Dupa ce piata a fost agitata in cursul sedintei de miercuri ca urmare a anuntului SIF Transilvania de majorare a capitalului social prin acordarea de o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta, in sedinta de ieri investitorii au stat din nou in a

Dupa ce piata a fost agitata in cursul sedintei de miercuri ca urmare a anuntului SIF Transilvania de majorare a capitalului social prin acordarea de o actiune gratuita la fiecare actiune detinuta, in sedinta de ieri investitorii au stat din nou in asteptare. De data aceasta asteapta convocatoarele la celelalte trei SIF, care ar putea revigora cotatiile societatilor. "In acest moment piata se consolideaza. Au venit si rezultatele financiare care in cea mai mare parte au fost pozitive, dar acum doar convocatoarele mai pot schimba piata. Investitorii asteapta in special convocatoarele la SIF si la Banca Transilvania, care de obicei dau actiuni gratuite", a precizat Alin Brendea, presedintele Prime Transaction. Valoarea tranzactiilor cu titlurile financiare a ajuns la 22 milioane lei si a reprezentat 52% din rulajul total al pietei. La nivelul intregii piete, rulajele de ieri au ajuns la 41,84 milioane de lei, scaderea fata de sedinta anterioara fiind cauzata in special din cauza incertitudinii cu privire la convocatoarele pentru adunarile generale la SIF.

SIF nu mai evolueaza la unison

Cotatiile celor cinci societati de investitii financiare nu mai merg in aceeasi directie, preturile actiunilor incepand sa se diferentieze. In sedinta de ieri doua societati au inchis sedinta in scadere, doua in crestere, in timp ce una a inchis sedinta fara variatii. "La SIF exista precedentul de anul trecut cand SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania au incercat sa majoreze capitalul dar nu au reusit din lipsa de cvorum. Multi investitori se asteapta ca si anul acesta sa se intample la fel", a mai spus Brendea. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF, a inchis sedinta de ieri la 63.103,37 puncte, in acelasi nivel din sedinta anterioara, dupa ce pe parcursul sedintei indicele se plasa in usoara scadere.
Toate societatile de investitii financiare s-au plasat in topul rulajelor, insa niciuna nu a inregistrat tranzactii de peste 10 milioane de lei. Cel mai activ titlu a fost SIF Transilvania, care, pe fondul unor tranzactii in valoare de 6,85 milioane de lei, a inregistrat o scadere de 0,31%. Aceasta este urmata de titlurile SIF Moldova care au avut o crestere de 0,33%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 6,59 milioane de lei. SIF Oltenia s-a depreciat cu 0,9%, in timp ce SIF Banat-Crisana s-a depreciat cu 0,9%. Actiunile SIF Transilvania, SIF Oltenia si SIF Moldova au facut obiectul unor tranzactii pe piata Deal de 9,3 milioane de lei in prima parte a sedintei bursiere, transferurile fiind realizate la cotatii cu circa 2% peste pretul din piata principala.

Rompetrol creste, Petrom scade

Evolutii opuse s-au intalnit si in sectorul petrolier, astfel ca in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au apreciat cu 2,97%, cotatia Petrom a ajuns la 0,595 lei, in scadere cu 1,65%. Rulajele cu titlurile celor doua companii petroliere au fost reduse, fiind efectuate tranzactii totale in valoare de 1,76 milioane de lei. "Piata va evolua in continuare pe aceasta linie pana la aparitia unor stiri importante pentru investitori", a spus Brendea. Indicele BET-C a ajuns ieri la 5.669,76 puncte, in scadere cu 0,05%, in timp ce indicele BET, care reflecta evolutia celor mai lichide zece companii listate la bursa, a ajuns la 8.848,50 puncte, in crestere cu 0,3% fata de inchiderea de miercuri. In sectorul bancar titlurile BRD au avut ieri un avans de 0,44% de la 22,50 lei, pana la 22,60 lei, pe fondul unor tranzactii in valoare de 1,57 milioane lei. Titlurile Bancii Transilvania au fost oprite de la tranzactionare in sedinta de joi din cauza desfasurarii adunarii generale pentru alegerea noului auditor al bancii. Actiunile Transelectrica s-au depreciat cu 0,63%, pe fondul unor rulaje mici, de 954.253 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.