Sapte ani l-a monitorizat SRI pe Omar Hayssam si a strans probe cat pentru noua volume a cate 500 de file fiecare. Cu toate astea, Hayssam a orchestrat rapirea jurnalistilor din Irak, in cele mai mici detalii, planificand pana si banii pentru hrana
Sapte ani l-a monitorizat SRI pe Omar Hayssam si a strans probe cat pentru noua volume a cate 500 de file fiecare. Cu toate astea, Hayssam a orchestrat rapirea jurnalistilor din Irak, in cele mai mici detalii, planificand pana si banii pentru hrana zilnica a ostaticilor. Sirianul a avut probleme cu justitia inca din guvernarea trecuta, cand in baza probelor stranse de SRI, in noiembrie 2004, a ajuns pentru doua zile dupa gratii. A reusit sa iasa in mod misterios, iar toate probele incriminatorii au disparut fara urma. Dupa arestul din 2006, Hayssam a beneficiat din nou de „protectie suspecta“. Incercarile SRI de a-i instala in celula aparatura de interceptare au esuat in 24 de ore, sub pretextul unor infiltratii de apa. Nici plasarea unui coleg de celula, sub acoperire, nu a avut succes, pentru ca acesta a fost „capacitat“ rapid de un alt serviciu secret. Toate aceste aspecte au fost detaliate pe larg de catre fostul director al SRI, Radu Timofte, in fata parlamentarilor din Comisia speciala pentru anchetarea motivelor de suspendare a presedintelui. Tot aici, Timofte a povestit si despre contextu l in care seful statului, Traian Basescu, i-a convocat la Cotroceni pe cei trei sefi de servicii secrete, in iulie 2006, cerandu-le imperativ demisia.

Redam din stenograma „Comisiei Voiculescu“, pentru anchetarea motivelor privind suspendarea presedintelui.

Florin Iordache: Domnule Timofte, as vrea sa va adresez si eu trei intrebari. Daca presedintele Traian Basescu v-a solicitat demisia, daca aveti cunostinta de rezolutia pe care a pus-o pe demisia dvs. presedintele si motivatia presedintelui la demisia care v-a fost solicitata si in ce imprejurari v-a fost solicitata aceasta demisie?
Radu Timofte: Sunt onorat sa pot fi util activitatii comisiei si sper ca raspunsurile mele sa clarifice intr-o oarecare masura ceea ce dumneavoastra v-ati propus, adica aflarea adevarului in legatura cu ceea ce a constituit motivul intrunirii acestei comisii. Intrebarea nr. 1 care mi s-a pus este daca presedintele Traian Basescu mi-a solicitat demisia. Raspunsul este „Da“, presedintele Traian Basescu mi-a solicitat demisia, si daca imi permiteti foarte pe scurt as detalia.

Chemat urgent la Cotroceni ca sa-si dea demisia
Ma aflam la Sectia judeteana de informatii Cluj cu ocazia schimbarii conducerii acestei sectii judetene unde am fost sunat de catre presedintele Traian Basescu si am fost intrebat cand pot sa ajung la Bucuresti fiindca trebuie sa ma intalnesc cu domnia sa. I-am comunicat ca pana dupa-amiaza sunt in Bucuresti si pot sa ma prezint la dumnealui. Mi-a spus sa merg si cu responsabilii pe zona antitero si cu responsabilii pe zona, sa spunem, criminalitatii transfrontaliere. Ajuns in Bucuresti, am convocat la randul meu pe generalul Marin, care se ocupa de activitatea antiterorista, colonelul Coldea, prim-adjunct, care raspundea si de unitatea de criminalitate transfrontaliera si neproliferare, precum si pe colonelul Enescu, care se ocupa nemijlocit de conducerea unitatii de criminalitate transfrontaliera. In aceasta formula m-am deplasat la Cotroceni, cred ca in jurul orei 18.00, era pe data de 20 iulie. Acolo am realizat ca sunt convocate si cadre de conducere din alte servicii de informatii. Dupa ce discutia a avut loc in plenul respectiv, presedintele Traian Basescu a zis sa ramanem numai conducatorii serviciilor de informatii. Am ramas eu, Fulga, Virgil Ardelean, Sergiu Medar, Vasile Blaga si presedintele. Deci, eram sase persoane in total. In acest colectiv, presedintele Traian Basescu mi-a cerut mie, lui Fulga si lui Virgil Ardelean sa ne prezentam demisia datorita esecului inregistrat de servicii cu ocazia plecarii din tara a lui Omar Hayssam. Am fost singurul care am replicat in acest plen de care va spun, in sensul ca nu putem sa dam satisfactii unor borfasi, numindu-l aici pe Omar Hayssam, decapitand serviciile de informatii. Poate sunt alte motive si nu acesta pentru care noi trebuie sa plecam de la conducerea serviciului.

Presedintele a cerut demisia pe loc a sefilor serviciilor
A fost foarte scurt si transant presedintele Traian Basescu, a zis ca nu plecam la serviciu pana nu prezentam in scris demisia noastra catre domnia sa. Inca o data, demisia mea, a lui Fulga si a lui Virgil Ardelean. Am spus ca o sa trimit a doua zi demisia, Fulga m-a sustinut in acest demers si, intr-adevar, a doua zi, am trimis demisia presedintelui Traian Basescu. Nu invocam nici un motiv in acea demisie, decat ca solicit sa fiu eliberat din functie. Dupa aceea a fost reactia Parlamentului, fireasca, in conditiile in care acesta este organul care aproba astfel de demersuri si in acest fel cred ca am raspuns la prima intrebare. A doua intrebare se referea la rezolutia presedintelui pe demisie. Nu mi-o amintesc exact, cred ca suna la maniera: „De acord cu solicitarea demisiei“. Acest document, probabil, a fost inaintat Parlamentului ulterior. (...)

