Haos in curtea PSD. Ion Stan, Vasile Puscas si Liviu Dragnea au renuntat la functiile de conducere din partid. Mai mult, potrivit unor surse, vicepresedintele social-democrat Vasile Dancu a cerut, ieri, in sedinta partidului demisia liderilor de gru
Haos in curtea PSD. Ion Stan, Vasile Puscas si Liviu Dragnea au renuntat la functiile de conducere din partid. Mai mult, potrivit unor surse, vicepresedintele social-democrat Vasile Dancu a cerut, ieri, in sedinta partidului demisia liderilor de grup, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, pentru situatia creata in urma rezultatului inregistrat la referendum, insa Mircea Geoana a evitat supunerea la vot. Aceleasi surse au sustinut ca destinul celor doi ar putea fi decis astazi in Comitetul Executiv.

De cealalta parte, seful UDMR Marko Bela a anuntat ca in perioada urmatoare va renunta la fotoliul de vicepremier.

Liberalul Ludovic Orban a inregistrat un esec in fata premierului Tariceanu, conducerea centrala a PNL respingånd solicitarea sefului liberalilor din Bucuresti ca partidul sa paraseasca Puterea.

Rezultatele referendumului au declansat razboaie interne in interiorul partidelor perdante. Deja doi dintre liderii PSD, respectiv Ion Stan si Liviu Dragnea, au renuntat la functiile detinute in partid. Mai mult, Vasile Puscas si-a dat demisia din functia de vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor.
La randul lor, liberalii, dupa ce Ludovic Orban a cerut iesirea partidului de la guvernare, au decis sa ramana pe pozitii dupa lungi dispute. Mai mult, seful UDMR, Marko Bela, a anuntat ca va renunta la fotoliul de vicepremier.

Social-democratul Ion Stan ne-a declarat, ieri, ca si-a depus demisia din functia de vicepresedinte al PSD si de lider al filialei de Dambovita, din cauza esecului suferit la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu. „Consider ca este moral sa-mi asum acest esec“, a completat Stan. El a mentionat ca-si va continua activitatea ca simplu membru de partid. La randul lui, Liviu Dragnea a precizat ca se va autosuspenda din functia de conducere detinuta in cadrul partidului si ca va solicita unor colegi ai sai sa isi asume raspunderea pentru esecul de la referendum. Si vicepresedintele PSD Victor Ponta intentioneaza sa se retraga de la conducerea partidului.

Si Puscas pleaca
Mai mult, Vasile Puscas si-a dat demisia din functia de vicelider al grupului PSD din Camera Deputatilor. „Cand Partidul Social Democrat a luat aceasta decizie pentru strategia referitoare la demiterea presedintelui Traian Basescu, in Comitetul Executiv am avut o interventie in care am aratat ca acest lucru dauneaza partidului pe termen mediu si lung. In momentul de fata s-a vazut ca, din pacate, am avut dreptate si am considerat ca este corect ca toata conducerea grupului parlamentar sa-si inainteze demisia. Nu parlamentarii sunt vinovati pentru insuccesul de la referendum, responsabilitatea pentru acest lucru revenindu-i conducerii grupului. Am sugerat ca toata conducerea grupului sa-si inainteze demisia pentru ca membrii grupului sa poata analiza si sa aleaga o alta conducere. (...) Toate actiunile din aceasta campanie au fost gresite“, a mai precizat Puscas.

Ramån la guvernare
Biroul Politic Central (BPC) al PNL a votat impotriva iesirii de la guvernare, a anuntat, ieri, dupa sedinta BPC, liderul partidului, premierul Calin Popescu-Tariceanu, care a precizat ca liberalii sunt la guvernare si nu au de gand sa dezerteze.
Tariceanu a mai anuntat ca, maine, va fi convocata Delegatia Permanenta a partidului, unde vor fi discutate rezultatele referendumului si propunerea liderului PNL Bucuresti, Ludovic Orban, privind trecerea partidului in opozitie.

