai pe usa sa-l deranjez de la crescut si stau la mine in camera portocalele si mandarinele erau absolut indispensabile, faceau parte din recuzita Craciunului. Si pot sa spun ca am fost oarecum dezamagita cand am inceput sa se gaseasca tot timpul. Parca imi furase cineva sarbatoarea.
Am tot auzit spunandu-se: "Craciunul se petrece in familie". Asa este. Si cred ca fiecare e bogat atunci: copiii, pentru ca ii au alaturi pe ai lor, iubitori si veseli, iar cei mari, pentru ca au doua familii: copiii si familia din amintiri, a propriei copilarii.
Si sa va mai spun un lucru pe care cu siguranta l-ati uitat: Mos Craciun chiar exista. Si daca nici acum nu credeti, incercati macar o data in viata sa va treziti in dimineata de Craciun tacand...
Poate-l veti redescoperi atunci.
HUNYADI JULIA-ILONA





Pentru Mos Craciun
Draga Mos Craciun, eu imi doresc un calculator, casa mea si un DVD.
MATEI CRISTI,




Draga Mos Craciun,
Ma numesc Vlad-Nicoleta Ioana, sunt din localitatea Salistea de Sus, judetul Maramures, am 9 ani si sunt in clasa a III-a.
M-am gandit ca acum cand iarna a venit si ziua cand tu vei veni in casa mea este foarte aproape sa-ti scriu cateva randuri despre mine. In anul acesta eu am fost cuminte si am terminat clasa a II-a cu calificativul de "Foarte Bine", respectiv am luat premiul I si am mai participat la mai multe concursuri, unde am luat multe diplome. Acum sunt in clasa a III-a si am note foarte bune, de asemenea vreau sa-ti spun ca pe parinti ii ascult si sunt cuminte.
Doresc sa iti spun ca in noaptea de Craciun sper ca vei trece pe la mine sa imi aduci mie si fratelui meu Ionut, care are numai 6 ani si nu stie sa-ti scrie, un laptop si cu un DVD cu povesti si cantece pentru copii.
Sper ca aceste randuri pe care ti le-am scris te vor impresiona si nu ne vei dezamagi.
Te asteptam mult.
Cu drag, Nicoleta si Ionut
VLAD NICOLETA-IOANA





Draga Mos Craciun,
Ma numesc Joita Mihaela Cristina, sunt din localitatea Osica de Sus, judetul Olt, si am 8 ani. Eu stiu ca tu esti bun cu copiii cuminti, desi eu nu prea am fost. Te rog frumos sa-mi aduci si mie un cadou - laptop.
Mos Craciun, te-as mai ruga daca poti sa le aduci si parintilor mei cate un cadou, adica mamei si lui tata.
In incheiere vreau sa-ti multumesc ca esti si ca faci fericiti milioane de copii.
Iti multumim, Mos Craciun.
Cu drag, Cristina!
Eu sunt in clasa a II-a.
JOITA CRISTINA



Draga Mos Craciun,
Ma numesc Alexe Adelina Maria si locuiesc departe de tine, tocmai la Campulung-Muscel. Deoarece am numai 3 anisori si nu stiu inca sa scriu, am rugat pe bunica sa-ti scrie pentru a-ti transmite ca eu am fost anul acesta o fetita f.f. cuminte si ascultatoare.
Sa stii, draga Mosule, ca eu ma gandesc de multa vreme la tine si sunt pregatita pentru sosirea ta cu multe poezii, cantecele si povesti.
Imi doresc ca tu sa fii sanatos (sa nu racesti, draga Mosule, sa te imbraci bine ca e tare frig afara) si sa nu obosesti ca sa poti ajunge si la Campulung.
Te pup, draga Mosule!
Te astept cu multa dragoste si multa nerabdare.
ALEXE ADELINA MARIA





