Schimbarea Guvernului nu va determina revizuirea in sens negativ a ratingului actual al Romaniei, potrivit analistilor agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Ratingul "BBB", cu perspectiva stabila, detinut de Romania pentru datoriile pe terme

Schimbarea Guvernului nu va determina revizuirea in sens negativ a ratingului actual al Romaniei, potrivit analistilor agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings. Ratingul "BBB", cu perspectiva stabila, detinut de Romania pentru datoriile pe termen lung in valuta, nu va fi afectat de formarea unui nou Guvern, insa exista riscul intreruperii procesului de reforma, avertizeaza Fitch.
Riscul de blocare a reformelor structurale si institutionale necesare, dar si riscul de crestere a cheltuielilor bugetare, sub influenta politica, sunt accentuate de noul statut minoritar al Guvernului si de dependenta fata de sprijinul din exterior, se arata in comunicatul Fitch.

Reformele ar putea fi intarziate de schimbare

Agentia va efectua o evaluare a impactului noului cabinet asupra calificativelor Romaniei, avand in vedere actiunile intreprinse de Guvern, mai ales in ceea ce priveste reformele institutionale si aspectele care indica supraincalzirea economiei. Astfel, dupa mai multe luni de tensiune intre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, seful Executivului a restructurat Cabinetul in aceasta saptamana. "Noul Guvern ar putea sa nu realizeze rapid reformele judiciare si institutionale necesare pentru a majora competitivitatea economiei si pentru a atrage fonduri UE, sau nu va actiona la fel de ferm in combaterea coruptiei", a declarat Andrew Colquhoun, director in departamentul de ratinguri suverane al Fitch.
De asemenea, in comunicatul agentiei de rating se mai arata ca o eventuala incetinire a ritmului reformelor ar constitui un motiv de ingrijorare, alaturi de cresterea riscului de alegeri anticipate si de majorarea cheltuielilor fiscale inaintea alegerilor, potrivit Fitch.

Capitalurile straine s-ar putea retrage rapid din tara

Pe de alta parte, apar semne care indica supraincalzirea. Cu toate ca volumul total al creditelor se plaseaza inca la un nivel relativ redus, de 27% din PIB, creditele bancare acordate privatilor au inregistrat o crestere de 56% in 2006. Inflatia anualizata a scazut, in februarie, sub limita inferioara a intervalului tintit de autoritati, la 3,8%, ceea ce a determinat Banca Nationala a Romaniei sa reduca dobanda de politica monetara la 7,5%, de la 8,75% la inceputul acestui an.

Avansul semnificativ al exporturilor, tampon al cresterii deficitului de cont curent

In cazul in care Guvernul va creste cheltuielile pentru infrastructura, beneficiind de fondurile structurale acordate de UE, deficitul bugetar ar putea urca la 2,7% din PIB in acest an. Aprecierea leului si relaxarea politicii bugetare nu vor avea efecte benefice asupra deficitului de cont curent, care va depasi 12% din PIB in 2006, anticipeaza Fitch. In ciuda acestui fapt, efectul factorilor mentionati este contracarat de continuarea avansului semnificativ al exporturilor, sugerand ca nu se inregistreaza o scadere a competitivitatii.

Tensiunile politice au coborat, insa, perspectiva de rating S&P

Agentia internationala de rating Standard&Poor's coborat perspectiva ratingurilor atribuite Romaniei de la pozitiv la stabil, datorita lipsei de transparenta a factorului politic, a anuntat agentia.
In acelasi timp, agentia a confirmat ratingurile in moneda straina pe termen lung si scurt la "BBB-", respectiv "A-3", si in lei la "BBB" si "A-3". "Reviziuirea perspectivei este indicata de prelungirea lipsei de vizibilitate politica de la inceputul lui 2007, ceea vine intr-un moment cand problemele ce tin de politici raman semnificative, atat in ceea ce priveste reformele structurale necesare pentru a beneficia din plin de statutul de membru al UE, cat si din punctul de vedere al angajamentului de a tine in frau dezechilibrele externe tot mai mari alimentate de cerere", au afirmat intr-un raport analistii S&P.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.