O rezolutie prezidentiala pusa pe un document ce-l favorizeaza pe magnatul ialomitean Dumitru Bucsaru relanseaza razboiul biletelor dintre Palate. Cunoscut ca unul dintre favorizatii PSD-ului la contractele oneroase cu statul, Bucsaru l-a convins pe
O rezolutie prezidentiala pusa pe un document ce-l favorizeaza pe magnatul ialomitean Dumitru Bucsaru relanseaza razboiul biletelor dintre Palate. Cunoscut ca unul dintre favorizatii PSD-ului la contractele oneroase cu statul, Bucsaru l-a convins pe Traian Basescu, in aprilie 2005, sa-i ceara ministrului de atunci al transporturilor, Gheorghe Dobre, sa rezolve legal cererea magnatului de a i se achita o datorie de 110 miliarde de lei vechi, pe care CFR o avea la una dintre firmele sale

Beneficiarul rezolutiei prezidentiale, Dumitru Bucsaru, si-a stråns averea prin tot soiul de afaceri frauduloase cu statul in care acesta din urma a iesit intotdeauna in paguba. Client al inchisorii inainte de 1990 Bucsaru si-a continuat vechile metehne. El a infiintat o retea de firme prin care a rostogolit fonduri publice si cu care a participat, in tandem, la licitatii organizate de importante institutii ale statului. Arestat pentru ca umfla devizele inainte de '89, dupa '90 el a beneficiat de sprijin politic pentru aceeasi manevra, dar la nivel de milioane de euro

Astazi, desi PSD-ul nu se mai afla la guvernare, Bucsaru benefici aza in continuare de sprijinul unor persoane din acelasi partid, ce detin functii publice. Anul trecut, Bucsaru a participat la o licitatie cu o firma radiata inca din 2005, cåstigånd parteneriatul public-privat pentru modernizarea Pietei Aghires, din sectorul primarului Neculai Ontanu. Ca si cum nu ar fi fost de-ajuns, desi firma castigatoare a licitatiei ii apartine lui Dumitru Bucsaru, contractul va fi derulat de o alta societate, apartinand fiicei acestuia

(Dan Badea/Adrian Horincar)

Magnatul Dumitru Bucsaru, imbogatit prin contracte frauduloase cu statul

Beneficiarul rezolutiei prezidentiale, Dumitru Bucsaru, miliardar de Urziceni, si-a stråns averea prin tot soiul de manevre dubioase si afaceri frauduloase cu statul in care acesta din urma a iesit intotdeauna in paguba. Client al inchisorii inainte de 1990, pentru inselaciune, Bucsaru si-a pastrat vechile metehne dupa 1990. In special sub protectia unor lideri ai PSD, in perioada 2000-2004, acesta a acumulat o avere impresionanta profitånd de complicitatea unor functionari ai statului care l-au ajutat sa bage måna adånc in banul public.

Dan Badea / Adrian Horincar

Dumitru Bucsaru si-a construit si dezvoltat afacerile prin contracte cu statul. Pana in 1990, el a lucrat la un atelier de constructii metalice din Urziceni, din cadrul Cooperativei Mestesugarilor. La acea vreme, pentru a face rost de bani, el folosea urmatoarea tehnica de lucru: angaja lucrari pentru diversi particulari si incasa contravaloarea acestora fara sa treaca, in devize, costurile corespunzatoare, sau incasa bani pe lucrari neefectuate. Acesta este motivul pentru care atat el cat si tatal sau au fost arestati de militie, condamnati si tinuti ceva luni dupa gratii. La sfarsitul lui 1989, Bucsaru a fost eliberat si a intrat in economia de piata. Primele afaceri au constat in cumpararea de la CAP Urziceni, pe cativa lei, a unor constructii in care a amenajat o moara si o brutarie. A mai cumparat apoi diverse utilaje fara valoare pe care le-a supraevaluat si le-a pus ulterior gaj la BCR pentru a obtine mai multe credite. Daca prima dintre firmele lui s-a numit Razim SRL, ulterior, in 1992, el a infiintat societatea Valahorum SA Urziceni prin care s-a implicat in constructii. In acelasi an s-a mutat in Capitala si, prin intermediul acestei societati s-a implicat in finalizarea mai multor blocuri de locuinte. S-a implicat, de asemenea, in terminarea sediului bibliotecii nationale, din zona Unirii, dar a consumat fondurile alocate fara ca obiectivul sa fie finalizat. Pentru a beneficia de contracte cu statul, indiferent de competitori, Bucsaru a infiintat o retea de societati prin care rostogolea credite, sau cu care participa, in grup, la diverse licitatii.

