Ape tulburi in Comisia Europeana. La cateva zile dupa publicarea raportului privind necesitatea reducerii cu 20% pana in 2020 a gazelor emisiilor de sera si introducerea treptata, dar eficienta, a surselor de energie regenerabile, statele membre au i

Ape tulburi in Comisia Europeana. La cateva zile dupa publicarea raportului privind necesitatea reducerii cu 20% pana in 2020 a gazelor emisiilor de sera si introducerea treptata, dar eficienta, a surselor de energie regenerabile, statele membre au inceput sa-si piarda ""apetitul"" pentru salvarea Pamantului de pericolul incalzirii globale.

NU AVEM CU CE... Ieri, chiar in ziua in care la Paris a fost dat publicitatii, de catre Grupul Interguvernamental pentru Evolutia Climei din cadrul ONU, un raport alarmant care demonstreaza ca peste 90 de ani Terra va intra intr-o noua perioada de glaciatiune daca acum nu se iau masuri urgente, guvernele europene au inceput sa acuze lipsa de mijloace pentru combaterea incalzirii globale. Potrivit publicatiei EUObserver, statele membre au cazut de acord, in urma cu cateva zile, sa foloseasca cu 20% mai multa energie din surse regenerabile si cu 10% mai mult biocombustibil pana in 2020. Surse diplomatice au confirmat pentru EUObserver ca Franta, Marea Britanie si Slovacia sunt de acord cu limitele impuse de Bruxelles, in timp ce Danemarca, si nu numai ea, se opune introducerii obligatorii a biocombustibililor. ""Fiecare stat membru ar trebui sa-si identifice propriile sale surse de energie"" in functie de mai multi factori, spune un diplomat. Un altul isi exprima ingrijorarea ca ""sustenabilitatea"" biocombustibililor ar trebui calculata in functie de ""despaduriri si de viabilitate comerciala"".

Energia regenerabila este optima in contextul in care ea combate schimbarile climatice, descreste depedenta de energie externa si creaza noi posturi de munca, a declarat un purtator de cuvand al Comisiei Europene, refuzand sa comenteze discutiile contradictorii din culise. Potrivit EUObserver, care citeaza un raport inca nepublicat, Franta si Slovacia au cerut ""o recunoastere explicita a energiei nucleare ca instrument puternic pentru reducerea emisiilor gazelor de sera. Pe de alta parte, Austria, Irlanda, Grecia si Portugalia se opun cu tarie propunerii pronucleare a Frantei, sugerand ca aparitia, in textul final al raportului, a notiunii de ""centrale nucleare"" sa nu fie prezenta.

MITA ANTICLIMA. Nu doar europenii se tin de sotii cand vine vorba de clima. Ieri, in contextul prezentarii raportului, ziarul The Guardian informa ca Exxon Mobile, o companie petroliera americana, a incercat, prin intermediul unui grup de lobby sa-i mituiasca pe expertii ONU, oferindu-le cate 10.000 de dolari pentru a critica raportul privind incalzirea globala.

SUMBRU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.