Banca rusa de stat VTB are in vedere majorarea participatiei la EADS, in situatia in care oferta privind cooperarea tehnologica cu grupul european de aeronautica si aparare este respinsa, a declarat, pentru Reuters, o sursa de la Kremlin, preluata de
Banca rusa de stat VTB are in vedere majorarea participatiei la EADS, in situatia in care oferta privind cooperarea tehnologica cu grupul european de aeronautica si aparare este respinsa, a declarat, pentru Reuters, o sursa de la Kremlin, preluata de Mediafax. In 2006, banca rusa a preluat 5% din actiunile EADS, ceea ce a determinat ingrijorare la Paris si Berlin. Aceasta achizitie a titlurilor EADS nu este o etapa in vederea lansarii unei preluari ostile a grupului european, a declarat, miercuri, presedintele rus Vladimir Putin, dupa o intrunire cu ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, si ministrul Apararii, Michele Alliot-Marie. "Dupa cum a declarat presedintele, Rusia este interesata de stabilirea unei cooperari tehnologice cu EADS, dar, in cazul in care acest plan nu functioneaza, VTB se va concentra asupra participatiei detinute si poate lua in calcul cumpararea de actiuni, in functie de disponibilitatea acestora pe piata", a declarat sursa. Autoritatile ruse intentioneaza sa modernizeze sectorul aerospatial, avand in vedere dificultatile consemnate in urma destramarii Uniunii Sovietice.
EADS este controlat, in proportie de 15%, de grupul de presa Lagardere, iar Guvernul francez detine 7,5% din actiunile grupului. Al cincilea mare constructor auto mondial, DaimlerChrysler, a anuntat, luna aceasta, ca a vandut 7,5% din actiunile EADS unui consortiu format printr-un parteneriat public-privat, astfel ca participatia grupului auto s-a redus la 15%. Cu toate acestea, DaimlerChrysler detine in continuare drepturile de vot aferente intregii participatii. Spania controleaza 5,4% din actiunile grupului european, iar Qatar Investment Authority a anuntat ca poarta discutii privind preluarea de actiuni la companie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.