Desfiintat de mai bine de un an, asa-zisul Consiliu Local Odorheiu Secuiesc doreste evacuarea dintr-un imobil a orfelinatului Casa “Sf. Iosif”. Donat calugaritelor de catre fundatia Basel Hilft, din Elvetia, lacasul cu pricina reprezinta
Desfiintat de mai bine de un an, asa-zisul Consiliu Local Odorheiu Secuiesc doreste evacuarea dintr-un imobil a orfelinatului Casa “Sf. Iosif”. Donat calugaritelor de catre fundatia Basel Hilft, din Elvetia, lacasul cu pricina reprezinta singura solutie a copiilor romani de a invata in limba oficiala a statului pe o raza de o suta de kilometri.

Curtea de Apel Targu-Mures a dezbatut, saptamana aceasta, procesul intentat de Consiliul Local Odorheiu Secuiesc calugaritelor de la Congregatia Inimi Neprihanite, Casa „Sf. Iosif”, pentru copiii aflati in dificultate. In acest proces, Consiliul Local a atacat contractul de concesionare incheiat cu Aris Industrie din Elvetia si, in acelasi timp, a atacat si contractul de donatie. Autoritatile locale vor sa acapareze, in „spirit crestin si democratic”, cladirea de pe Dealul Cserehat, a carei functionare o boicoteaza de zece ani. Ii deranjeaza faptul ca aici sunt adusi copii cu probleme din toata tara, faptul ca aici se vorbeste romaneste si parteneriatul unic pe plan national ce a luat fiinta intre asezamantul „Sf. Iosif” care gazduie ste in prezent 120 de copii si Liceul „Marin Preda”, singurul cu predare in limba romana din zona. Adevarul este ca Liceul Marin Preda si Casa „Sf. Iosif” reprezinta unica solutie a copiilor de etnie romana care vor sa invete carte in limba materna pe o raza de 100 de kilometri. Cei din Odorhei sunt constienti ca, fara copiii de la Casa „Sf. Iosif”, liceul romanesc n-ar avea suficienti elevi ca sa functioneze in limba romana, dar si invers, daca n-ar mai exista liceul, atunci nici calugaritele nu ar mai avea unde sa-si trimita copiii sa invete, avand in vedere ca toate scolile din oras sunt cu predare in limba maghiara. Interminabilul proces a fost amanat din nou. Pentru a stopa „marea invazie valaha”, Consiliul Local Odorheiu Secuiesc a intentat un proces, in urma cu zece ani, calugaritelor de la asezamantul „Sf. Iosif”, cu scopul de a obtine cladirea aceea in care stau copii. Visul capetelor infierbantate ale iredentistilor din Odorhei a fost acela de a transforma asezamantul intr-o universitate a ceea ce este in prezent Sapientia din Miercurea Ciuc. Mai nou, se doreste transformarea acesteia intr-un sediu al ipoteticului Parlament Secuiesc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.