Romania poate juca un rol important in cadrul retelei de distributie a gazelor naturale si a petrolului din Asia Centrala catre Europa. Aceasta a fost concluzia trasa in urma conferintei cu tema "Provocari pentru Romania ca membru al UE si NATO in co
Romania poate juca un rol important in cadrul retelei de distributie a gazelor naturale si a petrolului din Asia Centrala catre Europa. Aceasta a fost concluzia trasa in urma conferintei cu tema "Provocari pentru Romania ca membru al UE si NATO in contextul geopolitic si economic al Marii Negre". "Actorii din zona Marii Negre sunt din categorii extrem de diferite, care nu stau cu usurinta la aceeasi masa si nici nu au o mare dorinta de a comunica. Este o regiune cu actori cu mari discrepante in statutul politic", a aratat Cornel Codita, profesor la Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative.
"Regiunea Marii Negre este importanta pentru securitatea energetica, deoarece se afla la intersectia nu numai a intereselor de stat, dar si a celor comerciale. Este vorba, fara indoiala, despre demersul de a aduce gaze si petrol din zona Caspica in Europa.
Va deveni o provocare si o competitie asupra traiectoriei cailor de distributie, pozitionarii pompelor si, in definitiv, asupra controlului infrastructurii", a evidentiat Janusz Bugajski, director CSIS. Evenimentul s-a dovedit un bun prilej de a face o analiza lucida a situatiei economice si politice si de a identifica avantajele competitive pe care pozitionarea geografica o ofera in cadrul pietei unice europene pentru urmatoarea perioada, au adaugat participantii. Conferinta a fost organizata in Bucuresti de Camera de Comert si Industrie a Romaniei, in parteneriat cu Centrul de Studii Strategice si Internationale - Washington, S.C. ROMEXPO S.A. si Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate.
"Aparent, nu este un subiect al Camerei de Comert, insa, in realitate, elaborarea si definirea unor strategii ne intereseaza foarte mult pe noi, cei din mediul de afaceri, deoarece nu putem sa ne dezvoltam intr-o tara care nu are strategii ferme, nu-si stabileste contextul in care evolueaza, sistemul de relatii, prioritatile. Ne-am gandit sa generam o discutie pe tema raportului dintre Romania si ceilalti actori de pe scena regionala, internationala, chiar si dupa extinderea NATO si a UE", a declarat in deschiderea discutiilor presedintele CCIR, Dragos Seuleanu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.