Problemele sistemului de pensii din Romania ar putea fi rezolvate prin cresterea bazei de impozitare si a varstei de pensionare, egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si femei si descurajarea pensionarii anticipate, sustin specialisti
Problemele sistemului de pensii din Romania ar putea fi rezolvate prin cresterea bazei de impozitare si a varstei de pensionare, egalizarea varstei medii de pensionare intre barbati si femei si descurajarea pensionarii anticipate, sustin specialistii Fundatiei Friedrich Ebert Romania.
In acest sens Fundatia Friedrich Ebert Romania a inaintat sindicatelor un studiu pentru consolidarea sistemului de pensii in Romania denumit "Catre consolidarea sistemului de pensii in Romania". Potrivit acestui studiu in Romania contributia sociala la sistemul de pensii este printre cele mai crescute din Europa raportat la veniturile foarte mici. De asemenea, pensia medie reprezinta doar 35% din venitul mediu, au spus autorii studiului realizat in cadrul programului "Experti pentru munca". Varsta medie reala de pensionare a romanilor este cuprinsa intre 52 de ani la femei si 54 de ani la barbati, din cauza pensionarilor anticipate si de invaliditate, arata in studiu. Din aceste motive, realizatorii studiului "Catre consolidarea sistemului de pensii in Romania" recomanda cresterea varstei de pensionare la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati cu incepere din 2009, nu din 2014, dupa cum se prevede in actuala legislatie. Potrivit Legii 19/2000 varsta de pensionare pentru femei este, in prezent, de 58 de ani si o luna, iar pentru barbati, de 63 de ani si o luna. Varstele de pensionare cresc progresiv, astfel incat acestea vor ajunge, pana in martie 2015, la 60 si, respectiv, 65 de ani. In studiu se recomanda egalizarea varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor. Expertii mai considera necesara descurajarea pensionarilor anticipate si a celor frauduloase pe caz de boala prin stabilirea de cuantumuri mici ale pensiilor anticipate. Specialistii sustin cresterea limitelor de vechime cerute pentru pensionarea cu drepturi depline la cel putin 35 de ani de munca pana in 2010, atat pentru femei, cat si pentru barbati.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.