Modalitatile de promovare a festivalului “Muzica romaneasca in sarbatoare”, care va avea loc in Luxemburg, organziat de Organizatia Kulturfabrik, au starnit indignarea in randul mai multor romani. Spectacolul este promovat printr-un afis
Modalitatile de promovare a festivalului “Muzica romaneasca in sarbatoare”, care va avea loc in Luxemburg, organziat de Organizatia Kulturfabrik, au starnit indignarea in randul mai multor romani. Spectacolul este promovat printr-un afis care reprezinta un barbat de etnie roma, cu un copil in brate. Bogdan Dusa, un roman care traieste in Luxemburg, a trimis mai multe mesaje Ambasadei romane din Luxemburg in care a atras atentia ca prin acest afis se creaza o confuzie intre muzica traditionala romaneasca si muzica lautareasca. “Titlul duce cu gandul la muzica traditionala romana, in timp ce imaginea reprezinta un rom. Dupa parerea mea, e o ofensa la adresa poporului roman. Evenimentul ar fi trebuit eventual sa se numeasca Les Musiques Roumaines Gitaines en Fetes, daca tot afiseaza un rom. Asa insa, perceptia este ca muzica traditionala romaneasca este de fapt muzica tiganeasca (imi cer scuze daca acest cuvant pare discriminatoriu). Sau mai rau, ca romanii sunt de fapt romi”, se arata in scrisoarea trimisa de Dusa ambasadorului. Celia Ghyka, consilierul cultural sustine ca „Ambasada nu poate si nu doreste” sa intervina in astfel de actiuni. “Noi nu suntem partenerii Kulturfabrik in organizarea acestui eveniment punctual, si nu ne-a fost ceruta parerea in niciun fel in ceea ce priveste campania de imagine. Sunteti de acord ca nu putem si nici nu dorim sa intervenim in vreun fel”, a argumentat Ghyka pozitia Ambasadei la solicitarea lui Dusa. In primul mesaj transmis de Ghyka se arata ca proiectul a fost conceput si realizat impreuna cu Speranta Radulescu, cercetator la Muzeul Taranului Roman. 'Daca calitatea manifestarilor dedicate Romaniei pe care Kulturfabrik le-a promovat pina acum nu ar avea suficienta autoritate, prezenta distinsei doamne Radulescu ar trebui sa fie un garant pentru autenticitatea si calitatea alegerilor >>, argumenteaza consilierul cultural al Ambasadei. Dusa nu a mai primit nici un raspuns la ultimul mesaj trimis, in care cerea un protest oficial din partea reprezentantei diplomatice romane. " Aici situatia este simpla: titlul evenimentului este Musiques roumaines en fetes (Muzica romaneasca in sarbatoare n.r.), iar imaginea nu este a unui cantaret sau a unei bande de cantareti (rromi, lautari, etc.) ci pur si simplu imaginea unui barbat de etnie roma imbracat intr-un tricou murdar. Strainii care vad acest afis nu stiu despre munca din spatele acestui eveniment. Ei vad un singur lucru si isi formeaza (sau mai rau, isi consolideaza) imaginea despre Romania”, scrie el. In finalul mesajului romanul se intreaba daca Ambsada ar fi reactionat in vreun fel daca ar fi fost folosita imaginea unui chinez pentru a promova muzica traditionala romaneasca. Evenimentul urmeaza sa se desfasoare in perioada 8-16 iunie. Unul din obiectivele evenimentului este descoperirea „descoperirea culturilor romane si a unei noi tari membre a UE”, potrivit siteului organizatiei - www.kulturfabrik.lu.

Conferinte despre Mircea Eliade la Madrid, Cordoba si Lisabona

Florin Ţurcanu, biograf al lui Mircea Eliade si profesor la Universitatea Bucuresti, va sustine la Madrid, Cordoba si Lisabona o serie de conferinte despre Mircea Eliade, experienta sa in spatiul iberic, dar si despre perioada petrecuta in India.
Potrivit Institutului Cultural Roman (ICR) din Madrid, care organizeaza conferintele din Spania intre 12 si 15 iunie, in cadrul proiectului "Pe urmele lui Eliade, in spatiul iberic", Florin Ţurcanu si-a conceput conferintele tinand cont de temele de interes ale publicului spaniol.
Astfel, prima conferinta, de la Madrid, cu titlul "Orientul lui Mircea Eliade", se va ocupa de perioada petrecuta in India.
Cea de-a doua conferinta, cu titlul "Eliade si Europa de sud-est, ca spatiu al istoriei religiilor", va avea loc la Universitatea din Cordoba, acolo unde, in 1944, Eliade sustinea teza cu titlul "Quelques mythes sur l' origine des plantes". Conferinta profesorului roman va fi urmata de cea a lui Julian Garcia Lopez, seful catedrei de Antropologie Sociala a Universitatii din Cordoba, cu titlul "Mircea Eliade, Córdoba si cultura spaniola", menita sa aduca date noi despre relatia savantului cu personalitati ale vietii culturale spaniole si despre participarea romaneasca la congresul luso-spaniol din 1944.
Din 16 iunie, Florin Ţurcanu va fi prezent in cadrul aceluiasi proiect la sediul ICR din Lisabona, cu conferinta "Orientul lui Mircea Eliade".

Programul UNESCO de comemorare a lui Constantin Brancusi costa 233.000 lei

Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) si Ministerul Afacerilor Externe (MAE) solicita alocarea unei sume totale de 233.000 lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pentru desfasurarea la Paris a unui program UNESCO de comerorare a 50 de ani de la moartea lui Constantin Brancusi.
Potrivit unui proiect de hotarare postat, ieri, pe site-ul www.cultura-net.ro, bugetul MCC va fi suplimentat cu 206.000 lei, iar cel al MAE cu 27.000 lei, pentru programul UNESCO "Anniversaire Constantin Brancusi - 50".
Comemorarea sculptorului a fost inclusa pe calendarul de evenimente al UNESCO de anul acesta. Prin urmare, MCC si Delegatia Permanenta a Romaniei pe langa UNESCO, de la Paris, planuiesc mai multe evenimente dedicate lui Brancusi, la sediul central al UNESCO.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.