Recent Romania a primit noi avertismente din partea Fondului Monetar International. Potrivit Raportului intocmit de institutia financiara internationala, adancirea deficitului de cont curent, cresterea preturilor de consum peste limita BNR si intarzi
Recent Romania a primit noi avertismente din partea Fondului Monetar International. Potrivit Raportului intocmit de institutia financiara internationala, adancirea deficitului de cont curent, cresterea preturilor de consum peste limita BNR si intarzierea consolidarii politicilor macroeconomice ar putea determina investitorii sa-si retraga capitalurile din Romania, ceea ce ar pune presiuni pe cursul de schimb. Astfel, institutia atrage atentia ca dezvoltarea economica a Romaniei a fost ajutata anul trecut de o serie de factori care nu se vor repeta, neaparat, si in acest an. Din acest motiv, Romania trebuie sa ia masurile necesare pentru a putea recupera decalajele fata de Uniunea Europeana. Totodata, misiunea Fondului a mai subliniat necesitatea maririi cotei unice de impozitare la un nivel similar din Uniunea Europeana. Despre aceste subiecte am stat de vorba cu domnul Bogdan Baltazar, consultant financiar al BBP.
"Avertizarea este corecta, dar sunt convins ca deficitul nu va depasi 3 procente in ciuda tensiunilor existente la nivelul bugetului. In cazul cotei unice este nevoie de o analiza extinsa. Cota de 16 la suta este foarte mica dar eu consider ca in conditiile economice actuale ea nu poate fi majorata la mai mult de 19 la suta deoarece riscam dezechilibre majore, mai ales, la nivelul investitiilor straine. Avantajul unei forte de munca relativ ieftina ar fi anulat de fiscalitate. Riscul enuntat de FMI, precum ca investitorii s-ar putea sa-si retraga capitalurile din Romania este putin fortat. Este putin probabil ca Romania sa intre intr-o criza de o asemenea amploare care sa genereze o retragere a investitorilor din piata. Ramanem cu un grad ridicat de atractivitate dovada ca deficitul de cont curent, cam mare este adevarat, are o finantare autonoma. Nivelul de indatorare externa este extrem de scazut. Un alt exemplu este aprecierea monedei nationale care s-a produs datorita fluxurilor financiare. Investitorii au pompat bani pe aceasta piata. Pe termen mediu, aceste conditii nu vor cunoaste salturi spectaculoase, leul se va mentine pe un trend ascendent, iar dobanzile se vor mentine atractive. Deci, cred ca s-a exagerat pe aceasta tema" - declara Bogdan Baltazar.
L-am intrebat pe domnul Baltazar, in opinia sa, care ar fi domeniile cele mai profitabile pentru investitii. "Este destul de dificil de a face aprecieri in acest sens. Si in viitor zona imobiliara se va mentine atractiva in special cea a imobiliarului rural. Romania are o zestre de 10 milioane de hectare de teren arabil calitativ, pretabil productiei, si care poate oferi o acoperire a cererii pentru o piata de 80 de milioane de consumatori. In foarte scurt timp vor sosi investitori straini care sa achizitioneze suprafete mari pentru a exploata factorul calitativ. Este o investitie deosebit de profitabila. Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cresterea volumului de marfa transportata precum si relocarea unitatilor de productie, in special de componente auto, deschid aria de investitii. Mentionez aici investitiile care pot fi facute in spatii de depozitare, la mare cautare acum, dar si la startarea unei afaceri pentru a intra in lantul de subfurnizori ai marilor producatori internationali" - a mai precizat Bogdan Baltazar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.