"Batalia pentru Franta" a ajuns la final ieri, odata cu desfasurarea primului tur al alegerilor prezidentiale, deoarece este de asteptat ca, din cauza competitiei foarte stranse, sa fie nevoie de un al doilea tur de scrutin. Favoritii la accederea in
"Batalia pentru Franta" a ajuns la final ieri, odata cu desfasurarea primului tur al alegerilor prezidentiale, deoarece este de asteptat ca, din cauza competitiei foarte stranse, sa fie nevoie de un al doilea tur de scrutin. Favoritii la accederea in finala competitiei erau Nicolas Sarkozy, candidatul Uniunii pentru o Miscare Populara, de dreapta, si Segolene Royal, din partea Partidului Socialist. Sarkozy era creditat de catre sondajele de opinie cu procentaje ce variau intre 26 si 30%, in timp ce popularitatea lui Royal era estimata la 23-26%.
Pe urmatoarele doua locuri se infruntau centristul Francois Bayrou si Jean-Marie Le Pen, candidatul Frontului National, de extrema dreapta, amandoi creditati cu 16%. Scorurile destul de apropiate fac greu de estimat cine va castigatorul turului doi, Royal sau Sarkozy. Nicolas Sarkozy, 52 de ani, este presedintele UMP si ministru de Interne.
Programul sau politic include o reducere considerabila a fiscalitatii si a somajului la 5% in urmatorii cinci ani. In calitate de ministru si-a castigat renumele de "prim-jandarm al Frantei", combatand prin masuri severe imigratia clandestina si criminalitatea din subrurbiile oraselor franceze.
Promisiunea de a infiinta un Minister al Imigratiei si Identitatii Nationale i-a adus acuze de flirt cu idei de extrema dreapta. "Vreau sa pot vorbi despre natiune fara sa fiu nationalist, despre imigratie fara sa fiu rasist", a ripostat liderul dreptei. Dar promisiunea de a "curata" suburbiile si sintagma de "pleava a societatii" adresata unor protestatari nu a calmat spiritele si a indepartat o parte din electoratul tanar. Are ca punct nevralgic o relatie destul de agitata cu sotia sa, de care s-a despartit, dar a revenit finalmente la aceasta. Segolene Royal ar putea deveni primul presedinte-femeie al Frantei.
Campania ei s-a axat pe crearea unei "democratii participative" care sa revolutioneze relatia cetateanului cu autoritatile. Accentul pus pe valorile traditionale ale familiei, tematica traditionala a dreptei, si distantarea de alte idei clasice ale socialistilor i-a adus acuze de "deviationism" de dreapta. La acestea s-au adaugat gafe in campanie pe teme de politica externa, care i-au facut pe unii sa considere ca nu este cea mai potrivita pentru prima functie in Republica Franceza. Royal a preferat sa dea vina pe misoginismul celor care au facut afirmatiile acestea. "Este o asemenea revolutie ca o femeie sa poata intruchipa puterea suprema!", a apreciat Segolene Royal.
Primele estimari ale rezultatelor erau asteptate la ora 20, ora locala. La inchiderea editiei, se estima ca prezenta la vot va fi una dintre cele mai ridicate, o parte considerabila din cei 44 de milioane de francezi cu drept de vot fiind interesati sa-l aleaga pe cel de-al 23-lea presedinte al Frantei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.