Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, prezent la Forumul Asia-Pacific (APEC) de la Sydney, a tinut sa-si reconfirme reputatia de maestru al gafelor la nivel inalt. El a multumit premierului australian John Howard "pentru gazduirea summitulu
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, prezent la Forumul Asia-Pacific (APEC) de la Sydney, a tinut sa-si reconfirme reputatia de maestru al gafelor la nivel inalt. El a multumit premierului australian John Howard "pentru gazduirea summitului OPEC" (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), apoi s-a corectat, razand. Dar nu s-a oprit aici.
In acelasi discurs, Bush a multumit si trupelor "austriece" (in loc de "australiene") pentru participarea la operatiunile din Irak. Trebuie subliniat ca OPEC nu include nici Australia, nici SUA si, in nici un caz n-are legatura cu Austria, care, de altfel, n-a trimis nici trupe in Irak. Din Forumul Asia-Pacific (APEC) fac parte Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Statele Unite, Hong Kong, Indonezia, Japonia, Malaysia, Mexic, Noua-Zeelanda, Papua Noua-Guinee, Peru, Filipine, Rusia, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda si Vietnam. Membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt Irak, Indonezia, Iran, Kuwait, Libia, Angola, Algeria, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.
Manifestatii pro si anti-Bush in Hyde Park
Cu sau fara gafe, Bush s-a dovedit foarte antipatic australienilor. In Hyde Park din Sydney, zeci de persoane si-au dat jos pantalonii, in cadrul unei originale manifestatii impotriva razboiului din Irak, a incalzirii globale si, mai ales, impotriva prezentei presedintelui american la APEC, relateaza Reuters. "Bush a intors posteriorul intregii lumi multi ani, in probleme care merg de la Protocolul Kyoto pana la razboiul impotriva terorismului; acum lumea are sansa sa ii arate spatele", a declarat Will Saunders, organizatorul protestului. Un tanar s-a imbracat intr-o costumatie care reprezenta o bomba, iar altii au fluturat un banner pe care scria "Australia il intampina pe criminalul de razboi Bush". Tot in Hyde Park, 100 de persoane au imbracat tricouri pe care se putea citi "Inchideti-l pe Bush, nu orasul Sydney!", in referire la masurile de restrictionare a circulatiei. "Bush nu este bine-venit in orasul nostru", au strigat protestatarii. Politia a arestat o persoana care a aruncat cu bulion spre fortele de ordine si alte persoane implicate intr-o altercatie. Pe de alta parte, opt asa-zisi sustinatori ai oaspetelui s-au adunat in acelasi parc. Unul dintre simpatizanti s-a dezbracat, la randu-l sau, expunandu-si fesele cu inscrisul "pro Bush". Mii de persoane intentioneaza sa protesteze in Sydney azi, cand au loc lucrarile propriu-zise al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific.
Bush si Putin nu s-au inteles pe tema scutului
Dominanta discutiilor pe care presedintele american le-a purtat, la Sydney, cu omologul sau rus, Vladimir Putin a fost, dupa cum era de asteptat, proiectul SUA de extindere a scutului antiracheta in Europa, respectiv in Cehia si Polonia. Si, tot dupa cum era de asteptat, convorbirile nu au condus la vreun progres notabil, scutul antiracheta ramanand un mar al discordiei in relatiile ruso-americane. Bush a calificat intalnirea in termeni-sablon, drept "cordiala si constructiva". Putin a confirmat ca experti din cele doua tari se vor intalni in curand pentru a intreprinde o vizita la baza radar din Azerbaidjan, propusa de Moscova ca alternativa la proiectul american antiracheta, in timp ce liderii lor vor merge impreuna la pescuit in Siberia.
Joi, Vladimir Putin, a prezentat in Parlamentul moscovit un proiect de lege care suspenda participarea Rusiei la Tratatul privind Fortele Conventionale in Europa (CFE), ce limiteaza desfasurarea de armament. Duma urmeaza sa se pronunte asupra proiectului luna viitoare. Rusia, nemultumita de prezenta militara americana apropiata de granitele sale, a anuntat inca din iulie ca urmeaza sa isi suspende participarea la Tratatul CFE, care stabileste o limita pentru fortele armate.
Statele membre NATO refuza sa ratifice noua versiune a tratatului, revizuit in 1999, care ia in considerare disparitia Pactului de la Varsovia pana ce Moscova nu isi va retrage trupele din Georgia si Republica Moldova, conform angajamentelor asumate in 1999.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.