Canicula a rapus, pana ieri la pranz, 30 de persoane, iar in tot mai multe locuri din tara incepe sa se simta lipsa apei. Chiar si ceremoniile de Ziua Drapelului au fost "sabotate" de caldura; in multe cazuri aproape numai oficialitatile au participa
Canicula a rapus, pana ieri la pranz, 30 de persoane, iar in tot mai multe locuri din tara incepe sa se simta lipsa apei. Chiar si ceremoniile de Ziua Drapelului au fost "sabotate" de caldura; in multe cazuri aproape numai oficialitatile au participat la manifestari. Autoritatile au inceput sa se miste si sa caute solutii pentru ca populatia sa nu sufere de sete, dar si sa salveze ce se mai poate din recolta. Ultima amenintare - intreruperea furnizarii de energie electrica, din cauza supraincarcarii retelelor.
Serviciul de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) a inregistrat in ultimele ore aproape 1.000 de apeluri, peste 20% vizand persoane cazute in strada sau care au lesinat din cauza caniculei. Ministerul Sanatatii a anuntat, din nou, ca, in aceasta perioada va monitoriza atent actiunile de prevenire a imbolnavirilor.
Datele centralizate la Ministerul Sanatatii Publice, in intervalul 19-26 iunie, atesta faptul ca 30 de persoane si-au pierdut viata pe fondul caldurilor excesive, potrivit unei statistici a MSP de ieri de la pranz. In numai o zi s-au inregistrat alte 4 decese, cauza posibila fiind temperaturile ridicate.
Ministerul face apel la populatie ca in zile cu temperaturi ridicate sa respecte recomandarile medicilor pentru a-si proteja sanatatea. Astfel, este necesar ca persoanele varstnice, copiii si bolnavii cu afectiuni cronice, in special cardiace si respiratorii, sa evite deplasarile in spatiul liber si frecventarea locurilor aglomerate. In cazul expunerii la soare, trebuie obligatoriu sa fie folosite mijloace de protectie (palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise). Pentru aceasta perioada, medicii recomanda cresterea consumului de lichide (2-4 litri pe zi) si evitarea unei alimentatii bogate in grasimi. De asemenea, trebuie redus consumul de cafea si de bauturi alcoolice.
Temperaturi-record
Temperaturile din mai multe localitati din sudul tarii sunt cele mai mari inregistrate anul acesta, in Lunca Dunarii consemnandu-se 41 de grade, dar la miezul zilei, cu posibilitatea de crestere spre seara. Astfel, temperaturile inregistrate ieri in Oltenia, Banat, Muntenia, Moldova, sudul Transilvaniei si Dobrogea continentala sunt cele mai ridicate din acest an, a declarat, pentru Mediafax, meteorologul de serviciu din cadrul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti, Dumbravica Florescu, i-a declarat ieri, corespondentului Mediafax, ca din cele 123 de solicitari pe care le-a primit Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti, in cursul zilei, sase cazuri au fost de lesinuri in locuri publice.Dumbravica Florescu spune ca nici una dintre pesoanele care au suferit lipotimii nu au avut complicatii. La Drobeta Turnu Severin, mercurul in termometre a urcat, marti, pana la 39 de grade Celsius.
ANM a avansat avertizare cod portocaliu pentru 8 judete din sudul tarii (Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi, Braila) si pentru Bucuresti. Pana la 30 de judete, atentionarea a fost cu cod galben, adica numai 35-36 de grade; exceptie au facut judetele din nordul tarii.
Restrictii pe drumuri
Din cauza temperaturilor ridicate, care ajung si la peste 70C la nivelul carosabilului, pe arii extinse, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a decis interzicerea temporara a circulatiei vehiculelor cu masa totala autorizata mai mare de 7,5 tone. Masura se aplica de ieri, pentru intervalul orar 11.00-20.00, cu exceptia transporturilor de animale vii si de produse perisabile de origine animala si vegetala, vehicule care participa la interventii in caz de forta majora, transporturi funerare, postale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanti, transporturi de marfuri sub temperatura controlata, transporturi pentru tractari vehicule avariate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin constructie salubrizarii. Restrictia se aplica pe drumurile nationale, exclusiv drumurile europene, in judetele Constanta, Ilfov, Prahova, Calarasi, Tulcea, Braila, Dambovita, Giurgiu, Arges, Teleorman, Ialomita, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti, Timis, Arad, Hunedoara, Caras Severin, Sibiu, Alba, Brasov, Buzau, Galati, Vrancea, Bacau, Vaslui, Iasi, Botosani. Sunt deschise circulatiei publice fara restrictii drumurile DN1A, Bucuresti-Buftea-Ploiesti-Cheia-Sacele; DN56A, Maglavit-Simian; DN21, Braila-Slobozia-Calarasi; DN14, Sibiu-Medias-Sighisoara; DN23, Focsani-Braila; Centura Municipiului Bucuresti. Restrictia va fi ridicata imediat ce temperaturile vor intra in normal. (L.M., C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.