Proaspatul castigator al premiului Palme d'Or la Cannes, Cristian Mungiu, a tinut, ieri, prima conferinta de presa de la succesul obtinut in Franta. El si-a exprimat regretul ca in tara nu au fost primiti asa cum se asteptau.


Proas
Proaspatul castigator al premiului Palme d'Or la Cannes, Cristian Mungiu, a tinut, ieri, prima conferinta de presa de la succesul obtinut in Franta. El si-a exprimat regretul ca in tara nu au fost primiti asa cum se asteptau.


Proaspatul castigator al premiului Palme d'Or la Cannes, Cristian Mungiu, a tinut, ieri, prima conferinta de presa dupa succesul din Franta, prin care a tinut sa multumeasca tuturor regizorilor din „noul val“ care au luat premii importante inaintea lui. Astfel, „am capitalizat un fel de simpatie fata de filmul romanesc“, considera Mungiu, simpatie care daca nu ar fi existat si s-ar fi prezentat la Cannes in 2001 sau 2002 cu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, ar fi avut sanse minime de castig. Inaintea lui Mungiu, la Cannes, Cristi Puiu a obtinut premiul sectiunii „Un Certain Regard“ in 2005 cu „Moartea domnului Lazarescu“, iar Corneliu Porumboiu - Camera d'Or cu „A fost sau n-a fost?“.

Succesul urias obtinut in urma cu nici o saptamana, nu il face pe Cristi sa se „umfle in pene“ , gandirea ramanandu-i lucida si realista. „Sunt foarte multumit cu filmul meu. Ma feresc de cuvinte mari. Eu cred ca geniul tine de alte arte.“

Controlorul de la aeroport a fost uimit cand a vazut trofeul
Mungiu a povestit cum a transportat trofeul de la Cannes la Bucuresti si care a fost reactia angajatului de la aeroport cand a vazut Palme d'Or: „Am luat premiul, l-am pus in geanta festivalului si l-am trecut fara probleme prin vama. Controlorul cu scanner-ul s-a trezit din adormeala, a avut o exclamatie de uimire si si-a chemat toti colegii sa-l vada.“

Desi o mare dorinta de-a sa este aceea de a se apuca din nou de scris, este constient ca, pentru o perioada, nu va fi posibil, din lipsa de timp. Regizorul este invitat sa ia parte la premiera filmului sau in toate tarile in care acesta s-a vandut. Si nu sunt putine. „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“ a ajuns, prin intermediul agentului de vanzari internationale Wild Bunch, in tari exotice, precum India, Islanda sau America de Sud. „E un fel de obligatie contractuala, dar una placuta“, marturiseste Mungiu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.