Aparent paradoxal, in raport cu datele oficiale privitoare la mersul economiei, in general optimiste, perceptia sociala raportata la acest aspect manifesta usoare tendinte de scadere. Astfel, fata de luna aprilie, proportia celor ce cred ca economia va creste se diminueaza cu 3 procente, respectiv de la 28% la 25%, potrivit unui sondaj INSOMAR dat ieri publicitatii. Evaluarea comparativa a felului in care subiectii spun ca traiesc acum fata de anul trecut indica o lejera tendinta de crestere a proportiei celor care considera ca o duc mai rau in prezent (29% - iunie vs. 27% -aprilie).
Sondajul a testat si opiniile populatiei in legatura cu problema majorarii pensiilor si a conditiilor de pensionare. In acest sens, 99% dintre persoanele intervievate au considerat necesara cresterea pensiilor, afirmand ca sunt de acord (65%) sa contribuie cu o suma mai mare la constituirea acestui fond.

PD - 47%, PNL - 13%

Cea mai spectaculoasa evolutie a sustinerii electorale post-referendum o inregistreaza Partidul Democrat, care tinde sa-si impuna tot mai autoritar pozitia de lider in interiorul spectrului politic, castigand cca. 9 procente fata de sfarsitul lunii aprilie si cca 16 procente de la declansarea crizei politice in februarie, pentru a atinge 47% in luna iunie. O explicatie a acestei tendinte rezida indubitabil in succesul repurtat de Traian Basescu pe 19 mai, pe fondul declansarii crizei de leadership la nivelul celorlalte partide, arata analistii INSOMAR.
O usoara tendinta de redresare a suportului electoral poate fi si in dreptul Partidului National Liberal, care recupereaza cca. 3 procente fata de luna aprilie, ajungand in iunie la cvasi-traditionalul sau 13% de dupa 2004. Continuitatea la guvernare, chiar daca lipsita de performante notabile, precum si efortul mentinerii identitatii sale partizane reprezinta argumentul fortĂ© al revirimentului politic al PNL. Cu exceptia PSD, care da semnele unei relative stabilizari a suportului sau electoral (18-19%), la nivelul celorlalte formatiuni din interiorul spectrului politic se inregistreaza tendinte de scadere a sustinerii electorale, preluand cel mai evident socul referendumului din luna mai. Astfel, PRM si PNG sunt la egalitate, cu 6%, in timp ce partidele celelalte nu depasesc pragul electoral: UDMR (4%), PLD (3%), PC (1%), PNTCD (sub1%). In ceea ce il priveste pe Traian Basescu, cei mai multi dintre respondentii sondajului considera ca activitatea sa este acum a€śla fel de bunaa€ť si chiar a€śmai bunaa€ť (63%) ca inaintea suspendarii sale din functia de presedinte.
In pofida unor a€śexcentricitatia€ť prompt sanctionate de presa, cei intervievati se arata a€śmultumitia€ť si a€śfoarte multumitia€ť de activitatea lui ca presedinte (59%), continuand sa manifeste o incredere ridicata si fata de actiunea sa ca om politic (54%).
Fara a inregistra modificari sesizabile, procentul celor care sunt multumiti de activitatea actualului Executiv si de cea a primului-ministru ramane relativ constant in jurul valorii de 20%. In ansamblu, aprecierile la adresa noii echipe guvernamentale denota atitudini de neincredere si chiar de respingere (70%), pe fondul unei accentuate tendinte de non-raspuns (52-62%), in privinta definirii performantei individuale a membrilor Cabinetului Tariceanu.
Sondajul a fost realizat in perioada 20-25 iunie 2007. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute, garantata cu o probabilitate de 95%, este de 2.7%.