Natalitatea in Romania a scazut de la 360.000 de nasteri pe an inainte de 1989 la 210.000 pe an in 2002, se arata intr-un studiu al Centrului de Cercetari Demografice. Cauzele scaderii demografice sunt legate, potrivit aceluiasi studiu, de masurile
Natalitatea in Romania a scazut de la 360.000 de nasteri pe an inainte de 1989 la 210.000 pe an in 2002, se arata intr-un studiu al Centrului de Cercetari Demografice. Cauzele scaderii demografice sunt legate, potrivit aceluiasi studiu, de masurile guvernamentale pentru redresarea natalitatii, masuri care au provocat si o serie de „efecte secundare“. Unul dintre factori este Ordonanta nr. 9 din 2003, privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului. Potrivit acesteia, durata concediului de crestere a copilului este de 24 de luni, iar valoarea indemnizatiei lunare, de 800 de lei. Exista insa femei care au salariul mai mic decat indemnizatia si care, fiind la primul copil, au hotarat sa il aiba si pe al doilea in aceleasi conditii financiare. Aceasta „planificare“ asigura familiei, timp de patru ani, un sprijin financiar consistent comparativ cu salariul. In acest caz, revenirea la conditiile financiare initiale conduce la cresterea numarului de copii plasati in orfelinate, dati spre adoptie sau chiar abandonati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.