Deghizarea mesajului politic extremist sub forma muzicii este un fenomen aflat de multa vreme in atentia serviciilor secrete occidentale - experienta Germaniei in acest sens fiind graitoare. Serviciul Federal pentru Apararea Constitutiei (BVD) urmare
Deghizarea mesajului politic extremist sub forma muzicii este un fenomen aflat de multa vreme in atentia serviciilor secrete occidentale - experienta Germaniei in acest sens fiind graitoare. Serviciul Federal pentru Apararea Constitutiei (BVD) urmareste cu atentie de multi ani activitatea trupelor rock care transmit mesaje radicale. Pe de alta parte, in Romania, trupele maghiare extremiste - gen Titkolt Ellenallas sau Oi-Kor - si-au gasit un teren liber de manifestare, cu toate ca mesajele lor revizioniste ar trebui sa ingrijoreze autoritatile de la Bucuresti.
Concerte in Ardeal: "Dati totul inapoi!"
Pe 20 octombrie 2007 in clubul Alcatraz din Odorheiul Secuiesc au concertat trupele maghiare "Titkolt Ellenallas" si "Oi-Kor", apropiate ca ideologie de organizatii extremiste cum ar fi "Garda Ungara" sau "Miscarea de Tineret 64 de Comitate". Versurile acestor trupe cuprind mesaje antisemite si revizioniste, fiind de asemenea puternic politizate. Tinta lor: guvernul socialist aflat la putere la Budapesta. Pe tot parcursul concertului, pe fundalul scenei s-au aflat mai multe steaguri impodobite cu svastici si drapele ale Ungariei horthyste - simboluri de altfel interzise de legislatia romaneasca. In legatura cu aceste doua formatii deosebit de interesante se dovedesc a fi afiliatiile lor politice si versurile cu care indeamna la "lupta".
Trupa "Titkolt Ellenallas" si-a incantat publicul cu melodia "Dati totul inapoi!" - referirea fiind la teritoriile iesite de sub stapanirea ungara dupa Tratatul de la Trianon. "Cantecul maghiar este strans legat de aceste vai/ Se inalta spre cer/ Si inca se afla pe Carpati/ Focurile noastre de veghe ard/ Dati tot inapoi, dati tot inapoi!/ Totul, totul inapoi!" - cam asa suna versurile "Titkolt Ellenallas".
Alte versuri ale trupei amintite sunt mult mai directe, cum ar fi cele ale melodiei "A fost o data o tara": "A fost o tara in care traiau maghiarii/ Era protejata de furtuni de Carpati/ Altii au venit pe raurile timpului/ Ungaria a fost taiata/ Cineva si-a dorit asta, suntem siguri/ Jumatate din Europa este responsabila/ Poti oare trai asa?/ Cine are dreptul sa sfasie inimile?/ Avem un trecut milenar/ De care vom fi intotdeauna mandri/ Insa a venit Trianonul si s-a jucat cu destinele/ Ne-a taiat frumoasa tara in bucati!/ Trianon, dispari!"
Trupa "Oi-Kor", care a concertat luna trecuta la Odorheiul Secuiesc alaturi de "Titkolt Ellenallas", promoveaza mai degraba mesajele xenofobe. O mostra in acest sens ofera versurile cantecului intitulat, paradoxal, "Oricine ni se poate alatura": "Noi suntem lumina, noi suntem viata/ Nu avem nevoie de nimic/ Milioane de oameni isi dau seama ca au fost inselati/ Un interes ciudat dintr-o lume ciudata ne domina/ Noi nu suntem turisti, noi ne-am nascut maghiari/ Durerea a mai multe mii de ani se afla alaturi de noi/ Suntem condusi de cel rau, cel mincinos/ Cetateanul oaspete, daca se ia de noi, mai bine sa plece la casa lui!" In discursul extremei drepte din Ungaria, expresia "cetateanul oaspete" este frecvent folosita pentru a-i desemna pe evrei.
"Totkolt Ellenallas" si "Oi-Kor" sunt afiliate la miscarea neo nazista "Blood&Honour", miscare interzisa in multe state europene. Desi afisul concertului de la Odorheiul Secuiesc a fost unul cat se poate de neutru si de cuminte, totusi alte afise ale acestor trupe indica limpede afilierea la "Blood&Honour". Unele dintre ele prezinta imagini din timpul concertelor, imagini in care spectatorii entuziasti folosesc salutul nazist.
Aici trebuie mentionat ca pagina de Internet a trupei Titkolt Ellenallas anunta concertul de la Odorheiul Secuiesc "in Ardeal", nu in Romania. Iar pagina de Internet a trupei Oi-Kor se deschide cu o harta si o stema a Ungariei mari - simboluri afisate si in timpul concertelor de la Odorheiul Secuiesc.
