Cand, la 26 aprilie, presedintele Vladimir Putin declara in mesajul lui catre Adunarea Federala ca Rusia ar putea iesi din Tratatul de limitare a armamentului conventional din Europa (CFE), generalii NATO s-au nelinistit teribil. Iar secretarul ge
Cand, la 26 aprilie, presedintele Vladimir Putin declara in mesajul lui catre Adunarea Federala ca Rusia ar putea iesi din Tratatul de limitare a armamentului conventional din Europa (CFE), generalii NATO s-au nelinistit teribil. Iar secretarul general al blocului, Jaap de Hoop Scheffer, a cerut explicatii Moscovei. In principiu, cu acest scop s-a deplasat la Bruxelles generalul Baluevski.
Echilibru?
"Tarile NATO s-au speriat de declaratia lui Putin", a schitat generalul situatia, sosind la sediul Aliantei. Iar noi speram ca ele vor auzi preocuparile noastre..." Care este, totusi, motivul ingrijorarii NATO, care lasase impresia ca stersese Rusia din planurile sale militare?
CFE a aparut in 1990, cand Tratatul de la Varsovia mai avea de trait doar trei luni, iar dezintegrarea lagarului socialist devenise un fapt evident. Dar cinci state ale acestui bloc si cele 16 tari NATO reusisera deja sa-si puna semnatura pe document. Cele doua tabere beligerante ajunsesera la intelegerea ca fiecare va dispune in Europa de maximum 20.000 de tancuri, 30.000 de blindate, 20.000 piese de artilerie, 6800 de avioane de lupta si 2000 de elicoptere. Tratatul reduce considerabil arsenalul militar al continentului, mentinand un echilibru de forte.
Raport inegal
La acea data, Moscova nici in cosmarurile sale nu-si putea imagina ca URSS se va dezintegra si nu doar fostii membri ai Pactului de la Varsovia, dar chiar republicile baltice vor trece sub drapelul NATO. Rezultatul este ca tabara occidentala are astazi tancuri, avioane si alta tehnica militara (cu exceptia armamentului nuclear) de trei ori mai multe decat Rusia.
Mai mult, NATO, in pofida avantajului ei cert, cere acum Moscovei, conform CFE, sa-si mai retraga si armamentul din Transnistria si Georgia. Cu Tbilisi lucrurile s-au lamurit, cat de cat bilateral, iar bazele militare de pe teritoriul georgian sunt in curs de evacuare. Dar aceeasi retragere este asteptata si in Transnistria....
Rusia s-a saturat
Intre timp, NATO insasi saboteaza de mai bine de 15 ani tratatul. Si nici nu vrea sa ia in calcul in tabara ei fortele armate ale noilor membri ai Aliantei. Desi numai cei 10 "boboci" poseda, cumulat, cu 700 de tancuri mai mult decat Rusia, iar avioane - cam jumatate din parcul rusesc. NATO considera ca acest puternic pumn armat nu intra sub incidenta CFE, si ca este treaba fiecarei tari est-europene sa adere sau nu la acest tratat.
Pana la urma, Rusia se pare ca s-a saturat de aceasta bataie de joc. Ceea ce a si anuntat, de altfel, Vladimir Putin. Desi, daca e sa spunem lucrurilor pe nume, Moscova era obligata sa prezinte NATO pretentiile sale inca din vremurile eltiniste. Prea indelung s-a chemat la dreptate, fara a face nimic.
Acum, Kremlinul a dat NATO un an de gandire. Este absolut evident ca CFE a ramas in urma noilor realitati din Europa, ceea ce impune "o reparatie" imediata si radicala. Se apropie un moment istoric pentru continent: sau Rusia si NATO se vor intelege in privinta noilor "reguli de joc" si le vor respecta, sau se va ajunge la confruntare de genul celei din perioada "Razboiului Rece", cand doua gigantice grupari militare vor zdrangani din arme, fiecare pe partea ei, a "transeelor europene".
Viktor BARANET
Comentariu pentru "Komsomolskaia Pravda" preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.