Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca este foarte probabil ca in urma discutiilor legate de proiectul privind votul uninominal sa se ajunga la o solutie acceptabila si pentru UDMR. El si-a declarat speranta c
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca este foarte probabil ca in urma discutiilor legate de proiectul privind votul uninominal sa se ajunga la o solutie acceptabila si pentru UDMR. El si-a declarat speranta ca vor fi gasite "modalitati de compensare, de echilibrare", astfel ca rezultatul final sa fie proportional fata de cei care au participat la vot. "Doleanta noastra principala s-a referit la dezechilibrul rezultat dintr-un vot uninominal care nu se asociaza cu modalitati de compensare", a afirmat Marko Bela. Potrivit presedintelui Uniunii, exista sanse sa fie gasita solutia potrivita ca voturile care nu au fost valorificate in cadrul mandatelor pentru circumscriptiile uninominale "sa intre intr-un cos si sa fie valorificate si aceste voturi ulterior".
El a mai aratat ca in acest caz este vorba despre un sistem mixt, care se aplica in majoritatea tarilor unde exista votul uninominal. Marko a reiterat faptul ca formatiunea pe care o conduce nu a vrut si nu a initiat schimbarea sistemului de vot, considerand ca actualul sistem de vot este cel potrivit si ca nu sistemul este de vina pentru calitatea Parlamentului sau a partidelor politice. "Am discutat cu colegii din PNL si PSD si, eventual, vom reusi sa ajungem la un astfel de proiect", a mai spus liderul UDMR.
Presedintele Comisiei pentru elaborarea Codului electoral, liberalul Mihai Voicu, a depus marti la Biroul permanent al Senatului, proiectul legii privind introducerea votului uninominal. Proiectul legii privind votul uninominal are ca initiatori 114 parlamentari de la PNL, PSD si PD. Mihai Voicu a declarat, tot ieri, ca proiectul de lege cu privire la votul uninominal, initiat de Pro Democratia si acceptat de PNL, PSD si PD, prevede "in mod clar" mentinerea pragului electoral de 5%. "Dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului de astazi (marti - n.r.), speram ca va fi sesizata Comisia electorala pentru a incepe dezbaterile. Am cazut de acord ca aceasta comisie sa lucreze si in vacanta parlamentara. Sper ca, inca din luna iulie, avizul comisiei sa fie redactat, astfel incat, cat de repede, proiectul sa intre in plen", a mai declarat vicepresedintele PNL.
Proiectul de lege privind introducerea votului uninominal ar putea fi aprobat intr-o sesiune extraordinara de o prima Camera parlamentara, inainte de sesiunea ordinara, dupa ce toate proiectele depuse ar urma sa fie analizate in perioada de vara, a declarat saptamana trecuta premierul Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.