Sistemul de educatie din Marea Britanie este suprasolicitat de afluxul mare de copii imigranti proveniti din Europa de Est, al caror numar a crescut cu 40 la suta in primele trei luni ale acestui an, si care vorbesc putin sau deloc limba engleza, re
Sistemul de educatie din Marea Britanie este suprasolicitat de afluxul mare de copii imigranti proveniti din Europa de Est, al caror numar a crescut cu 40 la suta in primele trei luni ale acestui an, si care vorbesc putin sau deloc limba engleza, relateaza The Evening Standard in pagina electronica.

Potrivit cifrelor Ministerului britanic de Interne, scolile din Marea Britanie au fost nevoite sa accepte circa 4.200 de copii est-europeni cu varste pana la 17 ani in primele trei luni ale acestui an, ceea ce inseamna pana la 65 de noi copii pe zi, in crestere cu 37 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Numarul total al copiilor est-europeni care au nevoie de servicii de educatie este de 30.000, conform statisticilor guvernamentale ale caror lacune constatate in ultimul timp lasa sa se creada ca cifra ar putea fi de fapt mult mai mare, subliniaza The Evening Standard.

In aceste conditii, unitatile de invatamant trebuie sa cheltuiasca fonduri suplimentare de mii de lire sterline pentru a-i aduce pe nou-veniti la nivelul de educatie al copiilor britanici, ceea ce rezulta, per total, intr-o scadere a standardelor in invatamantul la nivel national, adauga publicatia citata.

Statisticile guvernamentale au deficiente si din cauza faptului ca ele nu cuprind date despre muncitorii liber-profesionisti care isi aduc copiii in Marea Britanie si nici nu precizeaza daca acesti copii au fost adusi dupa ce parintii lor s-au stabilit in aceasta tara de cateva luni si si-au gasit un loc de munca.

Cresterea numarului copiilor imigranti est-europeni s-a produs in pofida faptului ca numarul imigrantilor adulti a ramas constant comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, in jur de 47.000. In plus, accesul liber la educatie si alocatia generoasa pentru copii par sa incurajeze tot mai multi imigranti sa vina insotiti de fiii minori in Marea Britanie, ei deosebindu-se astfel de primii est-europeni sositi in aceasta tara, care veneau in cea mai mare parte singuri.

Autoritatile locale afirma ca nu sunt pregatite sa faca fata afluxului si se plang ca nu primesc fondurile necesare pentru aceasta, in conditiile in care copiii imigranti au nevoie de ore suplimentare de limba engleza si de meditatii la alte materii, pentru a ajunge, treptat, la nivelul invatamantului din scolile britanice.


Cursuri de limba, cultura si civilizatie romana in scolile din Italia, pentru elevii romani

Elevii romani din unitatile publice de invatamant italiene ar putea participa optional la cursuri de limba, cultura si civilizatie romana, potrivit unui proiect al Ministerului Educatiei prezentat, ieri, de ministrul Cristian Adomnitei ambasadorului Italiei, Daniele Mancini, transmite Mediafax.

Ministrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), Cristian Adomnitei, s-a intalnit, ieri, cu ambasadorul Italiei, Daniele Mancini. In cadrul discutiilor, ministrul Adomnitei a prezentat proiectul privind introducerea cursurilor optionale de limba, cultura si civilizatie romana in scolile publice italienesti pentru copiii romani care studiaza in Italia.
Ambasadorul a declarat ca va sprijini proiectul MECT, adaugand ca romanii reprezinta cea mai mare comunitate straina din Italia, iar cele doua state au o colaborare foarte buna in domeniul educatiei. Ministrul Cristian Adomnitei a spus ca sustine proiectele educationale care ii privesc pe elevii italieni care studiaza in Romania.

Cei doi demnitari au discutat si pe marginea apropiatei vizite a ministrului Cristian Adomnitei in Italia, in vederea semnarii unui acord pentru implementarea programului propus de partea romana.

Totodata, ministrul Educatiei si ambasarul Italiei au analizat si posibilitatea deschiderii mai multor lectorate italiene in tara noastra si a celor romanesti in Italia. In prezent, exista cinci lectorate romanesti in Italia si sase lectorate italiene in Romania.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, in aprilie, ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, sa gaseasca solutii pentru organizarea de cursuri de limba romana, istorie si geografie in comunitatile de romani care lucreaza in strainatate, in special in Italia si Spania.


La Istanbul se va deschide Muzeul Dimitrie Cantemir

La Istanbul se va deschide in perioada urmatoare Muzeul Dimitrie Cantemir, acesta fiind gazduit de casa din Ortakoy, situata pe malul Bosforului, care a apartinut domnitorului roman si in care acesta a locuit, cu intermitente, vreme de 22 de ani.

Renovarea Casei Cantemir face parte dintr-un proiect mai amplu de reabilitare a cartierului Fener-Balat, finantat de Uniunea Europeana si de statul turc. Edificiul este primul din cele aproximativ 100 ce vor fi restaurate in zona veche a orasului. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, tara noastra s-a alaturat acestor eforturi in 2005 cand, secretarul de stat din MAE Valentin Naumescu a convenit cu primarul districtului Fatih modalitatile concrete prin care statul roman se putea angaja in finalizarea proiectului unui muzeu dedicat personalitatii ilustrului carturar roman.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.