Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie pentru selectarea bancilor care vor gestiona credite acordate agricultorilor, din bugetul Ministerului Agriculturii, pentru finantarea unor proiecte contractate prin Programul National de Dezvoltare Rur
Ministerul Agriculturii va organiza o licitatie pentru selectarea bancilor care vor gestiona credite acordate agricultorilor, din bugetul Ministerului Agriculturii, pentru finantarea unor proiecte contractate prin Programul National de Dezvoltare Rurala. "Licitatia va fi organizata dupa aprobarea de catre Comisia Europeana a Planului National de Dezvoltare Rurala. Va fi stabilit un plafon, adica o suma totala care fi destinata agricultorilor si va fi organizata o licitatie publica deschisa. In urma licitatiei vor fi stabilite bancile care vor acorda si gestiona aceste credite, fiecare dintre banci avand un anumit plafon din suma totala", au declarat oficiali din MADR. Potrivit unor estimari anterioare ale ministerului, planul ar putea fi aprobat de Comisia Europeana la inceputul anului viitor, insa pentru unele domenii vor putea fi depuse proiecte din luna octombrie, inainte de avizul oficial al CE. Suma destinata finantarii agricultorilor care vor derula proiecte PNDR nu a fost deocamdata stabilita. Banii obtinuti prin credite sunt folositi de agricultori pentru cheltuieli in proiecte PNDR, avand in vedere ca sistemul de finantare din fonduri UE prevede ca agricultorul sa realizeze investitia, iar sumele utilizate sunt rambursate pe masura ce proiectul este finalizat. Sistemul de creditare pentru care ministerul va organiza o licitatie este similar cu derularea programului "Fermierul", respectiv agricultorii contracteaza credite de la banci cu care MADR a incheiat un acord, iar ministerul acopera ulterior sumele respective. "Fermierul" este destinat agricultorilor care deruleaza programe din fonduri SAPARD, sistemul de obtinere a sumelor de la Uniunea Europeana fiind acelasi, pe masura realizarii proiectului. Bancile care fac parte din program sunt BRD- Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Comerciala Carpatica (BCC) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.