Instanta va decide peste o saptamana soarta Uzinei Republica, insa amanarile succesive ale pronuntarii in acest dosar au creat un val de nemultumiri din partea fostilor angajati. Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta peste o saptamana in cazul apel
Instanta va decide peste o saptamana soarta Uzinei Republica, insa amanarile succesive ale pronuntarii in acest dosar au creat un val de nemultumiri din partea fostilor angajati. Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta peste o saptamana in cazul apelului la decizia instantei inferioare care a admis cererea lichidatorului de anulare a contractului de privatizare a Uzinei Republica. Ultima solicitare, la termenul precedent, a fost cea a avocatului patronului rus, care a ridicat o exceptie privind procedura falimentului.
Anterior, judecarea fusese amanata pentru ca avocatii partii adverse au cerut timp sa studieze dosarul. Liderul Sindicatului "Nicolae Malaxa", Constantin Dobre, aprecia atunci ca schimbarea avocatilor nu este un motiv temeinic de amanare a procesului, pentru ca in acest fel se poate crea un precedent.
Potrivit Mediafax, Dobre si membrii de sindicat apreciau ca patronul rus are toate motivele sa recurga la proceduri prin care sa tergiverseze verdictul in acest litigiu, deoarece, in acest moment, valoarea Uzinei Republica este de 100 milioane euro, in timp ce ei au cumparat unitatea cu mult mai putin.
In luna noiembrie a anului trecut, Tribunalul Bucuresti a admis cererea lichidatorului de anulare a contractul de privatizare, astfel ca statul a devenit din nou proprietar al societatii. Instanta a decis anularea contractelor pentru cele 21 de cladiri si 180 hectare de teren care au apartinut societatii si pe care patronul rus le-a transferat altei companii, dispunand repunerea partilor in situatia anterioara privatizarii. "Acum urmeaza ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), impreuna cu lichidatorul, sa gaseasca solutii pentru salvarea uzinei", declara atunci Constantin Dobre.
Acesta preciza ca fostii angajati mai au de recuperat sase milioane de euro, reprezentand plati compensatorii. Procesul de faliment al acestei societati a trenat timp de doi ani, sindicalistii dorind reprivatizarea, pentru ca macar o parte dintre fostii angajati sa revina la locurile de munca.
Sindicalistii acuzau faptul ca Uzina Republica a fost privatizata pe 14 martie 2003, dar a functionat numai trei luni, timp in care patronatul a transferat activele societatii catre Tehnologika Tub, printr-un sistem tip suveica, pentru a beneficia de 80 milioane euro, cat valoreaza fiarele si terenul de aici - 40 hectare -, in conditiile in care ei le-au cumparat cu 660 mii de euro.
Consortiul format din firmele Moody-Rom Trading Romania, Moody International Trading-SUA, OOO Temerso-Rusia si ZAO Compania Temerso-Rusia a achizitionat, in luna martie 2003, de la APAPS, 99,54 la suta din actiunile Republica, pentru 1,9 milioane de euro. Cumparatorii s-au angajat sa realizeze investitii de 4,7 milioane de euro in urmatorii trei ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.