Cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat, la sfarsitul lunii februarie, active nete de 8,35 mld. lei, in crestere cu 7,8% fata de nivelul inregistrat la inceputul anului. Pe prima pozitie in ceea ce priveste nivelul activelor in l

Cele cinci societati de investitii financiare au inregistrat, la sfarsitul lunii februarie, active nete de 8,35 mld. lei, in crestere cu 7,8% fata de nivelul inregistrat la inceputul anului. Pe prima pozitie in ceea ce priveste nivelul activelor in luna februarie s-a plasat SIF Oltenia, cu active de 2,15 mld. lei, urmata de SIF Transilvania cu 1,71 miliarde lei, SIF Banat-Crisana cu 1,57 miliarde lei, SIF Moldova cu active de 1,46 mld. lei si SIF Muntenia cu un nivel al activelor de 1,44 mld. lei, conform datelor transmise de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv.

Profitul a ajuns la 59,32 milioane de lei

Profitul SIF a ajuns in luna februarie la 59,32 mil. lei, in scadere cu 47% fata de aceeasi luna a anului trecut, cand profitul SIF totaliza peste 112 mil. lei. Pe primul loc, cu cel mai mare profit, se plaseaza SIF Transilvania, cu un rezultat de 24,97 mil. lei, urmata de SIF Oltenia cu un castig de 22,69 mil. lei. Profitul SIF Muntenia a ajuns la 7,84 milioane de lei, in timp ce SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au inregistrat castiguri de 2,43 milioane lei si, respectiv, 1,38 milioane lei. Evolutia negativa a pietelor internationale din luna februarie a influentat si titlurile SIF, astfel ca nivelul de capitalizare realizat in ansamblu de cele cinci SIF a fost cu 6,8% mai mic decat cel realizat in luna anterioara. Capitalizarea cumulata pentru cele cinci SIF a fost, la finele lunii februarie, de 2,4 mld. euro. In luna februarie, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate pe Bursa, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 9,49%, respectiv 8,17% din capitalul lor social, in cuantumul a 11.958 tranzactii realizate pe SIF Moldova si 12.692 tranzactii pe SIF Oltenia. Din acest punct de vedere, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna februarie 8.422 tranzactii ce au insumat 3,41% din capitalul social.
Actiunile cotate din portofoliul SIF au suferit o depreciere cu 13% fata de luna anterioara, ajungand la finele lunii la o valoare de 5,4 mld. lei fata de 6,2 mld. lei cat era la finele lunii anterioare. Aceasta depreciere se datoreaza in principal SIF Banat-Crisana, care si-a redus de la aproape 1,1 mld. lei la zero expunerea pe actiuni cotate la capitolul investitii financiare pe termen scurt.
In cursul lunii raportate, intre investitiile SIF in industria fondurilor de investitii, SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare detinere dintre cele cinci SIF, si anume titluri de participare de peste 11 milioane de lei din totalul de 19,5 mil. lei pe ansamblul SIF.
Detinerile de titluri de stat si de certificate de depozit s-au pastrat la nivelul zero in februarie. Volumul plasamentelor in depozite bancare pe ansamblul SIF s-a pastrat la sfarsitul lunii analizate la peste 286 milioane lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.