Draga Mos Craciun,
Eu ajut pe parintii mei la treaba: spal vasele, matur, sterg praful, spal rufele si sunt cuminte. Eu cand plec la scoala ma uit si in stanga si in dreapta sa nu vina vreo masina. Iar cand ajung la scoala, in ore sunt atenta si iau Foarte Bine. Iar cand vin de la scoala, imi fac temele, iar dupa aceea fac treaba. Iar cand termin scoala vreau sa ma fac doctorita. Si in carnetul meu de note am numai Foarte Bine la: romana, matematica, engleza, stiinte, religie, civica, fizica, desen. Si sa ma port cu colegii tot foarte bine si cam atat. Si ascult si sunt foarte cuminte: nu sunt obraznica, nu fac nebunii. Eu mi-as dori: o papusa Barbie mare, un colier, un inel, un ceas, multe bratari, un costum de trening, un catelus cu o inima pe el si ce vrei tu Mos Craciun, daca vrei tu. Eu mi-as dori nu stiu daca tu vrei sa-mi aduci ce scriu eu aici, daca vrei, trimite-le. Eu vreau tot ce scrie aici. Sunt cuminte. Iar eu ma numesc Milac Alina Florina, sunt data la scoala Calomfiresti. Si sunt clasa a III-a, am 9 ani. Iar mie imi place la scoala pentru ca: invat, sunt atenta si cam atat. Si imi place de Mos Craciun. Eu atat imi doresc. La multi ani pentru toti copiii si sa fie cuminti.
MILAC ALINA FLORINA



Draga Mos Craciun,
Pe mine ma cheama Draghici Constantin, am 7 ani si 10 luni si sunt elev in clasa a II-a.
Sincer sa fiu am fost foarte bucuros ca de la Mos Gerila ai revenit la numele de Mos Craciun deoarece asa m-a crescut mama, iar la gradinita si scoala iti zicea Mos Gerila si nu-mi placea. A doua bucurie o am cand vad ca multi oameni cu dare de mana fac daruri la copiii care au parinti foarte saraci si nu au cizme, incaltari si chiar nici cosuri la casa unde sa poti intra sa le pui daruri.
Si eu astept daruri de la tine, caci am fost cuminte si am note bune la scoala.
Eu de bine de rau sunt sincer cu tine, am imbracaminte si carti si creioane de la cei doi frati mai mari, caci mama le ia lor ce e nou, caci m-a lamurit ca nu are bani sa-mi ia si mie doar cand o sa aiba leafa mai mare la serviciu.
Te informez, draga Mosule, ca am fost sa vad bradul din Piata Unirii, unde cred ca de Craciun, de Ziua Nasterii Domnului nostru Iisus, ai sa vii si tu sa dai jucarii la copii.
Ma bucur in fiecare an cand vii, cand iti vine randul sa ne bucuri ca vii si mai ales ca vii si cu daruri.
Imi dai voie sa te pup si sa-ti doresc multi ANI cu sanatate si bani sa cumperi Reni cand imbatranesti, caci ai ceva drum din Laponia pana la noi.
Iti dau si adresa mea ca mult m-as bucura sa te vad la geam.
Mosule, cu multa stima si cu mult drag, Draghici Constantin.
DRÃ…GHICI CONSTANTIN

P.S. Draga Mosule, eu doresc de la tine jucarii si DVD-uri cu povesti pentru copii.



