Trebuie sa recunosc ca am gresit. Cel putin in etalon metru cub tarifele la gaze nu vor creste in acest an. Asa ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, are dreptate, iar eu fac rectificarea cuvenita. S-a scumpit, in schimb, energia electrica. Nu c
Trebuie sa recunosc ca am gresit. Cel putin in etalon metru cub tarifele la gaze nu vor creste in acest an. Asa ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, are dreptate, iar eu fac rectificarea cuvenita. S-a scumpit, in schimb, energia electrica. Nu cu mult, ci cu doar 4 procente. De ce? Au crescut preturile la... ingrediente. Si anume s-au scumpit carbunele, transportul pe calea ferata, s-au marit salariile etc. Deci nu au de ales si trebuie sa ajusteze tarifele.
Pana aici nimic de comentat. S-ar putea sa fie si mai rau datorita autoritatilor locale care doresc sa impuna distribuitorilor o taxa de tranzitare a energiei electrice. Cu aceasta scumpirea s-ar prefigura undeva la 30 de procente. Este doar un scenariu. Destul de realist. Dar cu toate acestea gazul nu se scumpeste. Tariful la metru cub ramane neschimbat cel putin pana la sfarsitul anului, cu toate ca gazele extrase de la intern s-au scumpit cu 14 procente, crestere, explica specialistii, estompata de evolutia internationala a preturilor la gaze.
Este o veste buna? Echivalata in metri cubi este o veste buna, desi nici aici lucrurile nu sunt prea clare avand in vedere influenta costurilor de distributie, si ele afectate de slaba calitate a infrastructurii de transport, dar si de taxa de concesiune ce urmeaza a fi aplicata de catre aceleasi autoritati locale. Dar, sa spunem ca este asa.
Si in fond pe cine mai intereseaza evolutia pretului la gaze in metri cubi? Poate pe cei care exploateaza o veriga fara prea mare pondere in total pret, ea fiind undeva la 23 de procente. Pentru cel care consuma insa metrul cub nu are nicio relevanta. Lunar consumatorul va fi atent la pretul energiei electrice, cel care va dicta pretul gazelor.
Cei de la E.ON Gaz Romania s-au aliniat deja la standardele europene. Ei se gandesc la consumatori care vor trebui sa plateasca pentru calitate, si nu pentru cantitate. Nu stiu de ce, dar imi vine in minte reclama aceea cu vanzatorul de piese de schimb auto care nu avea produse cu holograma.
Prin intermediul unui comunicat de presa ce se dorea mai mult un drept la replica, reprezentantii E.ON Gaz Romania ne linistesc: "Gazul din surse diferite poate avea putere calorifica diferita. Aceasta poate diferi cu pana la 10%, in functie de sursa. E.ON Gaz Romania nu a facut afirmatii referitoare la nivelul puterii calorifice a gazului din productia ruseasca sau romaneasca. Prin procedura de facturare in unitati de energie, ce urmeaza sa intre in vigoare de la 01.09.2007, se asigura ca pe viitor clientul plateste ceea ce il intereseaza: puterea calorifica, exprimata in unitati de energie, adica energie si nu volumul de gaze". Asa ca, din toamna, platim in echivalent energie electrica si sincer nu vad cum se va mentine constant pretul la gaz in conditiile scumpirii energiei electrice.
Cred ca in acest caz trebuie explicat mai mult fenomenul. Nu doresc sa contrazic pe nimeni, dar sunt sceptic. Schimbarea modului de tarifare inseamna, automat, si schimbarea modului de contorizare. O cheltuiala suplimentara care trebuie recuperata si ea pe langa multe altele. O gaselnita interesanta care, cinstit, nu poate fi contrazisa. Adica suntem asigurati ca platim doar valoarea energetica a gazului, valoare ce depinde de compozitia lui, si nu cantitatea consumata. O schema care oricum va fi interpretata nu duce decat la scumpiri. O singura constanta aici. Pana la sfarsitul anului, conform promisiunilor ministrului Economiei, pretul metrului cub de gaz livrat consumatorului final nu se modifica. Dupa ce va fi transformat in echivalent energie nu mai este treaba ministrului, ci a celor care scumpesc energia electrica. Buna mutarea. Mai ales ca sistemul se practica si in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.