Exemplul Germaniei
In Germania, trupele rock care promoveaza astfel de mesaje sunt monitorizate de serviciile secrete, iar justitia impiedica raspandirea productiilor lor. Asa s-a intamplat pe 31 octombrie, cand politia federala a efectuat perchezitii in mai multe landuri pentru anihilarea retelelor de producere si difuzare a CD-urilor extremei drepte, cu continut interzis prin lege, relateaza Rompres. Razia, care a mobilizat 100 de politisti, s-a desfasurat simultan in Thuringia si in Saxonia Inferioara. Apartamentele unui membru al conducerii formatiunii neonaziste Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD, Partidul National Democrat German), precum si locuintele altor cunoscuti membri ai miscarii extremiste au fost perchezitionate. Inaltul responsabil al NDP, a carui identitate nu a fost dezvaluita, este suspectat ca ar fi produs si difuzat mai multe CD-uri cu continut ilegal, ca de pilda o opera "culta" emanata din miscarea de extrema
Trupele rock cu mesaj extremist din Ungaria se bucura de un public fidel in Ardeal dreapta, "Kommando Freisler - Geheime Reichsache". Acest CD, care compileaza melodii si texte celebre in mediile extremiste, a fost produs pentru prima oara in Australia, in noiembrie 2003, potrivit politiei, care aminteste in comunicatul sau ca - de vreo zece ani - miscarea de extrema dreapta isi produce in mod obisnuit operele in afara Germaniei pentru a evita consecintele penale. Procuratura germana intentioneaza sa extinda operatiunea, solicitand sprijin judiciar instantelor omoloage din tarile scandinave, unde "acest tip de productii si-a gasit refugii sigure de cativa ani", potrivit Nadjei Niesen, procuror in Frankfurt.
Scoaterea NPD in afara legii s-a incercat deja in 2003. In vreme ce unele voci sustin ca interzicerea nu ar folosi la nimic, de vreme ce nationalistii pot reveni oricand pe scena politica sub o alta denumire, acestia au intrat deja in parlamentul landului Mecklenburg-Vorpommern (nord-estul Germaniei), in urma alegerilor locale de anul trecut.
Monitorizarea extremistilor
In Germania, Serviciul Federal pentru Apararea Constitutiei (BVD) urmareste cu cea mai mare atentie activitatile trupelor extremiste - dupa cum o dovedesc rapoartele anuale ale acestui serviciu. Astfel, in raportul de activitate ale BVD pentru anul 2002 se arata ca: "Muzica de extrema dreapta ramane principala sursa de identitate a grupului in cadrul subculturii skinhead. (...) Versurile rasiste si antisemite adesea glorifica violenta si creeaza imagini ostile care influenteaza consumatorii, care sunt in general tineri si impresionabili. Concertele trupelor skinhead sunt in mod special importante pentru mediul extremist cu inclinatii violente. Concertele asigura un loc de intalnire pentru acest grup foarte fragmentat si confera participantilor un sentiment de comunitate si forta. In special tinerii care nu sunt in totalitate incadrati, dar raman in raza de actiune a cercurilor extremiste, sunt atrasi de aceste concerte, a caror natura conspirativa si ilegala constituie un element special de atractie". Raportul citat mai arata ca "cele mai multe dintre aceste concerte continua sa fie organizate in secret".
Raportul BVD din 2004 arata ca: "Numarul concertelor de extrema dreapta din Germania a crescut semnificativ de la 119 in 2003 la 137 in 2004. Numarul concertelor cu o participare de peste 300 de persoane a crescut de la 8 la 14, doua concerte au avut peste 500 de spectatori. Cele mai multe concerte s-au desfasurat in Germania de Est. Folosind masuri investigative intense si verificari ale persoanelor la locurile de intalnire, ca si prin discutii cu proprietarii locurilor de desfasurare a concertelor - care adesea si-au retras acordul pentru desfasurarea concertelor - autoritatile au impiedicat sustinerea a 22 de concerte."
Garda maghiara
Trupele amintite mai sus impartasesc cel putin un atribut cu proaspat infiintata "Garda Maghiara" si anume arborarea drapelului horthyst din perioada interbelica, cu dungi alternative alb-rosu.
Gruparea paramilitara "Magyar Garda" din cadrul partidului de extrema dreapta Jobbik si-a facut lansarea publica pe 25 august printr-un eveniment inaugural desfasurat in incinta Castelului Buda, relateaza Rompres. Evenimentul, in cadrul caruia au fost prezentati 56 de membri ai garzii, a atras sute de persoane care au fluturat steaguri nationale si drapeluri in dungi alb-rosii, simbol al regimului nazist din Ungaria din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Potrivit documentului de infiintare a "Garzii Ungare", aceasta este o organizatie de autoaparare care sta deasupra partidelor politice, avand scopul "de a aduna laolalta comunitatile si grupurile care sunt gata sa-si apere tara". In ciuda afirmatiilor conducatorilor acestui grup, care sustin ca nu este vorba de o miscare extremista, New York Times informa ca la evenimentele "Garzii maghiare" cea mai bine vanduta carte este "Mein Kampf", de Adolf Hitler.
Printre cele mai recente actiuni ale "Garzii Maghiare" se numara si o manifestare organizata la mijlocul lunii octombrie in localitatea maghiara Kenderes - orasul natal al dictatorului fascist maghiar Miklos Horthy. La ceremoniile comemorative inchinate lui Horthy a participat si "Miscarea Tinerilor pentru 64 de Comitate", semnaland o noua alianta intre gruparile extremiste ungare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.