Cercetatorii americani au dezvoltat un sistem de alimentare cu electricitate a unei game largi de dispozitive, de la computere la becuri, de la distanta, fara a mai utiliza cabluri si stechere, potrivit unui studiu publicat in revista Science. O echi
Cercetatorii americani au dezvoltat un sistem de alimentare cu electricitate a unei game largi de dispozitive, de la computere la becuri, de la distanta, fara a mai utiliza cabluri si stechere, potrivit unui studiu publicat in revista Science. O echipa de la Institutul de tehnologie din Massachussetts a reusit sa creeze un bec cu putere de 60 wati utilizand electricitatea transmisa intre doua bobine de cupru asezate la distanta de aproximativ 2 metri una de cealalta. Cercetatorii stiu de mai multi ani ca electricitatea poate fi transferata fara a utiliza cabluri, dar pana acum s-au zbatut sa descopere o metoda practica si eficienta de a o produce. Profesorul Marin Soljacic a utilizat conceptul de rezonanta. Energia poate fi transferata cu eficienta intre obiecte care rezoneaza la aceeasi frecventa. Cele doua bobine de cupru au avut rol de transmitator si, respectiv, receptor al electricitatii. Descoperirea, botezata WiTricity, ar putea fi disponibila pe piata in trei - cinci ani. Cercetatorii spun ca acest tip de electricitate va inlocui bateriile, care reprezinta o sursa de poluare. Totusi, 45% dintre energia transmisa la bec s-a pierdut inainte de a ajunge la acesta, iar profesorul Soljacic a spus ca sistemul are nevoie sa fie de doua ori mai eficient decat este in prezent pentru a putea inlocui bateriile chimice. De asemenea, bobinele de cupru utilizate au o inaltime de aproximativ 70 de centimetri, iar cercetatorii cauta o modalitate de a le micsora.
(D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.