Manualul de intelepciune. Mircea Petean reediteaza la editura Limes din Cluj Manualul de intelepciune pentru oamenii de rand, redactat de Joseph-Maria Bochenski pe cand avea 90 de ani. O viata bogata, dar simpla in esenta, rezumata in invataturi

Manualul de intelepciune. Mircea Petean reediteaza la editura Limes din Cluj Manualul de intelepciune pentru oamenii de rand, redactat de Joseph-Maria Bochenski pe cand
avea 90 de ani.

O viata bogata, dar simpla in esenta, rezumata in invataturile din aceasta carte contrarianta, aliaj de cinism si plezirism, malitie si resemnare, moralism si pragmatism machiavelic. Totul trait cu constiinta zadarniciei, dar pentru conservarea armoniei interioare. Cu moderatie in toate, dar si printr-o buna... ipocrizie.
Nascut in 1902 la Czuszov (Polonia centrala) in familia contesei Dunin-Borkowska, Bochenski face studii juridice, economico- sociologice si teologice la Poznan, Fribourg, respectiv Roma, isi ia doctoratul in filosofie in SUA, traind din anii ""40 pana la moarte (1995) in Elvetia, unde va deveni rectorul Universitatii din Fribourg. Ca teolog, a intrat in ordinul dominicanilor. A publicat peste 30 de carti de istoria filosofiei. Reputat sovietolog, a ingrijit o serie de lucrari de critica a comunismului, fiind directorul Ost-Kolleg din Köln.
Manualul sau de intelepciune ""a sedus o buna parte a intelighentiei poloneze, dar nu a fost acceptat de teologi"", ne avertizeaza traducatorul. Ce-i drept, nu pe teologi cred ca trebuie sa-i castige. Acestora prea le vor fi (fost) de ajuns Iov, Ecleziastul, Patericul si Filocalia pentru a mai vibra in chip aparte la ideea ca prima concluzie a intelepciunii este ""totul e desertaciune"". In schimb, pentru oamenii de rand, face toti banii adaosul: ""tocmai pentru ca totul este zadarnicie fara consistenta - trebuie sa ne bucuram de viata"". Memento mori merge de minune cu carpe diem, nu-i asa? La fel, e bine sa ""faci in asa fel incat viata ta sa aiba intotdeauna un sens"", avand ""mereu un scop de atins"" - asta te motiveaza, cum se zice in limbajul zilei. Dar si mai bine sa te convingi de acest adevar cand iesi la pensie, ceea ce, la romani, este inca o arta mai deloc invatata: ""sfatul care poate fi dat oamenilor care trebuie sa iasa la pensie este acela de a-si pregati retragerea gasind noi sarcini si fixandu-si noi obiective"".
Lectii de bun simt. ""Pregatirea deciziei trebuie sa fie cat mai lenta, dar executia sa fie rapida si energica"". ""Gaseste in fiecare zi un moment pentru a reflecta la tine insuti."" ""Fii circumspect in relatiile cu ceilalti. Cata vreme nu-l cunosti bine, considera-l pe orice om intalnit in cale drept un imbecil rau."" ""In conditii aproape egale, da prioritate membrului din grupul tau in fata strainului.""
Alteori, povetele contrariaza prin cultivarea fatarniciei ""necesare"". Unele au logica lor si nu implica un substrat amoral: ""Fa bucuros servicii care nu te costa nimic sau te costa putin. Fa astfel incat prezenta ta si discursul tau sa fie placute partenerului"". Altele, desi au aparenta altruista - ""Apropie-te de celalalt mereu cu surasul pe buze"" sau ""Flateaza-ti partenerul"" - conduc la tartuferii pentru care etica se identifica negustoriei. Daca n-ai cum sa nu fii de acord cu sfatul: ""Nu te certa cu politistul"", in schimb vecinul sau de pagina te oripileaza: ""Fii deosebit de amabil cu oamenii bogati"".
Oricare dintre dumneavoastra va gasi in Manualul lui Bochenski ceva de asimilat sau de obiectat, de la adevaruri stravechi precum ""nu-ti fie frica de moarte"" sau ""prefera multele mici bucurii catorva mari placeri"", pana la formele bunului egoism: ""traieste pentru opera ta"", ""sterge-o in clipa in care o cearta periculoasa te ameninta inevitabil"" s.a.m.d.
""Fii independent fata de ceilalti in gandire si sentimente."" De acord. Dar cum sa accepti ca ""singuratatea e de preferat companiei""? Sa nu uitam ca autorul avea, totusi, 90 de ani. Va fi avut destul timp sa se convinga.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.