De ceva timp am devenit europeni cu acte in regula. Aducem ceva nou, original, specific romanesc, in aceasta mare familie europeana. De exemplu, comunitatile numeroase de la marginea marilor sau a micilor orase. „Scormonitorii” fiinte de
De ceva timp am devenit europeni cu acte in regula. Aducem ceva nou, original, specific romanesc, in aceasta mare familie europeana. De exemplu, comunitatile numeroase de la marginea marilor sau a micilor orase. „Scormonitorii” fiinte de origine umana, care traiesc in si din gropile de gunoi. Ei de fapt nu exista. Nu au buletine de identitate, nu sunt inregistrati in acte civile, nu au domiciliu, teoretic sunt inexistenti.

In judetele Harghita si Covasna sunt zeci si sute de scormonitori. Groapa de gunoi este singura sursa de existenta pentru ei. Aici locuiesc sau aici se aduna zilnic pentru a scormoni prin resturile orasenilor, dupa plastic si doze de aluminiu. Majoritatea sunt tineri sau oameni in putere care fie au fost disponibilizati, fie nu-si pot gasi un loc de munca.

La marginea orasului Miercurea Ciuc, cum mergi spre Ghimes, s-ar parea ca te indrepti spre peisaje frumoase, dealuri inpadurite. Dar, uitån-du-te spre dreapta, zaresti miscare: roiurile de ciori. Deasupra mormanelor uriase de gunoi. De departe, oamenii nu se disting. De parca ar face parte din... gunoi. Ceea ce, intr-un fel, se dovedeste a fi adevarat. In rapa adanca, zarea este ocupata de movila imensa de gunoaie fumegande. Mai incolo, in spatele adapostului pentru cainii vagabonzi, se itesc cateva adaposturi, cocioabe mizerabile. Aici locuiesc cei pe care ii gasesti la „munca”, printre mormane. Este lumea necunoscuta a scormonitorilor. A celor peste treizeci de oameni, care traiesc din gunoi, de fapt in gunoi.

La munca in groapa de gunoi
Copiii acestor familii nu frecventeaza scoala. N-au cum sa ajunga pana acolo, departe. N-ar avea nici ce imbraca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.