O demisie dupa multe laude
Motivatia presedintelui de a-mi da demisia v-am spus ca nu am inteles-o, nu o inteleg, cu atat mai mult cu cat cu o zi inainte nu se intamplase nimic, dimpotriva, au fost unele aprecieri la adresa activitatii Serviciului, pe alte domenii de activitate. Imprejurarea in care mi-a solicitat presedintele acest lucru, v-am raspuns la inceput, cu ocazia acelei intalniri de la Palatul Cotroceni. Daca doriti adaug la aceste raspunsuri si alte detalii, va rog sa-mi solicitati.

M-a surprins gestul presedintelui
In continuare, Timofte i-a raspuns senatorului PNL, Norica Nicolai ca la nici o intrevedere cu presedintele Traian Basescu nu i-a facut nici un fel de observatii cu privire la activitatea serviciului. „As putea sa spun, dimpotriva, a apreciat demersurile serviciului pe diverse domenii de activitate. De aceea, va spuneam, ca m-a surprins gestul pe care l-a facut in ziua respectiva, era cu atat mai neasteptat cu cat cu o zi inainte ne vazusem cu ocazia unei alte intalniri si cand nu mi-a spus absolut nimic, cred ca am discutat despre dosarele Securitatii cu o zi inainte si nu mi-a dat de inteles nimic in legatura cu acest demers pe care l-a avut in ziua de 20“. (...)

Tap ispasitorpentru fuga lui Hayssam
Serban Nicolae: Legat de momentul demisiei, inteleg ca aceasta solicitare a venit ca un fel de asumare a raspunderii pentru disparitia din tara a lui Omar Hayssam. Vreau sa va intreb daca seful statului a vorbit si de angajarea raspunderii altor persoane din cadrul SRI, cine raspundea direct de operatiunile legate de Omar Hayssam la nivelul Serviciului si daca s-au luat masuri de tragere la raspundere si a altor persoane din cadrul Serviciului ?
Radu Timofte: Presedintele Traian Basescu a fost informat in permanenta cu activitatea SRI referitoare la Omar Hayssam. Cunostea faptul ca in noiembrie 2004, in guvernarea anterioara, urmare a unei descinderi a Parchetului care, la randul sau, fusese informat de catre SRI, au fost gasite la diverse domicilii ale lui Hayssam mai multe documente, stampile, facturi, falsuri si multe, multe altele, Omar Hayssam fiind retinut la vremea respectiva, noiembrie 2004. Ca dupa doua zile sa fie eliberat, Omar Hayssam, si sa dispara toate acele lucruri care au fost gasite la perchezitia de atunci. Deci, de la acel moment si pana la momentul disparitiei lui Hayssam, care s-a dorit a se constitui motivul demisiei sefilor Serviciilor de Informatii, SRI a avut atributii limitate in legatura cu urmarirea lui Omar Hayssam.

In 2004, Hayssam a fost eliberat, suspect, dupa doua zile
Monitorizarea lui Omar Hayssam a continuat in cadrul SRI si dupa acea perchezitie din 2004, pana la data la care a fost informat Parchetul in legatura cu alte aspecte ce-l vizau pe Hayssam. Nu stiu daca aceste aspecte sunt in continuare in atentia SRI, dar cu certitudine va pot spune ca monitorizarea a avut loc pana ce acesta a fost incarcerat. Toate activitatile ulterioare au fost puse la dispozitia Parchetului General sau a procurorului care instrumenta cazul respectiv. Din SRI - si va spuneam ca la intalnirea preliminara solicitarii demisiei de catre presedinte - a participat gen. Marin, col. Coldea si col. Enescu.
De ce gen. Marin care raspundea de terorism? Fiindca intre timp Parchetul instrumentase in cazul Omar Hayssam si activitati pe linie de terorism. SRI nu l-a supravegheat niciodata pentru activitati de terorism pe Omar Hayssam. De ce col. Coldea? Fiindca el coordona activitatea unitatii care s-a ocupat de Hayssam, pana la incarcerarea acestuia. De ce col. Enescu? Este cel care raspundea nemijlocit, fiind conducatorul unitatii, de activitatea de supraveghere a lui Omar Hayssam. Cine raspunde direct in astfel de situatii? Mi-e greu sa va raspund ca din cadrul SRI ar tebui sa raspunda cineva direct referitor la disparitia lui Omar Hayssam. Daca eu la randul meu am luat masuri cu altii? Pana la data la care am parasit Serviciul, nu am cunostinta ca altcineva din SRI sa se faca vinovat decat prin recul, eu fiind cel sanctionat pentru astfel de situatii. Am considerat ca nu este normal la randul meu sa-i sanctionez pe altii, desi vina, daca ar fi fost o vina, nu trebuia sa-mi apartina doar mie.

Sirianul a organizat rapirea chiarsub ochii serviciilor
Intrebat de senatorul Dorul Ioan Taracila despre oportunitatea celulei de ciza facuta la nivelul presedintei si daca aceasta si-a atins obiectivele, Timofte a declarat: „Noi credem ca da. Recuperarea ziaristilor nu a fost foarte la indemana sa se efectueze, au fost sacrificii mari. Desi organizata de Omar Hayssam, pana la cele mai mici detalii, inclusiv cu plata hranei ziaristilor pe timpul detentiei, pana cand el urma sa-i recupereze si pana la aducerea lor in tara, dupa 2-3 zile, totul a fost organizat minutios fara ca un serviciu sa cunoasca acest lucru cu toate monitorizarile care erau asupra lui.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.