Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, pentru NewsIn, ca fermierii vor primi subventia la hectar, indiferent de decizia Comisiei Europene referitoare la o eventuala penalizare a Romaniei, prin reducerea cu 25% a fondurilor europene
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat, pentru NewsIn, ca fermierii vor primi subventia la hectar, indiferent de decizia Comisiei Europene referitoare la o eventuala penalizare a Romaniei, prin reducerea cu 25% a fondurilor europene destinate platilor directe la hectar. Comisia Europeana va decide, in luna septembrie, daca va penaliza Romania, prin reducerea cu 25% a celor 440 milioane euro, fonduri destinate platilor directe la hectar pentru fermieri, ca urmare a unor intarzieri inregistrate de Agentia de Interventii si Plati in Agricultura. Pentru plati directe la hectar, Romania primeste 440 milioane euro si, potrivit normelor europene, platile se fac din bani de la bugetul de stat, urmand ca Romania sa-si deconteze banii de la Uniunea Europeana. "Fermierii vor primi plata la hectar incepand cu 1 decembrie, pana cel tarziu in 22 decembrie. Aceasta situatie este valabila chiar daca Romania este penalizata si pierde 25% din fondurile alocate pentru plati directe la hectar. Regula este ca fiecare stat membru sa faca platile catre fermieri, urmand sa-si recupereze banii de la UE in perioada mai-iunie 2008", a spus Remes. Potrivit acestuia, o noua misiune de audit a Comisiei este asteptata la Bucuresti in jurul datei de 2 iulie. Pentru a beneficia de plata directa la hectar, fermierul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, cand depune cererea, fermierul trebuie sa arate, cu documente, ca are deschis un cont bancar, deoarece regula europeana stabileste ca banii se acorda doar daca solicitantul are cont bancar. Mai mult, fermierul trebuie sa dispuna de o suprafata de teren agricol de cel putin un hectar, care sa fie inscrisa in Registrul Fermelor. De asemenea, parcelele agricole nu sunt eligibile daca au o suprafata mai mica de 0,3 hectare. Totusi, sunt acceptate parcele mai mici, respectiv de cel putin 0,1 hectare, pentru vii, culturi de hamei sau livezi.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.