Comisarul-sef Gabriel Mitroiu, responsabil cu solutionarea solicitarilor presei, in conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, a refuzat sa ne prezinte motivele profesionale care au dus la demisia procur

Comisarul-sef Gabriel Mitroiu, responsabil cu solutionarea solicitarilor presei, in conformitate cu prevederile Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, a refuzat sa ne prezinte motivele profesionale care au dus la demisia procurorului Sintion din functia de sef al DGA, cuprinse in consistentul raport pe care acesta l-a depus la Secretariatul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.
"Va aducem la cunostinta faptul ca, in acest moment, nu va putem pune la dispozitie informatiile cuprinse in documentul la care faceti referire", noteaza responsabilul in raspunsul remis redactiei noastre. Atat. Comisarul-sef nu s-a ostenit sa dea niciun fel de explicatie, desi, odata ce este desemnat sa solutioneze astfel de cereri, ar fi trebuit sa stie ca Legea 544 prevede un termen de 10 zile, timp in care poate cere un ragaz de pana la 30 de zile pentru verificari.
Tot Legea 544 prevede ca semnatarul solicitarii poate da in judecata institutia care n-a raspuns in conformitate cu prevederile acestei legi, instanta putand "obliga institutia publica sa furnizeze informatiile de interes public solicitate si sa plateasca daune morale si/sau patrimoniale"...

Blaga ar fi cerut stoparea anchetei asupra lui Silion

Refuzul MAI de a ne informa ar putea fi justificat de acuzatiile pe care procurorul Marian Sintion le-a adus mai multor membri ai Comitetului Strategic care l-au audiat, inclusiv ministrului Vasile Blaga.
Sustinand ca a fost supus frecvent presiunilor si amenintarilor pentru ca a indraznit sa ancheteze persoane aflate la conducerea MAI, Sintion a declarat ca insusi ministrul i-a telefonat pentru a-i cere sa opreasca ancheta asupra generalului Costica Silion, seful Jandarmeriei Romane.
Mi-a spus: "Lasa-l in pace. Sa te duci dracului, ca nu a inceput lumea asta cu tine", a declarat ferm Sintion.

Anghel Andreescu ar fi amenintat cu Procuratura Militara

Secretari de stat si chestori din conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, unii dintre ei membri ai Comitetului Strategic care l-a audiat ieri pe Marian Sintion, au fost si inca sunt anchetati de Directia Generala Anticoruptie, a declarat ieri fostul sef al DGA.
"Au fost si sunt investigate si persoane aflate la comanda MAI. Sunt investigate de DGA si unele persoane prezente in sala", a spus, citat de Mediafax, Marian Sintion.
La prezidiu se aflau secretarii de stat din MAI Victor Paul Dobre, Mircea Toader si Anghel Andreescu, in sala fiind prezenti chestorii Constantin Manoloiu, Pavel Abraham, Virgil Ardelean si Gabriel Nita.
Afirmatiile lui Sintion au fost sustinute si de fostul sau adjunct, Gheorghe Manea, care si-a prezentat demisia in timpul sedintei Comitetului Strategic al DGA. Intrebat de secretarul de stat Anghel Andreescu din partea cui au fost facute aceste presiuni, Manea a raspuns: "Inclusiv din partea dumneavoastra".

Suspectii din varful ministerului

Marian Sintion a demisionat la 6 martie de la conducerea DGA prezentand, intr-un raport depus doua zile mai tarziu la Secretariatul ministrului Vasile Blaga, toate motivele profesionale care l-au determinat sa recurga la acest gest. In afara chestorului Dumitrescu Doru, a comisarului-sef Tutanescu Nicolae si a comisarului-sef Sandu Nicolae, ultimii doi mentionati de presa ca sunt suspectati ca au incalcat prevederile legale cu privire la achizitionarea locuintelor de serviciu, surse confidentiale ne-au informat ca posibil anchetati de DGA sunt seful Politiei Romane, Valentin Fatuloiu, seful Jandarmeriei Romane, generalul Costica Silion, secretarii de stat in MAI chestor general Anghel Andreescu si chestor general Nicolae Berechet.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.