PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Intr-un moment cand ar fi trebuit sa-si savureze victoria dramatica de la motiunea de cenzura si teoretica perpetuare a guvernarii lor pana la finele ciclului electoral, liberalilor le-a explodat in fata scandalul calta
PAPORNITA CU INTELEPCIUNI
Intr-un moment cand ar fi trebuit sa-si savureze victoria dramatica de la motiunea de cenzura si teoretica perpetuare a guvernarii lor pana la finele ciclului electoral, liberalilor le-a explodat in fata scandalul caltabosilor. O afacere dubioasa, pusa evident in scena de structurile cvasimilitarizate din imediata vecinatate a Intaiului Uneltitor al tarii, care au strans trei zile-n cocoase rezerve pentru santaj. Acum, cand rabdarea Alesului Suprem pare a fi ajuns la limita de jos, le scot pe piata. Pe de o parte, marfa de pus pe taraba e suficienta pe stoc, fiindca naravul smenului se transmite de la o guvernare la alta ca mostenirile familiilor imperiale. Pe de alta parte, exista si suficient spatiu de expunere a mizeriilor stranse si tinute la fereala de-a lungul anilor, deoarece intotdeauna se gasesc inalte constiinte gata sa se scalde cu voluptate in troaca porceasca.


Marea circoteca de saptamana trecuta, a carei tinta falsa a fost pantecosul crescator de porci maramuresean, comporta doua paliere de analiza. Primul dintre ele este cel (i)moral si penal. Zona unde, indiferent cat s-ar victimiza liberalii, loviti cel mai tare la imagine, intreaga clasa politica sta mizerabil. Aceasta dramoleta politica, in care evidentul castigator se intuieste ranjind satisfacut in spatele gardurilor inalte ale Cotrocenilor, ne-a devoalat cat de tare se pot cobori oamenii pentru bani si influenta. Decebal Traian Remes se presupunea a fi un ditamai ministrul, harsait prin doua guvernari de coalitie de tip Tom si Jerry, care stia ce-i poate pielea fostului sau coleg de cabinet Traian Basescu. Mai mult decat atat, desi fusese anuntat de Tudor Chiuariu la televizor (banuiesc ca si intre patru ochi) ca este filat pas cu pas, s-a dus, imediat dupa aia, ca neghiobul satului, sa tocmeasca o golanie-n geam la Dorobanti. Asta denota ori prostie patentata, ori nesimtire crasa. Cum cel supranumit Imparatul e orice, mai putin prost, indraznesc sa merg pe varianta lipsei evidente de bun-simt, combinata la pachet si cu o doza sanatoasa de inconstienta.


Nenorocirea e ca exemplul dat cu darea-n primire a traficului de sarsanale cu palinca si caltabosi nu e nici pe departe singular. Multiplicandu-l la scara unei guvernari de coalitie putreda pana-n maduva oaselor sau a celei de tip partid-stat cu nimic mai breaza pe taramul interesului public, rezulta cateva trasaturi definitorii a ceea ce ofera de 17 ani clasa politica romanilor: imoralitate, cumetrii, interese economice obscure, dispret fata de cetateanul ne-demnitar, trafic de influenta si tupeu. Traian Basescu a reusit - prin slugile pripasite cu umilinta pe langa el, gata oricand sa dea prietenoase din coada desi stiu ca pot urma oricand pe lunga lista a victimelor sale - o dubla lovitura. Pe langa cutitul bagat in ficatul liberalilor, care i-a ingenuncheat pe acestia parca-n asteptarea pumnului in cap care sa-i doboare definitiv cu capu-n tarana, Jucatorul a oferit poporului ceea ce acesta asteapta de la Revolutie incoace: primul demnitar dat la televizor ca pune botul la spaga. Data fiind foamea incredibila de sange a romanilor, pentru imensa majoritate a celor care au privit imaginile difuzate pe sticla cu Muresan si Remes, nici nu mai conteaza ca nimeni n-a vazut banii, ca nu s-a facut flagrant, ca nu s-a incheiat afacerea si nici macar daca actorii scandalului vor fi vreodata condamnati au ba. Astea-s amanunte care intra la si altele, important e ca burjuii au fost dati in primire. La o adica, oricum stiu ei de ce, deci lupta impotriva coruptiei a invins.


Al doilea unghi din care trebuie privita povestea caltabosilor este cel al respectului fata de lege, in general, si fata de drepturile omului, in particular. Indiferent de amploarea prezumtivului caz de coruptie care urma a fi instrumentat, un asemenea montaj (descinderi cu mascati in crucea noptii, lipsirea retinutului de aparare si de tratament medical, linsaj mediatic etc.), demn de partea asiatica a fostului Imperiu Sovietic sau de Africa Neagra, nu se poate incadra in peisajul unei tari admise recent in fostul cerc select al Uniunii Europene. In definitiv, pana la urma, poate ca-si merita soarta si europenii astia cu papion: dupa ce si-au bagat benevol in case sutii de rand si boarfele de strada, acum asteapta cu bratele deschise ciorditorii de palat si curvele politice.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.