Preturile la tigari vor creste saptamana viitoare cu 0,2 lei pe pachet, in medie, dupa intrarea in vigoare a noilor accize, mai mari cu circa 20% fata de nivelurile actuale, accizele pentru celelalte produse urmand sa ramana nemodificate.
Pent
Preturile la tigari vor creste saptamana viitoare cu 0,2 lei pe pachet, in medie, dupa intrarea in vigoare a noilor accize, mai mari cu circa 20% fata de nivelurile actuale, accizele pentru celelalte produse urmand sa ramana nemodificate.
Pentru tigari si tigari de foi, acciza va creste, incepand cu 1 iulie, de la 34,5 euro/1.000 de bucati, la 41,5 euro, iar in cazul tutunului destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat, taxa de 46 euro/kilogram va fi majorata la 55 euro/kilogram.
"JTI va scumpi tigarile in medie cu 0,2 lei, insa la tigarile mai ieftine, scumpirea va fi mai mare. Din cauza structurii accizei, in cadrul careia a scazut componenta ad-valorem a crescut acciza specifica, au crescut preturile pentru tigarile mai ieftine. Dat fiind faptul ca nu va fi o scumpire masiva, nu credem ca vor fi efecte mari pe piata, doar ca se micsoreaza ecartul intre asa-zisele tigari ieftine si asa-zisele tigari scumpe", a declarat Gilda Lazar, corporate affairs director Japan Tobacco International (JTI) Romania, citata de Mediafax.
La randul sau, Andreea Tartacan, director de marketing la Galaxy Tobacco, sustine ca firma va scumpi tigarile, incepand cu 1 iulie, "pretul urmand sa fie majorat asemanator cu cresterile percepute de concurenta, de circa 0,2 lei".
O majorare cu 0,2 lei pe pachet a preturilor tigarilor va fi operata si de compania Phillip Morris Romania. Pentru categoria cu preturi mai ridicate, scumpirea ar putea fi de 0,3 lei pe pachet.
Totodata, exista si companii care au majorat deja preturile tigarilor. Adrian Popa, corporate affairs director la British American Tobacco Romania (BAT), spune ca preturile la pachetele de tigari au crescut, incepand de luni, 25 iunie, cu 0,2 lei - in cazul tigarilor din categoriile low, mediu si premium, in timp ce tigarile superpremium s-au scumpit cu 0,3 - 0,5 lei pe pachet.
Surse din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) au declarat, ieri, citate de Mediafax, ca saptamana aceasta va fi discutata in sedinta de Guvern hotararea care stabileste structura accizei la tigarete, nivelul fiind cel stabilit in Codul Fiscal.
Modificarile Codului Fiscal, aplicabile de la inceputul anului viitor, prevad ca ministrul Finantelor Publice va stabili, semestrial, nivelul accizei minime in functie de evolutia accizei aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.
Pentru primul semestru al anului 2007, structura accizei la tigarete a fost de 16,28 euro/1.000 tigarete plus o cota de 29% aplicata la pretul maxim de vanzare cu amanuntul declarat si taxa pe viciu, urmand ca, de la 1 iulie, acciza sa fie compusa din 20,89 euro/1.000 tigarete plus 27% din pretul de vanzare cu amanuntul al celei mai vandute categorii, la care se adauga taxa pe viciu, de 10 euro/1.000 de tigarete.
Nivelul minim al accizelor este stabilit la nivelul Uniunii Europene. Romania a obtinut perioade de tranzitie pentru o serie de produse supuse accizelor armonizate, printre care si produsele din tutun, situatie care presupune modificarea periodica a nivelului accizelor.
Pentru anul viitor, Codul Fiscal stabileste majorarea accizelor la 50 euro/1.000 de bucati, in cazul tigarilor si tigarilor de foi, nivelul urmand sa ajunga la 66 euro/kilogram pentru tutunul destinat rularii in tigarete si a altor tutunuri de fumat.
Romania trebuie sa respecte un calendar de majorare treptata a taxei minime la mia de tigari, astfel incat valoarea accizei sa ajunga, in 2010, la 74 de euro.
Pentru celelalte produse accizate, accizele nu vor fi majorate la 1 iulie.
Nivelul accizei pentru alcool etilic se mentine, pana in 2010, la 750 euro/hectolitru alcool pur, ca si acciza pentru alcoolul produs de micile distilerii cu o capacitate mai redusa de 10 hectolitri de alcool pur/an, de 475 euro/hectolitru alcool pur.
Aceeasi valoare, de 0,748 de euro pe hectrolitru/grad Plato, va fi mentinuta si la acciza pentru bere, iar pentru berea produsa de producatorii independenti, care au o capacitate de productie anuala care nu depaseste 200.000 de hectolitri, acciza va ramane la 0,43 euro/hectolitru/grad Plato.
Acciza la vinuri spumoase va fi mentinuta, pana in 2010, la nivelul actual de 34,05 euro/hectolitru.
Accizele pentru electricitatea destinata sectorului necomercial, inclusiv populatiei, vor ramane la 0,52 euro/MWh, iar in cazul electricitatii utilizate in scopuri comerciale acciza va fi de 0,26 euro/MWh. Din 2008, aceste accize ar putea urca la 0,34 euro/MWh si, respectiv, 0,68 euro/MWh, potrivit Codului Fiscal, in conditiile mentinerii nivelurilor prevazute in directivele europene.
La benzina cu plumb, acciza va fi de 547 euro/tona (421,19 euro/1.000 litri), nivel similar cu cel aplicat la inceputul acestui an, care va ramane constant pana in 2010. Benzina fara plumb va fi taxata in continuare cu 425,06 euro/tona (327,29 euro/1.000 litri), nivel prevazut si pentru anul viitor.
Si in cazul motorinei acciza va ramane la acelasi nivel, de 307,59 euro/tona (259,91 euro/1.000 de litri), iar anul viitor s-ar putea sa creasca la 325 euro/tona (274,62 euro/1.000 de litri), conform prevederilor Codului Fiscal referitoare la accizele armonizate.
Totodata, accizele la gaze petroliere lichefiate si petrol lampant nu se vor mai modifica pana in 2010.
Astfel, acciza la gaze petroliere lichefiate utilizate drept combustibil pentru motor va fi de 128,26 euro/1.000 de kilograme, iar la cele folosite pentru incalzire taxa va ramane la 113,5 euro/1.000 de kilograme. In cazul petrolului lampant, acciza va fi mentinuta la 469,89 euro/tona (375,91 euro/1.000 de litri).
Pentru gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire, acciza va ramane la 0,17 euro/gigajoule, iar in cazul gazelor naturale folosite cu destinatia de combustibil pentru motor acciza va fi mentinuta, pana in 2010, la 2,6 euro/gigajoule.
Carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, nivelul fiind de 0,30 euro/gigajoule in cazul utilizarii in scopuri necomerciale. In ambele situatii taxele vor ramane nemodificate pana in 2010.
Acciza pentru pacura va ramane la 13 euro/1.000 kilograme, iar de anul viitor ar putea sa cresca la 13,7 euro/1.000 kilograme, in cazul celei utilizate in scop comercial, si, respectiv 14 euro/1.000 kilograme pentru pacura destinata scopurilor necomerciale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.