Corespondentul la Varsovia al cotidianului Le Monde semnaleaza o inasprire a atitudinii Poloniei, in perspectiva reuniunii Consiliului european, ce va avea loc la Bruxelles in zilele de 21-22 iunie. Este o reuniune decisiva pentru relansarea reformei
Corespondentul la Varsovia al cotidianului Le Monde semnaleaza o inasprire a atitudinii Poloniei, in perspectiva reuniunii Consiliului european, ce va avea loc la Bruxelles in zilele de 21-22 iunie. Este o reuniune decisiva pentru relansarea reformei institutionale a Uniunii, promovata de actuala presedintie germana. "Suntem gata chiar sa murim" pentru a determina modificarea sistemului de vot din Consiliul de ministri europeni, declara zilele trecute premierul conservator polonez, Jaroslav Kaczynski, reformuaand astfel sloganul "Nisa ori moartea", lansat de dreapta poloneza in 2003, in apararea tratatului semnat in anul 2000 la Nisa. Preocupata sa-si pastreze statutul de "tara mare", obtinut prin tratatul de la Nisa, releva corespondentul francez, Polonia ameninta cu blocarea negocierilor de la Bruxelles, in cazul in care UE nu adopta in sistemul de vot un nou model de calcul, bazat pe radacina patrata din numarul locuitorilor tarii. Este un model considerat de Varsovia cel mai echitabil sub aspect matematic. Principiul dublei majoritati, actualmente propus, ar limita puterea de influenta a Poloniei si a Spaniei in UE, doua popoare ce numara circa 40 milioane de locuitori. Pentru o mai mare eficienta in demersurile sale, Guvernul polonez a decis transferarea, recent, in competenta primului-ministru a afacerilor europene, pana acum aflate in sarcina presedintelui tarii, Lech Kaczynski. In acest fel, releva corespondentul Le Monde, premierul polonez va fi cel ce va merge la Berlin la 16 iunie pentru a purta discutii cu Angela Merkel pe tema reformei institutionale europene. Intalnirea, ce se anunta "dificila", va fi precedata de o vizita, la 14 iunie, a lui Nicolas Sarkozy, iar la 15 iunie, a premierului spaniol Jose Luis Zapatero.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.