Cele mai mari tunuri financiare ale lui Bucsaru au fost, de departe, cele inregistrate dupa anul 2000, pe relatia privilegiata cu Ministerul Transporturilor condus de Miron Mitrea. Dealtfel, Bucsaru a avut relatii foarte apropiate cu lideri ai PSD precum Miron Mitrea, Sergiu Sechelariu si fostul, prefect al Capitalei, Gabriel Oprea. Mitrea si Oprea s-au afisat de foarte multe ori alaturi de Bucsaru, mai ales dupa ce afaceristul din Urziceni a preluat echipa de fotbal din Urziceni. Relatia cu varfurile PSD l-a transformat intr-un rafatat al contractelor cu statul, obtinute fie pe filiera Mihai Neculaiciuc, fie pe cea a lui Sergiu Sechelariu.

Firmele lui Bucsaru
Paienjenisul de firme din imperiul lui Bucsaru cuprinde cel putin 15 societati: Razim SRL, Valahorum SA, Matache & Co SRL, Beton Trading SRL, Class Oil SRL, Art Constructii '92 SA, Direct Media VIP SA, Crisaldi SRL, Green Construct SRL, Star Construct 91 SRL, Stil Construct SRL, Star Construct SRL, Bacsim SRL, Continental Construct Invest SRL, Topmedia Grup. Cea mai importanta dintre acestea a fost insa Valahorum, societate pe care a si inregistrat, de altfel clubul de fotbal Unirea Urziceni (Asociatia Sportiva Unirea Valahorum).

Contracte penale
Beneficiind de protectie politica la cel mai inalt nivel, Dumitru Bucsaru a incasat sute de miliarde de lei prin manevre frauduloase, fapt care l-a si adus in atentia politistilor si a procurorilor anticoruptie. Firmele lui Bucsaru au fost favorizate, prin organizarea unor licitatii trucate, pentru obtinerea de contracte de sute de miliarde de lei. Cele mai flagrante tepe, cu marca Bucsaru, au fost inregistrate la CFR, pe vremea ministeriatului lui Miron Mitrea si a protejatului acestuia, Mihai Neculaiciuc. Dealtfel, inclusiv cele 110 miliarde solicitate de la CFR prin memorandumul adresat, in martie 2005, Presedintiei, dar si altor institutii competente, proveneau din afacerile facute cu Neculaiciuc. Acesta din urma a reusit sa scape de urmarile penale ale actiunilor sale, el reusind sa dispara peste granite. Prezentam, mai jos, cateva dintre afacerile profitabile pentru conturile afaceristului ialomitean, dar paguboase pentru bugetul institutiilor de stat.

Afacerea Snagov - Achizitii la preturi astronomice
Desi CFR-ul avea mari probleme financiare, directorul Neculaiciuc a investit sute de milioane de euro in baza de agrement a CFR-ului de la Snagov. Nu a fost vorba de o necesitate stringenta, ci de un veritabil tun care a umflat conturile sale si, mai ales, ale lui Bucsaru. Pentru a facilita fraudarea companiei, Neculaiciuc nu a organizat licitatii pentru achizitia demateriale si servicii, ci a apelat la cereri de oferte pe Bursa Romana de Marfuri. Singurele firme care au venit cu oferte au fost ale lui Bucsaru: Valahorum, Star Construct 91 si Continental Construct Invest. Sub o aparenta de legalitate, cele trei societati veneau cu oferte in care preturile erau umflate de sute de ori. Prin aceasta procedura, firmele lui Bucsaru au facut afaceri de sute de miliarde de lei, cu profituri inimaginabile. Ca si cum preturile gigantice n-ar fi fost de ajuns, la majoritatea contractelor s-au adaugat acte aditionale marind costurile, in medie, cu 50%. Prezentam, in continuare, cateva exemple de preturi a la Bucsaru, acceptate la plata de amicul Neculaiciuc: suruburi la 1.420.243 lei/buc, piulite la 551.000 de lei/buc, saibe la 1.031.200 lei/buc (pretul maxim in magazin era de 1.500 lei bucata), huse de perna la 3.417.990 lei bucata, balamale la 807.344 etc.etc. Preturi umflate nu se practicau doar la materiale, ci si la servicii. Astfel, pentru transportul cu roaba al unor materiale pe o distanta de 90 de metri factura s-a ridicat la peste 42 de milioane de lei.

