Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) pregateste o strategie prin care tara noastra sa devina un mare producator de vinuri rosii, tot mai solicitate de consumatori, atat in tara, cat si in strainatate. “Romania are o mare traditie in p
Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) pregateste o strategie prin care tara noastra sa devina un mare producator de vinuri rosii, tot mai solicitate de consumatori, atat in tara, cat si in strainatate. “Romania are o mare traditie in producerea de vinuri albe dulci. Aceasta era politica inainte de 1989, cand acest vin se exporta in tarile comuniste cu mare succes. Si acum 60% din productie este de vinuri albe, 35% de vinuri rosii si sub 5% vinuri roze”, ne-a declarat directorul general al PNVV, Ovidiu Gheorghe. El spune ca tot mai multi romani aleg sa bea un pahar cu vin rosu pentru calitatile lui curative. “Oamenii cred in astfel de lucruri si vinul rosu va avea castig de cauza. Consumul a doua-trei pahare cu vin rosu pe saptamana este asociat cu o reducere de cel putin 40% a riscului de a suferi de anumite boli, la fel si consumul in aceeasi cantitate de vin alb. Rezultatele pozitive se explica prin continutul fenolic al acestor bauturi, care actioneaza ca antioxidant si ca agent antimutagen”, a precizat directorul general al PNVV.

Productia de vin - peste 5 milioane de hectolitri in 2007
Productia de vin din acest an se ridica la peste 5 milioane de hectolitri. “Peste 60% din productie este vin alb. Pentru circuitul comercial sunt circa 2 milioane de hectolitri de vin, iar restul pentru autoconsum”, a mai spus Ovidiu Gheorghe. Acesta sustine ca producatorii romani vor trebui sa se adapteze tendintelor europene pentru a face fata concurentei. “Structura productiei noastre de vin a fost dictata inainte de 1989 de politica de export catre tarile foste comuniste. Aici aveau succes vinurile albe dulci. Acum lucrurile s-au schimbat si, odata cu replantarea vitei imbatranite, va trebui efectuata si o reconversie a soiurilor pentru a ne adapta tendintei de consum - vin sec rosu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.