Licentele de productie ale Romgaz trebuie transformate in depozite de gaze si privatizate unul cate unul, pentru a atrage investitiile necesare dezvoltarii sectorului. Cel putin de aceasta parere este presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, care spune

Licentele de productie ale Romgaz trebuie transformate in depozite de gaze si privatizate unul cate unul, pentru a atrage investitiile necesare dezvoltarii sectorului. Cel putin de aceasta parere este presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, care spune ca cele de mai sus ar constitui cea mai viabila solutie, in conditiile in care gazoductul rusesc Blue Stream II va ocoli Romania. Potrivit NewsIn, in opinia lui Patriciu, statul ar obtine din privatizarea Romgaz maximum cateva sute de milioane de euro, in timp ce din vanzarea licentelor ar castiga 1,5 - 2 miliarde de euro.
"Licentele de productie ale Romgaz trebuie transformate in licente de depozitare si privatizate bucata cu bucata, pentru a asigura o piata concurentiala, atat pentru producatorii, cat si pentru depozitarii de gaze", a declarat presedintele Rompetrol. Potrivit acestuia, procesul este necesar pentru a atrage cat mai multe investitii necesare sectorului de depozitare a gazelor. "Romania mai are resurse de gaze pentru maximum 10-12 ani. In aceste conditii, este necesara transformarea campurilor de gaze in depozite, ceea ce inseamna investitii imense", a spus Patriciu. El apreciaza ca Romania ar putea asigura o capacitate de depozitare de cel putin 20 de miliarde de metri cubi de gaze, care necesita investitii de 5-7 miliarde de euro.

"Sansa Romaniei de a ramane un pion important"

Patriciu considera ca asigurarea capacitatii de depozitare a gazelor reprezinta sansa Romaniei de a ramane un pion important pe piata regionala de profil. "Romania are cel mai mare interes sa isi asigure capacitati de depozitare, in conditiile in care conducta pe care o pregateste Gazprom, Blue Stream II, nu va trece prin Romania. Un depozit de gaze este un robinet, iar, in acest sector, cel care are robinetul castiga, nu cel care are zacamintele", a aratat Patriciu.
Acesta a subliniat ca Rompetrol nu urmareste achizitionarea unui astfel de depozit. "Noi avem deja o capacitate de depozitare, la amenajarea careia lucram in prezent", a spus Patriciu. Gazoductul Blue Stream II este continuarea catre vest a conductei Blue Stream, care uneste deja Rusia de Turcia, pe sub Marea Neagra. Blue Stream II ar conecta Turcia, Bulgaria, Serbia, Croatia si Ungaria.

Preturile la energie, mari comparativ cu vestul Europei

Presedintele Rompetrol a mai spus ca realizarea depozitelor de gaze este una dintre cele doua mari provocari, din punct de vedere energetic, careia Romania trebuie sa-i faca fata.
"O alta mare provocare este privatizarea integrala si rapida a producatorilor de energie, pentru a atrage investitii in capacitatile lor. Aceste investitii sunt imense si vor ajuta Romania sa preintampine o criza energetica in anii 2009-2011, cand termocentralele ar putea fi inchise din considerente ecologice", a precizat Patriciu. Acesta considera ca Romania se afla intr-un moment in care deciziile politice si economice vor decide viitorul energetic al tarii. "Industria consuma multa energie si este foarte important sa fie diminuate costurile de productie. In prezent, preturile energiei, cel putin pentru domeniul nostru, sunt foarte mari in comparatie cu concurentii nostri din vestul Europei. Costurile cu energia ale competitorilor nostri din Sicilia, Rotterdam sau Viena sunt in jur de 35 de dolari pe MWh. Noi platim 57 de dolari pe MWh. Nu este normal", a spus Patriciu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.