Contractele incheiate cu CFR s-au derulat in perioada 2001-2003 si au acumulat in conturile firmelor lui Bucsaru sume uriase. Cei de la Bursa Romana de Marfuri (BRM) nu au avut nici un interes sa sesizeze ilegalitatile consemnate. BRM incasa la fiecare astfel de tranzactie un comision de 1% astfel incat si in conturile acestei institutii au intrat importante fonduri ale CFR.

Revenind la memorandumul pe care Presedintele Basescu si-a pus rezolutia in 2005, trebuie spus ca in suma solicitata de Bucsaru, intra si un rest de plata obtinuta tot pe filiera Mitrea-Sechelariu-Neculaiciuc: gara din Focsani.
Dupa ce, sub administratia PSD, vechea gara din Focsani, monument istoric, a fost demolata, cel care s-a ocupat de constructia noii gari a fost amicul Bucsaru. Prin Valahorum SA (devenita ulterior Art Constructii Prest '92 SA), el a incasat circa 5 milioane de euro pentru aceasta lucrare ce a fost receptionata de baietii lui Sechelariu, desi prezenta vicii care tineau de siguranta constructiei. Aceste vicii nu au fost sesizate nici chiar de ministrul Miron Mitrea care a urmarit indeaproape toate etapele lucrarii.

Miliardar de Top 300, dator vandut la buget
In aceeasi epoca de glorie pentru afacerile lui Bucsaru, sub domnia PSD, protectia politica de care se bucura miliardarul din Urziceni se manifesta si in alte moduri. Nimeni nu s-a deranjat, de exemplu, sa cerceteze cum o firma fara nici un angajat, cum era statia sa de betoane din Bucuresti, putea sa aiba o cifra de afaceri de multe miliade, care crestea de la an la an. O lata firma, Continental Construct Invest SRL, devenita ulterior Green Construct SRL Bucuresti a avut, in 2003, cu un singur salariat, o cifra de afaceri de 217 miliarde de lei.

Un alt mod in care prietenii din PSD i-au tinut spatele a fost cel al datoriilor. In ciuda sumelor fabuloase incasate din contractele cu statul, firmele lui Bucsaru figurau cu debite de sute de miliarde la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale sau la somaj. Astfel, Star Construct '91 SRL a ajuns, in 2003, la un adevarat record: la o cifra de afaceri de 180 miliarde lei, datoriile firmei au depasit 233 miliarde lei.

Afacerea ANL
Dumitru Bucsaru a avut o relatie foarte profitabila si cu Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Firmele sale au participat la construirea cartierului de vile de lux din spatele Romexpo, ai caror beneficiari au fost procurori, judecatori, directori de institutii de stat sau copii ai unor miliardari din Top 300. Inclusiv cele doua fice ale lui Bucsaru au beneficiat de cate o vila subventionata 20% din bugetul de stat si cu teren dat in folosinta gratuita. Daca ar fi trebuit sa cumpere terenul (intre 150-250 mp) locul de constructie ar fi costat mai mult decat vilele. La acea ora, in 2004, metrul patrat de teren in zona era circa 300 de euro. Acum insa pretul acestuia sare de 1.500 de euro. O alta afacere profitabila cu ANL-ul a fost cea privind tranformarea a doua vechi camine ale Uzinei Faur in blocuri ANL. Caminele au fost achizitionate de Valahorum SA, care le-a donat primariei de sector. “Recunoscator”, ANL-ul a ales ca Valahorum sa fie constructorul care sa le reabiliteze. Costul lucrarii a fost de 35 de miliarde de lei, in 2004. Dupa doar cateva luni, datorita “calitatii” lucrarilor marca Bucsaru, blocurile au devenit de nelocuit. Igrasia, infiltratiile de apa si chiar ciupercile din bai au degradat asa de mult aceste constructii incat o locatara s-a trezit amenintata ca i se va lua copilul de catre Protectia Copilului deoarece conditiile din locuinta ii puneau viata in pericol.

Afaceristul a luat, prin falsuri, Piata Aghires din Floreasca

Legaturile din lumea politica, in special cu mai-marii PSD, au continuat sa-i aduca lui Bucsaru noi oportunitati de afaceri, chiar si dupa ce partidul protectorilor sai, Mitrea, Oprea, Sechelariu & Co, a pierdut puterea. Chiar daca a trebuit sa apeleze la amici mai “mititei”, gen primarul sectorului 2 din Capitala, Neculai Ontanu, Bucsaru a primit afaceri grase, chiar la finalul anului 2006.

O afacere banoasa pentru 'baietii destepti>>
Bucsaru a reusit sa castige un parteneriat public-privat cu Primaria sectorului 2, condusa de Ontanu, folosind o ilegalitate cat casa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.