Aderarea Romaniei la UE inseamna un pas important in diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile autohtone in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, fata de 2006, a declarat, ieri, pentru NewsIn, min

Aderarea Romaniei la UE inseamna un pas important in diminuarea deficitului comercial al tarii noastre in relatia cu China, astfel ca exporturile autohtone in tara asiatica vor creste cu 30% in 2007, fata de 2006, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler.
"Recordul deficitului comercial al Romaniei in relatia cu China inregistrat anul trecut a fost cauzat, in principal, de faptul ca tara noastra se afla in prag de aderare, avand o piata in plina dezvoltare, cu o capacitate din ce in ce mai mare de preluare a produselor chinezesti. Dupa 1 ianuarie 2007, relatia comerciala dintre cele doua tari se va baza pe reglementarile comerciale dintre China si Uniunea Europeana, astfel ca patrunderea pe piata interna a produselor chinezesti se va face in conditii identice cu cele aplicate in toate tarile europene", a afirmat Winkler.
Acesta a explicat ca relatiile comerciale cu China reprezinta o problema la nivel mondial. "Economia chineza are specificitati care conduc la o competitivitate superioara a acestor produse pe pietele internationale. Este o economie socialista de piata, cu distorsiuni puternice cauzate de un sistem diferit de subventionare, care determina o competitivitate crescuta a produselor chinezesti", a aratat ministrul.
Cheia competitivitatii produselor chinezesti sunt costurile reduse ale fortei de munca, precum si pretul mic al utilitatilor, subventionarea pretului energiei, lipsa reglementarilor din domeniul protectiei mediului si caracterul slab dezvoltat al sistemului de protectie sociala.

Schimburi comerciale de 2,4 mld. dolari

Ministrul a subliniat, ieri, faptul ca autoritatile chineze fac eforturi insemnate pentru a-si alinia economia la standardele globale. "In acest sens, decizia politica este foarte importanta, fiind totusi vorba de un stat centralizat. Astfel, Guvernul chinez urmareste incheierea unor acorduri comerciale care sa permita existenta unui comert echilibrat cu partenerii globali", a punctat ministrul delegat pentru Comert.
Winkler a aratat ca, in acest sens, China se afla in proces de adoptare a unui sistem de cote bazat pe autolimitarea statului asiatic in relatia cu Uniunea Europeana. "La 1 ianuarie 2007, a intrat in vigoare noul acord de cooperare economica intre Romania si China, in baza caruia a fost infiintata o comisie mixta interguvernamentala, care va asigura organizarea reciproca de misiuni economice, participarea la targuri, expozitii si forumuri economice, cu scopul imbunatatirii relatiei comerciale intre cele doua state. Astfel, estimez o crestere a exporturilor romanesti in China cu 25-30% in 2007, fata de anul precedent", a mai spus Winkler. Potrivit acestuia, un alt acord, incheiat anul trecut, prevede cooperarea dintre vamile din aceste tari in vederea eliminarii contrabandei si a subevaluarii produselor, precum si cooperarea la nivelul altor institutii, cum ar fi Autoritatea pentru Protectia Consumatorului si institutia echivalenta din China, pentru combaterea contrafacerii.
Ministrul delegat pentru Comert a mai precizat ca Romania importa din China produse textile, incaltaminte, electronice si electrocasnice si produse IT. De asemenea, tara noastra exporta, in principal, in statul asiatic echipamente si utilaje tehnologice si industriale.
Valoarea schimburilor comerciale dintre Romania si China a fost de 2,4 miliarde de dolari in 2006, din care importurile reprezinta 2,18 miliarde de dolari, iar exporturile - 217 milioane de dolari, rezultand un deficit de 1,96 de miliarde de dolari. Deficitul comercial cu China are cea mai mare valoare dupa cel in relatia cu Rusia, estimat la 3,5 miliarde de dolari. Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca doreste sa discute depre anumite probleme interne care afecteaza respectarea angajamentelor asumate de Romania fata de UE, referindu-se la balanta comerciala dintre Romania si China. (NewsIn)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.