Vineri si sambata, 10.000 de oameni din tara si din strainatate au venit in Vama atat pentru Toy Dolls & Dandy Warhols, cat si pentru E.M.I.L sau Zdubii, respectiv Phoenix, Niste baieti sau Kumm.

De cand Stufstock nu mai e un festival
Vineri si sambata, 10.000 de oameni din tara si din strainatate au venit in Vama atat pentru Toy Dolls & Dandy Warhols, cat si pentru E.M.I.L sau Zdubii, respectiv Phoenix, Niste baieti sau Kumm.

De cand Stufstock nu mai e un festival gratuit, multe s-au schimbat in bine la Vama Veche. Iar in acest an, gratie diversitatii trupelor autohtone si internationale, publicul a devenit si mai interesat si mai numeros. Daca joi, in "zi de lucru", mii de fani au venit sa vada trupa Cradle of Filth, in zilele urmatoare a fost greu de apreciat cine fanul cui este, dar fara indoiala principala atractie au reprezentat-o Toy Dolls si Dandy Warhols.


SHOW ENERGIC. Britanicii de la Toy Dolls au impresionat printr-un show deosebit de energic si spectaculos, desi pe scena erau doar trei muzicieni. Spre deosebire de grupurile punk din categoria "no future", Toy Dolls a aratat fata amuzanta a genului, iar protagonistii nu au "iertat" pe nimeni, tinta ironiilor fiind atat Lady Di, Elvis Presley sau propriile persoane, iar pe parcursul concertului toata lumea s-a simtit bine si a dansat in ritmul impus de Olga - chitara, solist vocal, Tom - chitara bas, voce si Duncan - tobe. De remarcat si tinuta de spectacol a britanicilor, imbracati in camasi rosii, pantaloni, cravate si pantofi negri. La Toy Dolls a mai fost un moment interesant cand Olga (Michael Algar, cel care a fondat grupul in 1979) i-a provocat pe spectatori sa-l fluiere. Cum? A aparut pe scena cu o masca Elvis Presley si a inceput sa cante fals si foarte lent "Blue Suede Shoes". Dupa ce pe chestia asta a fost fluierat copios, toti cei prezenti l-au aclamat cand a revenit "la normal" si a facut inca o demonstratie de virtuozitate cantand celebrul hit rock and roll intr-o varinta punk devastatoare. In aceeasi zi am asistat la un superb recital Blazzaj, la care a revenit Mara si unde au fost prezentate si cateva piese noi. E.M.I.L (in formula completa, adica cu Billie Joe Stoi) a sustinut unul dintre cele mai bune recitaluri din festival, chiar daca de patru ani (cu o singura exceptie) grupul nu a mai compus nimic nou. Tot vineri seara, moldovenii de dincolo de Prut au fost in buna forma prin recitalurile Zdob si Zdub & Alternosfera. Pacat ca ceilalti invitati din Republica Moldova, ExNN, nu au putut fi prezenti pentru ca nu au obtinut viza necesara iesirii din tara. "Balul de sambata seara" a fost deschis de trupa Deka Dens si a continuat cu Niste baieti, care i-au facut pe numerosii fani sa starneasca cel mai mare nor de praf din festival! Cei prezenti in fata scenei au dansat in draci pe vechile hituri "O lume minunata", "Fata draga" etc. transformate in ritmuri punk. Mai tarziu, Phoenix a cantat impreuna cu publicul binecunoscutele hituri, iar Nicu a tinut sa prezinte, in premiera, o piesa noua pentru ca legendarul grup sa nu fie acuzat ca in toate concertele canta "tot alea".


Rock psihedelic...foarte britanicO prezenta speciala la Stufstock 5 a fost aceea a grupului american Dandy Warhols (foto). Americanii din Portland, Oregon, au creat o atmosfera deosebita cantand un rock psihedelica€¦ foarte britanic. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca influentele declarate ale formatiei sunt David Bowie, Lou Reed si Rolling Stones. Chiar daca la noi n-a "ajuns" decat marele lor hit, "Bohemian Like You", Dandy Warhols au prezentat o serie de piese interesante  din intreaga lor cariera, plus cateva noutati ce urmeaza sa apara pe noul album, programat sa apara in februarie 2008. Mai trebuie spus ca alcatuirea si prezenta scenica a formatiei americane este si ea speciala: tobosarul (Eric Hedford) este pozitionat in mijlocul scenei, Zia Mc Cabe (clape) este uneori si solista vocal, sunt doi chitaristi solo/armonie (Peter Holmstrom) si Courtney Taylor (care este si solist vocal), dar nici un chitarist bas.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.