Orban si Moisescu au votat impotriva
Liderul PNL a spus ca votul din BPC a fost covarsitor impotriva propunerii de iesire de la guvernare - 31 de voturi, in timp ce in favoarea acesteia s-au inregistrat doua voturi. „La sedinta Biroului Politic Central al PNL am discutat cateva chestiuni legate de referendumul care s-a desfasurat sambata si, mai ales, despre planurile de viitor. Sigur ca am avut si o discutie pe marginea propunerii PNL Bucuresti formulata de Ludovic Orban“, a declarat Tariceanu. Surse liberale au declarat ca cele doua voturi au apartinut lui Ludovic Orban si lui Vlad Moisescu. Calin Popescu Tariceanu a adaugat ca punctul sau de vedere, pe care va continua sa il sustina, este acela ca PNL, in 2004, si-a asumat guvernarea si, in doi ani si jumatate, a demonstrat ca isi poate onora promisiunile si angajamentele. Intrebat daca Orban risca vreo sanctiune, liderul liberal a negat, subliniind insa ca nu i s-a parut „normal“ ca anuntul lui Orban sa fie facut prin intermediul media. La randul lui, Ludovic Orban a declarat ca va respecta decizia Biroului Politic Central al formatiunii de respingere a propunerii PNL Bucuresti de iesire de la guvernare. „Respect si consecintele acestei decizii, respectiv de a duce la bun sfarsit programul de guvernare si accelerarea procesului de integrare europeana, deci voi construi autostrazi ca si pana acum“, a adaugat vicepresedintele PNL, care este ministru al transporturilor.

Unificarea polului de centru-dreapta
Tariceanu a mai precizat ca liberalii vor sa realizeze reunificarea fortelor de centru-dreapta din Romania, refuzand insa sa dea exemple de partide cu care vor incepe discutiile in acest sens. „Nu avem intentia sa facem o negociere pentru o alta majoritate politica. Ceea ce va pot spune este ca, in perioada urmatoare, vom incepe discutii pentru a se realiza un important proiect politic: reunificarea fortelor de centru-dreapta de pe scena politica romaneasca si vom incepe discutii cu astfel de partide“, a declarat Tariceanu.

Marko renunta la functia de vicepremier
Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ca mai ramane in functia de ministru de stat pana cand vor fi rezolvate problemele legate de stabilitatea politica, dupa care va parasi acest post pentru a se ocupa de restabilirea comunicarii Uniunii cu electoratul sau. „Voi renunta la post nu peste ani, ci dupa ce se incheaga situatia, dupa ce vedem cum mergem mai departe, cu ce majoritate“, a explicat liderul UDMR. El a aratat ca una dintre probleme este asigurarea unei majoritati parlamentare „clare si transparente“.

Solidar cu PNL
Marko a mai anuntat ca UDMR va ramane in Guvern si va fi solidara cu PNL in problema guvernarii. Ministrul de stat a atentionat ministrii, in ultima sedinta de Guvern, ca UDMR nu va mai sprijini masurile Cabinetului daca nu exista o solidaritate impotriva actiunilor DNA de anchetare a unor demnitari ai formatiunii „pe criterii politice si etnice“, pentru decizii adoptate in Executiv, au relatat pentru Mediafax surse din mai multe ministere.

Polul lui Stolojan: PLD, PD, PNG si UPSC
Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat, ieri, ca misiunea partidelor care l-au sustinut pe Traian Basescu la referendum, respectiv PLD, PD, PNG si UPSC, este de a actiona pentru formarea polului de centru-dreapta in Romania.

Polul lui Tariceanu: PIN, AP si PNTCD
PNTCD, AP si PIN sunt vizate de catre conducerea liberala pentru coagularea fortelor de centru-dreapta, au precizat surse liberale.

Seful PSD i-a luat in brate pe Iliescu si Hrebenciuc
Vicepresedintele PSD Vasile Dancu, sustinut de vicepresedintii Victor Ponta, Ioan Rus, Liviu Dragnea, Mihai Tanasescu si Cristian Diaconescu, a cerut in Biroul Permanent National demisia liderilor de grup, Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc, pentru situatia creata de rezultatul inregistrat la referendum, insa liderul partidului a evitat supunerea la vot, au declarat surse din PSD, citate de Mediafax.

