Increderea in temperarea inflatiei, teama de capitalurile speculative si dorinta de a nu obtine o apreciere brutala a leului au determinat banca centrala sa reduca rata dobanzii-cheie cu 0,50%, dar sa mentina, totusi, un nivel ridicat al rezervelor m
Increderea in temperarea inflatiei, teama de capitalurile speculative si dorinta de a nu obtine o apreciere brutala a leului au determinat banca centrala sa reduca rata dobanzii-cheie cu 0,50%, dar sa mentina, totusi, un nivel ridicat al rezervelor minime obligatorii, au precizat analistii.
Astfel, economistul-sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, considera decizia BNR ca fiind surprinzatoare, atat in ce priveste scaderea in sine, dat fiind ca piata se astepta la mentinerea dobanzii, cat si a variatiei importante, de la 8,00% la 7,50% pe an. "De asemenea, e surprinzator ca nu au redus rata rezervelor minime obligatorii la lei, cu toate ca piata a dat dovada de lipsa de lichiditate in ultima vreme, iar scaderea ratei dobanzii de politica monetara a devenit irelevanta in aprecierea recenta a leului", a spus Craciun. El a mai precizat ca am putea asista la o depreciere a leului, dar nesemnificativa "deoarece investitorii vor fi in continuare interesati sa vanda euro, ceea ce ar pune capac cresterii euro".
Nici vicepresedintele Chartered Financial Analyst, Dragos Cabat, nu se astepta ca BNR sa reduca dobanda-cheie, ci mai degraba sa o pastreze. "Cred ca explicatia deciziei consta in increderea bancii centrale in procesul de dezinflatie. O alta explicatie ar putea fi teama BNR de capitalurile speculative atrase de dobanzile mari", a spus Cabat, pentru NewsIn. "Ca efect, cred ca reducerea dobanzii-cheie a BNR va duce atat la scaderea dobanzilor active, cat si a celor practicate de bancile comerciale la creditare si la depozitele in lei", a mai spus Cabat.
Decizia Bancii Nationale a Romaniei se motiveaza mai degraba prin evolutia cursului de schimb decat prin presiunile inflationiste reduse, a declarat directorul diviziei Research al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.
Dumitru se arata surprins de decizia bancii centrale deoarece crede ca presiunile inflationiste raman in continuare, desi sunt in prezent ceva mai mici. "Nu cred ca BNR ar trebui sa reactioneze atat de tare la evolutia cursului de schimb, pentru ca prin scaderea dobanzii nu cred ca stopeaza aprecierea leului", a declarat el.
Doar economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu, a anticipat miscarea bancii centrale. "Decizia BNR nu este o surpriza. Eu estimez ca in urmatoarele trei luni banca centrala va scadea dobanda de politica monetara la 7% pe an, cel mai probabil in sedinta din iunie. Cred ca de data asta era o decizie asteptata si de investitorii straini", a declarat Citu."Faptul ca nu a redus si rezervele minime obligatorii arata ca BNR nu vrea sa dea un semnal de relaxare a politicii monetare. BNR vrea sa uneasca cele doua dobanzi, cea efectiva si cea de politica monetara", a mai spus Citu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.