Draga Mos Craciun,
Din cate sarbatori exista in calendarul crestin, nici una nu are stralucirea si bucuria CRaCIUNULUI. Intrebati pe oricine si veti vedea ca este adevarat. Taina si vraja lui sunt insa greu de explicat. De vina poate e iarna, cu decorul ei scantaietor de zapezi sau poate amintirile din copilarie, strabatute de acelasi darnic si nelipsit Mos Craciun sau poate traditia romaneasca, care a facut din Nasterea Pruncului Sfant un basm plin de ingeri si de lumini, plin de colinde si stele purtate din casa in casa "spre lauda lui Hristos". Dar chiar daca raspunsurile lipsesc, sarbatoarea exista. Am crescut impreuna cu ea. Fiecare avem tesut Craciunul in suflet cu fir de aur. Bucuria Craciunului e data de credinta mea in aceasta sarbatoare sfanta. E un alt fel de bucurie. E una dintre putinele ocazii din an in care las egoismul deoparte si ma gandesc mai mult la ceilalti. Gandurile bune pe care le am fata de cei apropiati si pe care ei, la randul lor, le au pentru altii nu fac decat sa se constituie intr-un lant al binelui, al bucuriei si al iertarii care ne leaga pe toti. De Craciun, ma bucur pentru lucruri pe care de obicei le trec cu vederea. Abia atunci imi dau seama cat de bine e ca suntem impreuna cu cei pe care ii iubim, ca avem bunatati pe masa, ca suntem toti sanatosi. Cand aceasta bucurie simpla, crestineasca iti lipseste, iti dai seama ca toate celelalte bucurii sunt doar slabe palpairi. Pentru mine, bucuria Craciunului inseamna chiar mai mult decat atat. Intotdeauna mi s-a parut ca numai de Craciun, cand timpul curge altfel si parca te predispune la reflectie, pot sa-mi numar pasii de pana acolosi sa ma gandesc clar ce mai am de facut in continuare. Craciunul este o rascruce, o sarbatoare a autocunoasterii si a apropierii de oameni si un motiv in plus sa las deoparte orice gand si orice preocupare care nu ma onoreaza. De ce oare se intampla asta numai de Craciun? Pentru ca, din pacate, iubirea pentru toti oamenii e ceva foarte rar.
Fara aceasta iubire care sa se daruiasca gratuit de la unul la altul nu exista nici spiritul, nici bucuria Craciunului. Iar, noi suntem din nefericire mult prea ancorati in viata de zi cu zi si ne trezim cu "n-am timp" pe buze, uitand ca fiecare bine pe care-l facem altora e un bine pe care ni-l facem de fapt noua.
Bucuria Craciunului nu se explica. Si cred ca tocmai de aceea este inegalabila, unica, perfecta pentru ca nu se poate explica. Nu stiu de ce este cea mai importanta zi din an pentru mine. Nici macar nu ma innebunesc dupa iarna, pur si simplu, insa imi bate inima cu bucurie, cu putere in aceasta zi. Am emotii, am fluturi in stomac, nu pot sta mai mult de un minut intr-un loc... Cred ca una dintre cauze este deosebita insemnatate care i se da in familia mea. Mama, tata, si ei doi "copii" de 52 si 53 de ani, care inca impacheteaza in ajun cadouri pe ascuns. Cea mai mare grija este ca nu cumva sa ne intalnim sub brad, cand fiecare isi aranjeaza cu grija cadourile, in ordinea unei importante numai de el stiuta. Intr-un tarziu, se aude un glas, de obicei al mamei, mai putin rabdatoare: "Hei, a venit Mosua€™! Ati vazut ca a venit Mosul?". Si patru oameni in toata firea, iar de ceva timp si doua minuni de nepotele, se apropie parca tematoare de brad si, niciodata n-am reusit sa-mi explic asta, chiar ma intreb cand o fi venit Mosul. Ne aruncam cu totii in genunchi si camera rasuna de ecoul pachetelor rupte si de exclamatiile de bucurie. Darurile sunt mai frumoase ca-n vise.
Oare unde le-o fi gasit Mos Craciun? Bem un pahar cu vin, colindam, rasetele copiilor se impletesc cu clinchetele clopoteilor prinsi in brad. A doua zi e pranzul de Craciun, cand vin bunicii, care chiar si acum ne aduc mere, portocale si ciorapi impletiti. Miroase frumos a paine calda. Cum as putea sa explic toate minunile astea? Cand eram mica, nici nu-mi imaginam ca nu toata lumea are acelasi Craciun ca al meu. Doar e Craciun, iar el e unul singur. Bineinteles ca anii au dovedit ca sunt norocoasa, ca aceasta sarbatoare ar trebui sa fie exceptionala pentru toti, dar nu e. Iar dupa o zi, parfumul lui se risipeste si pentru mine. Bradul parca incepe sa se usuce, panglicile si hartiile multicolore au ars de mult, painii i s-a intarit crusta. Si ma intristez. Cu toate acestea, nu cred ca s-ar putea prelungi mai mult de atat bucuria Craciunului; daca s-ar repeta, nu am mai sti sa o simtim, s-ar banaliza. In schimb, cred cu toata taria ca bunatatea care ne imbratiseaza sufletul in aceasta zi poate sa dureze toata viata. Cred ca forta ei este suficient de mare cat sa nu se stinga intr-o singura zi. Exact pentru asta trebuie sa existe Craciunul: o scanteie de iubire, de dar si de bunatate, care sa ne incarce pentru un an intreg sau pentru doi sau pentru eternitate. O zi in plus de bunatate este un dar exceptional pe care, daca ai sufletul deschis, ti-l poate face inexplicabilul Craciun.
Astept fiecare Craciun cu aceeasi speranta si incredere ca dorintele, urgentele mele se vor indeplini cu sprijinul "Mosului", cu aceleasi vise, cu aceleasi indoieli, cu aceeasi nerabdare cu care am asteptat sa mi se nasca fiicele. Si de fiecare data ma rog, la fel cum m-am rugat asteptandu-le pe ele, ma rog sa fie un Craciun bun, un Craciun frumos, cu sanatate, cu bucurie si cu lumina, un Craciun curat, ferit de toate relele.
Si dupa ce se termina sarbatorile, o luam de la inceput. E loc pentru munca, pentru incrancenare, pentru alergatura si nervi, incap si regretele, si amanarile, au loc si deceptiile, si tristetile, zatul si cenusiul cel de fiecare zi.
Dar daca ele nu ar fi, ne-am mai putea oare bucura atat de mult de SÃ…RBÃ…TOARE?
La Multi Ani!
DENA MIHAELA-NATALIA






