Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu mai face astazi o incercare in vederea restructurarii guvernului. Surse oficiale ne-au declarat ca cei doi consilieri straini ai premierului i-au recomandat acestuia sa nu renunte la PD, in vederea formarii un
Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu mai face astazi o incercare in vederea restructurarii guvernului. Surse oficiale ne-au declarat ca cei doi consilieri straini ai premierului i-au recomandat acestuia sa nu renunte la PD, in vederea formarii unui nou guvern

Ieri, atåt liderii PSD, cåt si cei ai PNL si PD au avut declaratii care denota o anumita circumspectie cu privire la viitoarea formula guvernamentala. Astfel, social-democratii si-au nuantat pozitia, afirmånd ca este necesara o restructurare a guvernului, dar asta nu inseamna neaparat ca PD trebuie sa dispara din noua formula executiva

Mai mult decåt atåt, presedintele PC Dan Voiculescu a precizat ca liderul PNL i-a propus sa intre la guvernare intr-un Executiv restructurat. Liderul conservator a mentionat ca a refuzat oferta liberala si a spus ca nu este dispus la nici un fel de negociere in acest sens

Cert este un lucru: liderii partidelor parlamentare asteapta ultimele mutari pe scena politica pentru a lua o decizie favorabila fiecaruia in parte.

Primul-ministru Tariceanu mai face astazi o incercare in vede rea restructurarii guvernului. Surse oficiale ne-au declarat ca cei doi consilieri straini ai premierului i-au recomandat acestuia sa nu renunte la PD in vederea formarii unui nou guvern.

Ieri, liderii PSD, PNL si PD au avut declaratii care denota o anumite circumspectie cu privire la viitoarea formula guvernamentala. Cele trei partide asteapta ultimele mutarii pe scena politica pentru a lua o decizie.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, ieri, ca formatiunea sa va avea in vedere criterii precum profesionalismul, eficienta, flexibilitatea la acordarea sprijinului in Parlament pentru Guvernul restructurat, insa nu a reluat ideea ca PD sa nu mai fie in viitorul Cabinet.

El a precizat ca prioritatea consta in prezentarea de catre premierul Tariceanu a unui guvern restructurat, dupa care PSD va analiza daca va da sau nu un vot de incredere in Parlament acestui guvern. „Reiteram mesajul nostru in ce priveste constructia guvernamentala ce se prefigureaza: PSD nu intra in nici o formula de guvern, in perioada ramasa pana la alegerile parlamentare din 2008, alaturi de un partid din Alianta D.A.“, a subliniat Diaconescu. El a aratat ca PSD nu va face intelegeri politice pentru a sprijini de plano noul guvern, votul pe care il va da in Parlament fiind unul care sa ajute Romania sa iasa din criza. Diaconescu a spus ca depunerea motiunii de cenzura ramane in discutie daca premierul nu se va prezenta in fata Parlamentului cu un guvern restructurat si a aratat ca PSD nu va conditiona votul din Parlament pentru noul guvern de votul PNL in favoarea suspendarii presedintelui Traian Basescu.
Diaconescu a mai spus ca PSD nu a fost consultat nici de premierul Tariceanu, nici de PNL, nici de PD si a aratat ca social-democratii nu au fost invitati la guvernare de nici unul dintre aceste partide.

Marko vrea mai multe portofolii
Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la randul lui, ca UDMR este interesata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si sustine pastrarea functiei de vicepremier. Marko a spus ca el ar fi preferat pastrarea formulei actuale de guvernare, dar ca sunt doua impedimente: conflictul dintre PNL si PD „ce nu poate fi stins“ si faptul ca PNL, PD si UDMR nu au majoritate in Parlament. „Constat ca trebuie sa schimbam ceva“, a spus presedintele UDMR, precizand ca schimbarea formulei de guvernare nu se leaga de restructurare. Marko Bela a aratat ca despre restructurarea Guvernului se discuta de mai multa vreme, acest proces fiind legat de reducerea numarului de membri ai Guvernului si de desfiintarea posturilor de ministri delegati.

Boc trimite Alianta la tribunal
Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, la randul sau, ca pentru ruperea Aliantei D.A. PNL-PD este nevoie de o hotarare judecatoreasca de la Tribunalul Bucuresti, informeaza Newsin. „Din punctul nostru de vedere, pozitia este foarte clara si explicita: nu jucam la doua capete si cu PSD-ul, si cu PNL-ul. Ori cu PNL-ul in Alianta, ori in Opozitie si niciodata nu vom fraterniza cu fostii nostri adversari politici, cu PSD-ul, pentru ca dorim sa ne respectam votul pe care romanii l-au dat Aliantei, in speta PD-ului“, a mai declarat Emil Boc, care promite ca se „pricepe“ si in Opozitie.

De asemenea, vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca liberalii nu au discutat, oficial, despre eliminarea PD de la guvernare sau despre cooptarea altor formatiuni politice precum PC, in viitorul Cabinet restructurat.

Dizolvarea Parlamentului
Deputatul PRM Lucian Bolcas a avansat ipoteza ca discutiile legate de restructurarea Guvernului prin eliminarea ministrilor PD ar putea fi motivata de dorinta ca actualul Parlament sa fie dizolvat inainte de a vota propunerea de suspendare a presedintelui. Bolcas a declarat ca, in perspectiva, este „interesant de urmarit“ daca actuala criza politica nu va determina intreruperea procedurilor legate de suspendarea si demitererea presedintelui. Constitutia prevede ca presedintele poate dizolva Parlamentul daca acesta nu acorda votul de incredere pentru doua formule guvernamentale succesive. In consecinta, Bolcas a spus ca procedura legata de suspendarea din functie a presedintelui trebuie finalizata inaintea depunerii unei eventuale motiuni de cenzura.

Voiculescu a refuzat propunerea premierului de a intra la guvernare

Premierul Tariceanu le-ar fi propus conservatorilor sa mai intre o data la guvernare, insa a fost tratat cu refuz. Cel putin asa sustine Dan Voiculescu, liderul PC, care a tinut sa precizeze ca partidul sau nu e dispus sa faca nici un fel de negocieri ca sa intre in guvernul restructurat al lui Tariceanu. Conservatorii sunt insa dispusi sa voteze in Parlament o noua echipa guvernamentala formata din PNL si UDMR.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.