Liderul TSD Bucuresti, acuzat de 'campanie electorala mediocra>>
Bogdan Georgescu, presedintele Tineretului Social Democrat Bucuresti, este unul dintre personajele pe seama caruia s-a pus esecul coaliteiei anti-Basescu din Capitala. Acesta a avut rolul de director de campanie si este banuit ca nu si-ar fi facut treaba asa cum ii cerusera sefii sai de partid. Georgescu este perceput in partid ca un protejat al primarului Marian Vanghelie, care l-a ajutat sa ocupe pe rand functii precum director general la Administratia Pietelor din sector 5 si membru in Consiliul de Administratie al RATB.
Rezultatele slabe ale lui Georgescu au facut ca o o parte din organizatia PSD sector 5 sa ceara demiterea acestuia. Au fost aduse si argumente de alta natura decat electorala. Este de notorietate faptul ca Bogdan Georgescu este personajul care se ocupa in fiecare an de imparteala biletelor la „Vanghelionul“ de la Romexpo. In timp ce sutele de pensionari se imbrancesc pe scarile primariei, sperand ca vor prinde un bilet, oamenii lui Georgescu fac bani buni din vanzarile pe sub mana. Acelasi mod de lucru l-a avut seful TSD Bucuresti si in perioada cat s-a ocupat de ADP, sectorul 5 fiind codas la capitolul curatenie. Acolo a facut tandem o perioada cu Adrian Popescu, fiul fostului director economic al Economat sector 5, si cu un alt apropiat al lui Vanghelie, directorul general ADP, Octavian Mirea.
Toate aceste cumetrii sunt considerate acum un motiv suficient pentru ca Bogdan Georgescu sa fie schimbat din functie. La ele se adauga si prestatia lamentabila pe care a avut-o in campania facuta cu ocazia referendumului. Ramane insa de vazut daca prietenia sa cu Marian Vanghelie nu va cantari mai mult decat argumentele aduse de cei care il contesta pe Georgescu. (Andi Traistaru)

PD relanseaza tema republicii basesciene

Multumiti de rezultatul referendumului si de intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni, democratii s-au oferit sa preia promisiunile presedintelui din aceasta campanie si sa le anunte ca prioritati PD pentru urmatoarea perioada. Reformarea clasei politice prin introducerea votului uninominal, legea lustratiei si revizuirea Constitutiei care sa-i dea puteri sporite locatarului de la Cotroceni sunt cateva dintre prioritatile anuntate de liderul PD, Emil Boc.
Presedintele democrat Emil Boc a preluat din mers discursul mentorului sau Traian Basescu si a precizat ca preocuparile PD sunt cele stabilite de cetateni la referendum. Potrivit lui Boc, la referendum, alegatorii s-ar fi pronuntat ca vor reforma clasei politice prin adoptarea sistemului de vot uninominal, reducerea numarului de parlamentari, legea lustratiei si revizuirea Constitutiei, care sa fie pusa in concordanta cu exigentele romanilor din 2007.

Puteri sporite pentru presedinte
Boc spune ca daca romanii tot doresc sa-si aleaga singuri presedintele, atunci ar fi normal ca acesta sa aiba puteri sporite prin Constitutie, care sa-i atribuie instrumentele necesare pentru a-si pune in practica programul anuntat in campanie. O alta nemultumire a democratilor vizavi de Constitutie se refera la lipsa de sanctiuni pentru Parlament in cazul in care decizia legislativului de suspendare a presedintelui nu a fost imbratisata de populatie, prin referendum. In alte tari, in cazul in care Parlamentul pierde un asemenea scrutin, in timp de trei luni se fac alegeri anticipate, a adaugat Boc. Desi nu e nici la guvernare si nici nu are majoritate in Parlament, PD isi mai propune sa faca reforma in sistemul educational, in sistemul sanitar si in cel de pensii.

Critici pentru coalitia anti-prezidentiala
Liderul PD nu a omis sa critice partidele din coalitia anti-prezidentiala pentru rezultatul slab de la referendum, care arata ca ele si-au pierdut baza electorala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.