Analistii au revizuit in sens negativ estimarile privind data la care Romania ar putea adopta moneda euro, de la anul 2013 la anul 2014, ultimul fiind si obiectivul autoritatilor de la Bucuresti, transmite Reuters. Analistii au un obiectiv mai optimi
Analistii au revizuit in sens negativ estimarile privind data la care Romania ar putea adopta moneda euro, de la anul 2013 la anul 2014, ultimul fiind si obiectivul autoritatilor de la Bucuresti, transmite Reuters. Analistii au un obiectiv mai optimist decat autoritatile romane in ceea ce priveste data aderarii la Mecanismul European al Ratelor de Schimb, ERM-2, premergator adoptarii euro, prognozand ca Romania va intra in ERM-2 in anul 2011, si nu in 2012, arata rezultatele unui sondaj efectuat de Reuters, citate de Mediafax. Sondajul arata ca numai cinci dintre cele 11 state europene care devenit membre ale blocului comunitar in ultimii trei ani si nu au adoptat inca moneda unica vor adera la zona euro pana la 1 ianuarie 2010. Motivele amanarii procesului de convergenta la euro sunt nivelul ridicat al inflatiei si al deficitelor bugetare si entuziasmul scazut la nivelul unora dintre cei mai mari membri noi ai Uniunii Europene in ceea ce priveste implementarea reformelor. In timp ce procesul de adoptare a monedei unice decurge conform planului in Malta si Cipru, care vor sa devina membre ale zonei euro anul viitor, data potentiala a aderarii a fost amanata semnificativ in cazul Letoniei, si intr-o masura mai mica in cazul Romaniei si Lituaniei. Sondajul a fost efectuat in perioada 10-16 aprilie si la realizarea acestuia au participat 38 de analisti din domeniul pietelor emergente.
Trichet nu da indicatii
Romania va adopta moneda europeana in momentul in care va fi pregatita, iar Banca Centrala Europeana (BCE) nu a dat nici un mesaj referitor la momentul la care statul ar trebui sa devina membru al zonei euro, declara saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet. "BCE nu inainteaza o data (referitoare la adoptarea monedei europene de catre Romania - n.r.) Romania este binevenita in momentul in care este pregatita", a spus Trichet, la sediul din Frankfurt al bancii. "Bravo pentru ce s-a facut in ultimii ani, insa mai sunt multe lucruri de facut. Trebuie continuat procesul de reforma pentru convergenta. Anul trecut a fost unul bun, insa nu este timpul pentru relaxare", a tinut sa adauge presedintele BCE. (E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.