Draga Mos Craciun,
Sunt un "copil" ceva mai marisor care te cunoaste de pe vremea cand cei "puternici" ti-au schimbat numele in... Mos Gerila!
Dar si atunci, ca si acum, dragii mei parinti mi-au spus cine esti TU cu adevarat si pentru mine ai fost dintotdeauna Mos Craciun.
Copil fiind, m-am bucurat nespus de frumoasele sarbatori de iarna, cand pregateam cu grija colindele cu care cutreieram tot satul; totul miroasea a cetina de brad, cozonaci si multa bucurie. Dintotdeauna mi-ai adus cate un dar minunat; n-am fost un rasfatat, dar m-am multumit cu orice pentru ca acel "ceva" era de la Tine si mi-a fost oferit din suflet.
Anii au trecut, mi-ai daruit pe rand o sotie deosebita si o pruncuta minunata, Alina-Adriana. Bucuriile ei din preajma sarbatorilor si mai ales in noaptea de Ajun ne-au facut sa redevenim copiii de altadata.
In noaptea aceea magica, fetita noastra nu mai avea rabdare, adormea cu greu asteptandu-te pe tine sa vii. Ti-a lasat la usa in fiecare an cate o poezioara si un desen, amandoua frumoase ca si sufletul ei de copil neprihanit. Si-a dat seama ca ti-au placut pentru ca nu le mai gasea acolo unde le pusese de cu seara, astfel fiind sigura ca n-ai s-o ocolesti pentru ca s-a straduit sa fie un copil bun si cuminte.
Doamne, ce frumos era: rar se intampla ca pruncuta noastra sa se trezeasca inaintea mamei sale, dar in fiecare an, de ziua ta, dormea iepureste, iar cand se trezea, alerga la pomul impodobit sa vada ce i-a adus "Mosul cel bun". Cu inima curata ce-i batea gata-gata sa-i iasa din piept, cauta in pungulitele ce le gasea acolo sub bradutul ei frumos. Nu mai avea rabdare. Voia sa stie dintr-o data ce i-a adus. Se linistea cu greu, apoi venea la noi cuprinsa de o mare bucurie.
­ Mami, tati, a venit Mos Craciun!
Ne cautam fiecare darurile pe care ni le-ai adus, eram tare fericiti, fara sa uitam sa-ti multumim pentru sanatate si darnicie. Timpul a trecut pe nesimtite, ani de ani ne-ai facut bucurii pe care nu le vom uita niciodata. Nu vom uita focul din sobele bunicilor care ne adunau in jurul lor la ceas de mare sarbatoare, nu vom uita mirosul de cozonac cald, abia scos din cuptor, care ne gadila simturile, dorind cu siguranta macar o felie, nu vom uita iernile troienite, cand cu greu ne adunau parintii acasa, nu vom uita...
Dar dintr-o data pentru mine timpul s-a oprit in loc: sotia mea, Constanta, si mama copilei noastre, s-a grabit sa ajunga in ceruri si ne-a lasat singuri. Durerea este fara margini, fata mea nu o mai are pe cea care i-a dat viata si s-o mangaie atunci cand avea mai mare nevoie de EA. Doar TU, Mosul cel bun, ai ramas cel care ne alina durerea si tristetea si care nu uiti sa ne aduci daruri... asa cum poti TU.
Nu mai suntem ca odinioara, dar credem ca o data cu noi se va bucura si mama noastra.
Cand ai s-o vezi acolo Sus, sa-i spui ca noi o iubim si n-o vom uita niciodata.
Asa cum te stim noi, darnic si bun, sa-i duci si ei un dar ca sa se poata bucura asa cum o facea cand eram impreuna aici.
Fiica mea si cu mine am fost cuminti si anul acesta si credem ca n-ai sa ne uiti.
Chiar daca ai mai imbatranit si sacul Ti-e tot mai greu, noi suntem copii intelegatori si nu ne vom supara daca ai daruri putine.
Te asteptam cu drag sa ne aduci vesti de la Mama noastra si sa ne calauzesti pasii in viata, asa cum stii Tu mai bine.
La multi ani si sarbatori fericite tuturor!
BRATOSIN GHEORGHE












Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.